Χωρίστηκαν στα δύο στην Super League! Υπέρ του ΟΠΑΠ ψήφισε η Ξάνθη, κατά ο Πανθρακικός!!!

Στα δύο κόπηκε η Super League λόγω της πρότασης του ΟΠΑΠ για την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος, με τις δυο ομάδες της Θράκης να συμμετέχουν σε διαφορετικά στρατόπεδα για το θέμα, έτσι όπως αυτά σχηματίστηκαν και καταγράφτηκαν από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε.

Ως γνωστόν, στο έκτακτο ΔΣ που συγκλήθηκε το απόγευμα και κράτησε κάμποσες ώρες, αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος. Ο ΟΠΑΠ από την περασμένη εβδομάδα είχε καταθέσει πρόταση που ανέβηκε στα πέντε εκατ. ευρώ (σε σχέση με τέσσερα που αρχικά δίνονταν) αλλά απαιτούσε να μην έχουν δικαίωμα οι ομάδες να διαφημίζουν άλλες στοιχηματικές εταιρείες στις φανέλες τους.

Με την πρόταση αυτή είχαν συμφωνήσει σχεδόν άπαντες, πλην των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Βέροιας που ήθελαν να εξαιρεθούν από αυτήν την αποκλειστικότητα. Παράλληλα, επειδή βάσει αυτής της πρότασης η ΠΑΕ Πανθρακικός θα ελάμβανε 180.000 ευρώ, είχε ζητήσει από τον ΟΠΑΠ μαζί με άλλες τέσσερις επαρχιακές κυρίως ομάδες να αυξηθεί το ποσό στα 250.000 που ήταν το ποσό που δόθηκε πέρυσι. Ωστόσο ο ΟΠΑΠ ξεκαθάρισε ότι ούτε ευρώ παραπάνω δύναται να δώσει ούτε όμως και να δεχθεί ομάδες του πρωταθλήματος να εξαιρεθούν από την αποκλειστικότητα και να διαφημίζουν στις φανέλες τους ανταγωνιστικές εταιρείες.

Στο ΔΣ της Λίγκας ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Φώτης Κωστούλας πρότεινε στους εκπροσώπους των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Βέροια να δεχθούν τον όρο του ΟΠΑΠ περί μη διαφήμισης ανταγωνιστικής εταιρείας στη φανέλα τους. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο πρόεδρος του Ατρόμητου Γ. Σπανός, σε τετ α τετ που είχε με τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Γ. Βρέντζο. Ωστόσο ο Ολυμπιακός μοίρασε ένα χαρτί όπου γραπτώς εξηγούσε τους λόγους που αντιτίθετο σε οποιαδήποτε συμφωνία με τον ΟΠΑΠ και την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε ότι έχει συμφωνήσει με άλλη στοιχηματική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την Sportingbet έναντι ποσού που αγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν αντίστοιχο με αυτό που θα λάμβανε ο ΠΑΟΚ στην περίπτωση που αποδεχόταν την αποκλειστικότητα από τον ΟΠΑΠ, αλλά με δυνατότητα από μπόνους το ποσό αυτό να φτάσει τα 2,2 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογη διαδικασία λέγεται ότι βρίσκεται και ο Ολυμπιακός, που εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει καλύτερη συμφωνία για την φανέλα του, δεδομένης της εμπορικότητας του ονόματός του αλλά και της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία και ο Ολυμπιακός εξέφρασε επίσης την κάθετη αντίθεσή του στην συμφωνία με τον ΟΠΑΠ,  δεν μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα. Ωστόσο το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, αν και χωρίς νόημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός επιδίωξε να μην γίνει ψηφοφορία, καθώς το αποτέλεσμά της θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο ποικίλων σχολιασμών, αλλά τελικά η ψηφοφορία διεξήχθη.

Πιο πριν, τέθηκε σε ψηφοφορία ένα άλλο θέμα, η άλλη πρόταση που υπήρχε, αυτή της εταιρείας Stoiximan που προσέφερε 1,75  εκατ. ευρώ ετησίως για την κεντρική χορηγία χωρίς να ζητά αποκλειστικότητα και στις φανέλες. Ωστόσο, με ψήφους 16-0 όλες οι ομάδες απέρριψαν την πρόταση χαρακτηρίζοντάς την ως μικρή για τα δεδομένα της Super League.

Η δεύτερη ψηφοφορία έγινε σχετικά με την πρόταση του ΟΠΑΠ και το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο, με τον Ολυμπιακό να απέχει από την ψηφοφορία όπως προαναφέρθηκε αλλά και τον Πλατανιά να απουσιάζει. Υπέρ της πρόταση του ΟΠΑΠ ψήφισε η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη αλλά και οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ηρακλής, Παναιτωλικός, Ατρόμητος και ΠΑΣ Γιάννινα. Κατά ψήφισε τελικά η ΠΑΕ Πανθρακικός, φυσικά οι ΠΑΟΚ και Βέροια αλλά και οι ΠΑΕ Καλλονή, Λεβαδειακός, Πανιώνιος και Αστέρας Τρίπολης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παρότι δεν έχει καμία δεσμευτική ισχύ έδειξε πάντως ότι ο συνεταιρισμός έχει ουσιαστικά κοπεί στα δύο και εκτιμάται ότι οι μισές ομάδες που ψήφισαν υπέρ του ΟΠΑΠ, μάλλον έχουν συμφωνήσει απευθείας με τον Οργανισμό για διαφήμιση στη φανέλα τους. Τελικά, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση, αποφασίστηκε η Super League “να προβεί σε δημόσια πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος για την Κεντρική Ανταποδοτική Χορηγία του Πρωταθλήματος, με όρους που θα αποσαφηνιστούν εντός των επόμενων ημερών”.

Όλοι πάντως εκτιμούν ότι δύσκολα θα βρουν τα λεφτά του ΟΠΑΠ και για αυτό αρκετοί πρόεδροι και ιδιοκτήτες ομάδων έλεγαν μετά την συνεδρίαση ότι ενδεχομένως θα πρέπει οι ίδιες οι ομάδες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να προστεθεί ένας ακόμα πονοκέφαλος για τους χρηματοδότες των ομάδων. Εμ χάνουν τα χρήματα της χορηγίας που έπαιρναν και θα πρέπει να πληρώσουν κι από πάνω…