Πρωτοφανής επίθεση και απειλές Συνδέσμου Οπαδών της Ξάνθης κατά (μη αρεστών;) δημοσιογράφων!

Δύο ημέρες μετά την καταδικαστέα επίθεση οπαδών του Ολυμπιακού σε δημοσιογράφο επειδή… δεν τους άρεσαν όσα γράφουν, έχουμε πρωτοφανείς απειλές και από σύνδεσμο οπαδών θρακιώτικης ομάδας εναντίον τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Οπαδών XanthiFans  με ανακοίνωση που ανήρτησε το μεσημέρι της Τετάρτης στην ιστοσελίδα του, αφού κατηγορεί την διαιτησία για την ήττα της ομάδας της Θράκης από τους ερυθρόλευκους, προχωρά σε σφοδρή επίθεση κατά δημοσιογράφων τοπικών ιστοσελίδων, γιατί προφανώς δεν τους ήταν αρεστά όσα γράφτηκαν σε τοπικές ιστοσελίδες.

Η ανακοίνωση των XanthiFans, ενός συνδέσμου οπαδών που μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει δικαιώματα να κατηγορηθεί για υποκίνηση ή άσκηση βίας και διαθέτει άριστες σχέσεις με την διοίκηση της Skoda Ξάνθη, έχοντας λάβει πολύ πρόσφατα και τα συγχαρητήρια του μεγαλομετόχου Χρήστου Πανόπουλου για την προσφορά του στον σύλλογο, έχει ως εξής:

Συγχαρητήρια στους παίχτες της ομάδας μας για την μαχητικότητα και το πάθος που έδειξαν σε όλη την διάρκεια του χθεσινού αγώνα.Δυστυχώς όταν αγωνίζεσαι με αριθμητικό μειονέκτημα (11 εναντίον 14) σε όλη την διάρκεια των 90 λεπτών μοιραία θα έρθει και η ήττα.

Ενημερώνουμε τα τοπικά παπαγαλάκια, ‘’δημοσιογράφους’’ τοπικών site που αποφάσισαν να πετάξουν την χολή τους μέσα από εμετικά άρθρα χθες το βράδυ πως θα μας βρούνε μπροστά τους.Απαγορεύουμε σε κάθε ‘’δημοσιογράφο’’ να αφήνει υπονοούμενα παραρτήματος και θυγατρικής ομάδας.Είμαστε δε σίγουροι πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν ιδανικό για να βγουν στην επιφάνεια παντώς είδους κόμπλεξ τυχαίων ανθρωπάκων.

 width=Η ανακοίνωση συνοδεύεται από μια φωτογραφία της γεμάτης από μέλη των Xanthifans κερκίδας των Πηγαδίων (βλέπετε την εικόνα δεξιά). Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα αυτή που χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει το συγκεκριμένο άρθρο δεν προέρχεται από το παιχνίδι της Τρίτης ανάμεσα σε Ξάνθη και Ολυμπιακό, αλλά είναι από… πέρυσι, καθώς οι φίλοι των Xanthifans ήταν σαφώς λιγότεροι στο τωρινό ματς (όπως φαίνεται στην σχετικά θολή κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, που προέρχεται από το τωρινό παιχνίδι και αντλήσαμε από την ιστοσελίδα του “Μαχητή”).

Αν και σαν ThrakiSportS δεν δείχνει να μας αφορά η συγκεκριμένη επίθεση, καθώς μάλλον δεν φωτογραφίζονται άνθρωποι της ιστοσελίδας μας ή άρθρα που έχουν αναρτηθεί απο εμάς (ακόμα και αν ισχύει αυτό, πάντως, διευκρινίζουμε ότι τέτοιες ανακοινώσεις δεν μας αγγίζουν), είναι ξεκάθαρο ότι η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο φάουλ από τους XanthiFans και καλό θα ήταν όσο πιο γρήγορα να αποσυρθεί και να συνοδευθεί από μία δημόσια συγνώμη.

fansΕίναι μια ανακοίνωση κατακριτέα, που επιχειρεί να “φιμώσει” την αντίθετη άποψη, αποτελεί πλήγμα για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ελευθερίας της άποψης και της ελευθεροτυπίας, κυρίως όμως είναι μια ανακοίνωση που ξεκάθαρα θα μπορούσε να θεωρηθεί προτρέπει στην βία, στοχοποιώντας δημοσιογράφους και μάλιστα με γενικό και αόριστο τρόπο (“δημοσιογράφους παπαγαλάκια”, “θα μας βρούνε μπροστά τους”, “απαγορεύουμε σε κάθε δημοσιογράφο” κλπ).

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ανακοίνωση αυτή έχει ήδη αναπαραχθεί από τον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο της Ξάνθης. Μάλιστα, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση με βάση τον πρόσφατο νόμο Κοντονή για τα μέτρα καταπολέμησης της βίας, με κίνδυνο να βρουν τον μπελά τους όχι μόνο μέλη των XanthiFans που ενδεχομένως δεν έχουν καμία σχέση με την συγγραφή της, αλλά και η ίδια η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.

“Ερωτηματικό είναι και η στάση της ΠΑΕ της πόλης που πρέπει να γνωστοποιήσει αν υιοθετεί αυτού του είδους τις απειλές εναντίον του Τύπου, όχι μόνο για ηθικούς λόγους αλλά και γιατί σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο, εφόσον μια ΠΑΕ αναγνωρίζει ένα σύλλογο, είναι επίσης υπόλογη, διοικητικά, για πράξεις και παραλείψεις των μελών ενός συλλόγου φιλάθλων”, επισημαίνει χαρακτηριστικά το xanthipress σε ανάρτησή του.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέραμε, πρόκειται για φάουλ από τον πιο δυναμικό Σύνδεσμο Οπαδών της Skoda Ξάνθη, που δεν είχε δώσει μέχρι σήμερα τέτοια δικαιώματα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που έχουν πολλαπλασιαστεί οι στοχοποιήσεις αθλητικών συντακτών και οι επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων. Είναι ένα φάουλ που επισύρει κίτρινη κάρτα.

Το θέμα είναι να μην έχουμε και κόκκινη. Λάθη όλοι μπορούν να κάνουν, ειδικά όταν ενεργούν εν θερμώ. Καλό είναι όμως στην προκειμένη περίπτωση να αναγνωριστούν και από τους ίδιους τους συγγραφείς αυτής της ανακοίνωσης αλλά και από όσους σπεύδουν να προχωρήσουν στην αναπαραγωγή της, είτε αφήνοντάς την ασχολίαστη είτε πολύ περισσότερο δικαιολογώντας την.

«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ  το δικαίωμά σου να το λες», έλεγε ο Βολταίρος. Το ίδιο σταθερά κάνει από την πρώτη ημέρα που βγήκε στον αέρα το ThrakiSportS. Και δεδομένου ότι πρόκειται για μια αξία που αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας μας,  καλό θα ήταν να προστατευθεί. Και να προστατευθεί πρωτίστως από τους ίδιους τους Xanthifans, αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα όχι μόνο για τους Ξανθιώτες αλλά ακόμα και τους ξένους οπαδούς που φιλοξενούνται στα Πηγάδια…