Αλλαγή του εκλογικού νόμου προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και καθηγητής του ΔΠΘ Γ. Κατρούγκαλος

Στον Έβρο η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ (33,70% έναντι 31,87%) αλλά θα εκπροσωπείται στη βουλή από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μόνον έναν της ΝΔ. Στην Καβάλα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μόλις στο 1, 35% (ΣΥΡΙΖΑ 32,39% και ΝΔ 31,04%) αλλά το πρώτο κόμμα εκλέγει τρεις βουλευτές και το δεύτερο μόλις έναν. Στην Ξάνθη η ΝΔ με ποσοστό 23, 83% δεν εκλέγει κανέναν βουλευτή.

Αυτά είναι μερικά από τα εξοργιστικά παραδείγματα του εκλογικού νόμου. Ένας νόμος που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Οι 50 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο σχηματισμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του ή τη διαφορά του από τον δεύτερο. Η διάταξη αυτή, η οποία αποτελεί στοιχείο πλειοψηφικού συστήματος, βασίζεται στη σκέψη ότι επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ζήτημα αναθεώρησης του εκλογικού νόμου έθεσε η αντιπολίτευση προεκλογικά, ωστόσο και αυτή η βουλή σχηματίστηκε με τον ισχύοντα νόμο, αφήνοντας εκτός, πολιτικούς που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μιλώντας στο «Χ» ο Γιώργος Κατρούγκαλος συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρώην υπουργός.

«Υπάρχουν παράδοξα και είναι από τα θέματα στα οποία πρέπει να επέμβουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «έχουμε πει ότι είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής και μάλιστα θα την καθιερώσουμε από την αρχή της θητείας μας, ακριβώς για να μην υπάρχει κάποια σκέψη για υστεροβουλία, ότι δηλαδή χάνουμε. Αυτό είναι δέσμευσή μας, ακριβώς για να μην υπάρχουν τέτοια παράδοξα».

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός είπε πως «πρώτη ήταν η αντίδραση προς το παλαιοκομματικό σύστημα της διαπλοκής το οποίο δεν θέλουμε να γυρίσουμε, κι αυτό φαινόταν και από το δημοψήφισμα. Ο κόσμος εκτίμησε πως, μολονότι δεν φέραμε τη συμφωνία που ελπίζαμε, ήμασταν μια δύναμη αντίστασης στις πολιτικές νεοφιλελευθερισμού. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως θα εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία, στο περιθώριο που μας επιτρέπεται να έχουμε εναλλακτικά ισοδύναμα, εντελώς διαφορετικά από ότι θα την εφάρμοζε μια κυβέρνηση ΝΔ, που κακά τα ψέματα συμφωνεί με τα περισσότερα πράγματα, και δε μιλάω για τα δημοσιονομικά αλλά για άλλες κατευθύνσεις αλλαγών».

Μιλώντας για το χαρτοφυλάκιο που διατηρούσε πριν τις εκλογές, το υπουργείο Εργασίας παραδέχθηκε πως τα μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά. «Η επιδίωξή μας είναι να μη συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους του 2010 και 2012, γιατί ξεκάθαρα έχουν αποτύχει», Γι’ αυτό, πρόσθεσε πως στη διαπραγμάτευση «πετύχαμε να μπει στο μνημόνιο μια πρόβλεψη που λέει πως εναλλακτικά αυτών των μέτρων μπορούμε να προτείνουμε μια συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Αυτή επιδιώκεται από την ελληνική κυβέρνηση να έχει την εντελώς αντίθετη στόχευση, δηλαδή να μην επηρεάσει μικρές και μεσαίες συντάξεις.  «Η προσωπική μου άποψη είναι πως, αν δείξουμε στους εταίρους μας ότι η μεταρρύθμιση έχει προετοιμαστεί σοβαρά, μπορούν να μας δώσουν κι ένα μικρό χρονικό περιθώριο. Εφόσον δείξουμε ότι σοβαρά θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα, θα μας δείξουν κι αυτοί –αν θέλουν να λειτουργήσουν ως εταίροι και όχι ως δανειστές- το αντίστοιχο πλαίσιο ανοχής».
Πηγή: http://www.xronos.gr