Πώς χάθηκαν οι έδρες της ΝΔ σε Ξάνθη και Ροδόπη και με ποιον τρόπο κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα πρόκειται για τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 8 του εκλογικού νόμου που ρυθμίζει την κατανομή εδρών. Δεν είχε ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα καθώς όλες οι διεδρικές και τριεδρικές περιφέρειες κατένειμαν τις έδρες με βάση την απλή αναλογική και τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα εντός του νομού. Όμως για πρώτη φορά συνέβη το δεύτερο κόμμα, εν προκειμένω η ΝΔ, να καταλάβει με την πρώτη κατανομή (δηλαδή καλύπτοντας το εκλογικό μέτρο) τρεις έδρες παραπάνω από όσες δικαιούται πανελλαδικά μετά την αφαίρεση του μπόνους των 50 εδρών: Μία στη Β Αθήνας και δύο σε μονοεδρικές περιφέρειες (τις Λευκάδα και Ευρυτανία από τις συνολικά 7), οι οποίες εξαιρούνται από οποιαδήποτε περίπτωση «καραμπόλας».

Έτσι ενεργοποιήθηκε η διάταξη της παραγράφου 4 που προβλέπει ότι οι τρεις αυτές έδρες πρέπει να αφαιρεθούν από τις τρεις τριεδρικές περιφέρειας, στις οποίες η ΝΔ διέθετε τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων (και τις διεδρικές μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός τους, θεωρητικά). Αυτές ήταν τελικά η Κέρκυρα, η Ξάνθη και η Ροδόπη κατά σειρά. Έτσι οι έδρες που πήρε η ΝΔ στις δυο μονοεδρικές που κέρδισε, αφαιρέθηκαν από την Ξάνθη και τη Ροδόπη, ουσιαστικά.

Για την κατάληψη αυτών των δύο εδρών  εφαρμόστηκε η διάταξη της παραγράφου 5 που προβλέπει να διατεθούν οι αδιάθετες έδρες των τριεδρικών και διεδρικών εκλογικών περιφερειών στα μικρότερα κόμματα (κατά φθίνουσα σειρά από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο με βάση τις ψήφους που παίρνουν πανελλαδικά) στις περιφέρειες όπου έχουν τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους, μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που δικαιούνται. Έτσι ήταν αρκετά πιθανό να καταλάβουν έδρα στους δύο αυτούς νομούς όλα τα υπόλοιπα κόμματα αν είχαν μεγάλο υπόλοιπο αριθμού ψήφων (και η Χ.Α. δηλαδή για όσους αμφέβαλαν…)

Όταν εξαντλήθηκε αυτή η διαδικασία για τα μικρότερα κόμματα χωρίς να πάρουν έδρα στους δύο νομούς (και αφού το Ποτάμι πήρε τελικά την έδρα του στη Λάρισα αντί τις Ροδόπης, που φαινόταν αρχικά λόγω αριθμού ψήφων) οι δύο έδρες κατέληξαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, είναι γεγονός ότι υπήρξαν διαδοχικές συμπτώσεις και συγκυρίες μέχρι να χαθούν οι έδρες από Αλέξανδρο Κοντό και Ευριπίδη Στυλιανίδη και να φτάσουν σε Γρηγόρη Στογιαννίδη και Αϊχάν Καραγιουσούφ αντίστοιχα.

 

Πηγή:  http://www.xanthipress.gr