Αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Super League! H “επίθεση φιλίας” της Ξάνθης στην ΑΕΚ και… η διαφωνία του Πανθρακικού με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ!

Εσπευσμένα καλούνται οι εκπρόσωποι των ομάδων για την διεξαγωγή διοικητικού συμβουλίου της Super League το απόγευμα της Πέμπτης, μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» των συζητήσεων ανάμεσα στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος και την ΟΠΑΠ σε σχέση με το ζήτημα της  κεντρικής χορηγίας του συνεταιρισμού.

Μάλιστα, τα θέματα που συζητήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής (04/09) και η στάση που κράτησαν κάποιες ΠΑΕ έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια  ενδεχομένως να μην είναι τόσο σταθεροί, με αφορμή πλέον το μείζον ζήτημα της ρευστότητας.

Στο θέμα της κεντρικής χορηγίας υπήρξαν διαφορετικές γραμμές από τις ομάδες, κάτι που προκάλεσε στιγμές έντασης, καθώς αν και όλοι τελικά αποδέχτηκαν την πρόταση του ΟΠΑΠ ως συμφερότρη αφού αγγίζει τα πέντε εκατ. ευρώ την ώρα που αυτή της Stoiximan φτάνει τα δύο εκατομμύρια, υπήρξαν διαφωνίες ως προς την αποκλειστικότητα στην χορηγία της φανέλας.

Η ΠΑΕ Πανθρακικός φέρεται να εμφανίστηκε θετική στην αποκλειστικότητα, γνωρίζοντας άλλωστε ότι δύσκολα θα μπορέσουν να βρεθούν τα χρήματα αυτά για την φανέλα στην αγορά. Ωστόσο σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον ΟΠΑΠ, ζητήθηκε τα χρήματα που θα λάβουν οι ομάδες να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου στις 250.000 και όχι στις 180.000 ευρώ που υπολογίζεται ότι θα λάβουν φέτος, με βάση την υπάρχουσα πρόταση του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Soccerplus, στο ίδιο μήκος κύματος με τους Κομοτηναίος κινήθηκαν και άλλες ΠΑΕ, κυρίως της επαρχίας, όπως η Καλλονή και ο Πλατανιάς, που εμφανίστηκαν θετικές ως προς την αποκλειστικότητα στην χορηγία της φανέλας, την ώρα που ως γνωστόν οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Βέροια τάχθηκαν φανατικά κατά αυτής της πρότασης. Άλλωστε ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ειδικά είναι ίσως οι δυο ομάδες με τους ισχυρότερους χρηματοδότες αυτή τη στιγμή, αλλά και τη μεγαλύτερη εμπορικότητα, που σημαίνει ότι θα μπορέσουν ενδεχομένως να βρουν αυτά τα χρήματα διαπραγματευόμενες η καθεμία την χορηγία στη φανέλα.

Όταν έληξε το προηγούμενο συμβούλιο, είχε μείνει η εντύπωση ότι το ζήτημα της μη αποκλειστικότητας δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να αναλάβει ο ΟΠΑΠ την κεντρική χορηγία και του φετινού πρωταθλήματος, ωστόσο ο Οργανισμός έκανε γνωστό ότι δεν μπορεί να εξαιρέσει ομάδες από την αποκλειστικότητα τινάζοντας στον αέρα την συμφωνία. Αναφορικά με το αίτημα της ΠΑΕ Πανθρακικός και άλλων τεσσάρων ομάδων για αύξηση, ο ΟΠΑΠ υποστήριξε στην γραπτή του απάντηση ότι κατέθεσε την καλύτερη προσφορά που μπορεί να γίνει με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω αύξησή της.

Την Τρίτη έληξε η προθεσμία για να απαντηθεί από την Super League η πρότασή του, κάτι που κατά τα φαινόμενα δεν έχει συμβεί, ενώ μία ημέρα πριν είχε λήξει και η προθεσμία για την άλλη πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι, αυτήν της εταιρείας Stoiximan που έδεινε όμως σαφώς λιγότερα χρήματα, αλλά μόνο για το όνομα του πρωταθλήματος. Ο ΟΠΑΠ έχει πετάξει το μπαλάκι στην Λίγκα είτε να πείσει τους διαφωνούντες για να προχωρήσει σε συμφωνία, είτε να αποσύρει την προσφορά του. Οι ομάδες εμφανίζονται διχασμένες, καθώς αρκετές εκτιμούν ότι πρέπει να στραφούν σε άλλες στοιχηματικές εταιρείες, αλλά αντιλαμβάνονται ότι δεν θα βρουν από αυτές εύκολα ούτε τα μισά από τα χρήματα που δίνει ο ΟΠΑΠ.

Μάλιστα, στην διάρκεια του περασμένου ΔΣ της Super League υπήρξαν με αφορμή αυτές τις εξελίξεις και στιγμές έντασης, ειδικά όταν κάποιες ομάδες “κατηγορήθηκαν” ότι έχουν συμφωνήσει ήδη με τον ΟΠΑΠ για την χορηγία, προκαλώντας αντιδράσεις, οι οποίες προσωποποιήθηκαν στους διαλόγους του εκπροσώπου του Ολυμπιακού Γιάννη Βρέντζου με τον εκπρόσωπο του Ατρόμητου Βαγγέλη Μπαταγιάννη, τον εκπρόσωπο του Πανιωνίου Πέτρο Καϊμακάμη αλλά και τον πρόεδρο του Παναιτωλικού Φώτη Κωστούλα.

Πάντως, από τις εντάσεις λέγεται ότι απείχαν τόσο η ΠΑΕ Πανθρακικός όσο και η Skoda Ξάνθη. Η τελευταία προκάλεσε όμως σε όλους μεγάλη έκπληξη όταν λίγο νωρίτερα διένειμε γραπτή δήλωση, με την οποία τάσσονταν υπέρ μιας πρότασης που κατέθεσε η ΠΑΕ ΑΕΚ να μετακινηθεί ως προς την εμπορικότητά της σε σχέση την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από το 3% στο 11%, λαμβάνοντας έτσι περισσότερα χρήματα σε σχέση που κανονικά ως νεοφώτηστη δικαιούται εξαιτίας της εμπορικότητας του ονόματός της.

Παρότι αυτή η πρόταση της ΑΕΚ θα οδηγούσε σε ανακατανομή των εσόδων προς όφελος της “Ενωσης” και κατά συνέπεια σε μείωση όλων των υπολοίπων ΠΑΕ, έγινε δεκτή από την Ξάνθη με γραπτή μάλιστα δήλωση, αλλά και από άλλες ΠΑΕ όπως ο Παναθηναϊκός, ο Πανιώνιος και Παναιτωλικός, που είδαν θετικά την πρόταση αυτή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ΠΑΟΚ με την Βέροια όσο και ο Λεβαδειακός επίσης δεν εμφανίστηκαν αρνητικοί. Ετσι δημιουργήθηκε ένας άτυπος “συνασπισμός” που προκάλεσε σχόλια και ποικίλες ερμηνείες από τις ομάδες που τοποθετήθηκαν κατά, προεξάρχοντος του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στον αθηναϊκό Τύπο, ανθρωποι παρόντες στο Δ.Σ. της προηγούμενης εβδομάδας σχολιάζοντας όσα έγιναν, υποστήριζαν ότι ενδέχεται αυτό να είναι η απαρχή αλλαγής στάσης κάποιων ΠΑΕ, κάτι που αναμένεται να φανεί στα θέματα συζήτησης και επικαιρότητας που θα τεθούν στο μέλλον. Ως προς αυτήν την κατεύθυνση πάντως και δεδομένων των εξελίξεων στο ζήτημα της κεντρικής χορηγίας, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα θα γίνουν στο Δ.Σ. της Πέμπτης, καθώς πλέον τα συμφέροντα αφορούν τα καθαρά έσοδα των ομάδων.