Η Λία Παπαδαμάκη μιλάει για την πρωτοποριακή υποβρύχια παράσταση που ετοιμάζει πυρετωδώς στο Σούνιο

Μπορεί να κινδύνευσε λόγω των εκλογών, αλλά την άλλη εβδομάδα θα διεξαχθεί κανονικά η πρωτοποριακή παράσταση που θα μας βυθίσει στα άδυτα της χορογραφίας. Ο λόγος για το εκπληκτικό Drops of Breath, μία υποβρύχια παράσταση χορού, που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο από μία πολυσυλλεκτική ομάδα χορευτών, σε χορογραφία της Αλεξανδρουπολίτισσας Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Στις τρεις παραστάσεις τους που θα γίνουν 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Ακρωτήριο του Σουνίου, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, σε μία υποθαλάσσια σκηνή, 14 χορευτές, μεταξύ αυτών και τρεις με κινητικά προβλήματα, από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, θα ερμηνεύσουν μία μαγευτική χορογραφία που υπογράφουν η Εβρίτισσα καλλιτέχνης και η Σοφί Μπουλμπουγιάν, οι οποίες είχαν και την αρχική ιδέα. Ουσιαστικά θα είναι ένα είδος συγχρονισμένης κολύμβησης μέσα στο θαλάσσιο νερό.

Όπως έχει αναφέρει ξανά το ThrakiSportS, όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την παράσταση, έχουν τρεις επιλογές. Είτε να βουτήξουν με καταδυτική στολή στα 6 μέτρα βάθος και να δουν από κοντά τους χορευτές, είτε να τους δουν από την επιφάνεια της θάλασσας, είτε έξω σε γιγαντοοθόνες. «Δεν είναι μία εύκολη παράσταση. Απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και ενέργεια. Το να κινείσαι στον βυθό με όλον αυτό τον εξοπλισμό είναι πολύ κουραστικό. Στη διάρκεια της προετοιμασίας μας δύο χορευτές αποχώρησαν και τους αντικαταστήσαμε», αποκαλύπτει η ίδια η Παπαδαμάκη, που διετέλεσε και χορογράφος των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Μάλιστα, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα “Καθημερινή” που επέλεξε να κάνει μέχρι και πρωτοσέλιδο κυριακάτικου φύλλου της το θέμα, προσθέτει ότι «στο νερό οι χορευτές δεν μπορούν να μείνουν σταθεροί σε ένα σημείο άρα δεν μπορεί να υπάρξει ακρίβεια στον χώρο και το χρόνο». Οσο για τα προβλήματα που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, η Sophie Bulbulyan εξηγεί: «Πρέπει να αντιμετωπίσεις τον καιρό, την ορατότητα, το κρύο, τη ζέστη, προβλήματα όπως πόνο στα αυτιά, ή κρυώματα». Σχετικά με τη χορογραφία, εξηγούν ότι υπάρχουν αρκετοί συμβολισμοί και μεταφορές που έχουν να κάνουν με το υγρό στοιχείο, τη γέννηση της ζωής, το μοίρασμα και το πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους».

Η Αποστολία Παπαδαμάκη, αν και με καταγωγή από τα Δίκαια και το Σπήλαιο, μεγάλωσε μπροστά στη θάλασσα, μέσα στο νερό, στην Αλεξανδρούπολη. Και όταν άρχισε χορό, έψαχνε πάντα έναν τρόπο που στη γη θα είχε την ελευθερία που υπάρχει κάτω από το νερό, χωρίς βαρύτητα. Όταν ξεκίνησε να κάνει καταδύσεις, ανακάλυψε ότι κάτω από το νερό υπάρχει ένα σύμπαν ασύλληπτο και άγνωστο, μια νομοτέλεια στην οποία έπρεπε να υποταχθεί, γιατί στην κατάδυση πρέπει να συμβαδίσεις με τους νόμους του υποβρύχιου σύμπαντος.

«Καθόλου βία, ήρεμη αναπνοή, όχι γρήγορες κινήσεις. Αν κάτσεις εσύ ήσυχος, το ψάρι θα έρθει και θα σε κοιτάξει στα μάτια» λέει η Αποστολία Παπαδαμάκη. «Αρχίζεις, λοιπόν, να νιώθεις μια απέραντη ευγνωμοσύνη και μια απέραντη αγάπη γι’ αυτό που λέγεται φυσικό περιβάλλον και κάτω από το νερό δεν έχει ακόμα διαταραχθεί, όσο στην επιφάνεια της γης. Το μόνο που ακούς είναι η αναπνοή σου, ένας κόσμος απολύτως αρμονικός στη σιωπή, και κάθε θόρυβος, ακόμα και μιας βάρκας, μοιάζει με ξένο σώμα».

Η παράσταση Drops of Breath, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση ενός ευρύτερου πρότζεκτ με τίτλο «Η υποβρύχια καρδιά της Μεσογείου», έργο πολλαπλών δράσεων, το οποίο κατέθεσαν η Αποστολία Παπαδαμάκη και η Σοφί Μπουλμπουγιάνκαι επιλέχθηκε από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ThrakiSportS στέκεται κοντά σε αυτήν την προσπάθεια, την οποία θα καλύψει προκειμένου να αναδείξει στο κοινό της Θράκης την παγκόσμια αυτή επιτυχία της Εβρίτισσας χορογράφου, έστω και αν ξεπερνά κατά πολύ τα στενά αθλητικά αλλά και γεωγραφικά μας όρια.

Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στη διεύθυνση: www.ticketservices.gr και www.dropsofbreath.com.