Σκοπιανοί πήγαν να κλέψουν το τιμημένο Ξανθιώτικο πανό που συντροφεύει την Εθνική παντού εδώ και 12 χρόνια

Το συγκεκριμένο πανό της Ξάνθης, φωτογραφημένο μέσα στην Αρένα του Ζάγκρεμπ όπου η Εθνική Ομάδα αγωνίστηκε απέναντι σε Σκόπια και Κροατία ξεκινώντας με ισάριθμες νίκες στο φετινό Ευρωμπάσκετ, παραλίγο να μην… μείνει σε ελληνικά χέρια. Σκοπιανοί προσπάθησαν να το κλέψουν το Σάββατο από τον Χαράλαμπο Μιχαηλίδη, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια το μεταφέρει σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής.

mixailidis01Ο Χαράλαμπος Μιχαηλίδης μπορεί για καιρό να μένει στην Αλεξανδρούπολη, όμως κατάγεται από την Ξάνθη, όπως επίσης και ο αδερφός του Χρήστος. Τα δυο αδέρφια αποτελούν ιδρυτικά μέλη των “Πελαργών”, του επίσημου συλλόγου της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, που ως γνωστόν έχει πάρει το όνομά της από την περίφημη μασκότ της διοργάνωσης που φιλοξένησε η Αθήνα το 1987.

Φυσικά τα δυο αδέρφια, γνωστά και από την σταθιερή παρουσία τους στο τουρνουά μπάσκετ των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ξάνθης, είναι αυτήν την περίοδο παρόντες στο Ζάγκρεμπ (δύο από τους τουλάχιστον δέκα θρακιώτες που βρίσκονται εκεί), όπως ήταν παρόντες και πριν από δύο εβδομάδες στο Αμοιρίδειο και το διεθνές τουρνουά που φιλοξενήθηκε εκεί με Ρωσία, Τσεχία και Βοσνία.

Έχουν μαζί τους και το τιμημένο πανό, που υποδηλώνει την παρουσία της Ξάνθης στην εξέδρα, κοντά στην Εθνική, σε κάθε μέρος όπου δίνει επίσημους αγώνες τα τελευταία 12 χρόνια. Με αρχή το 2003 και το Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, αυτό το πανό έχει βρεθεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Φυσικά ήταν παρών και το 2005 στο Βελιγράδι και την κατάκτηση της Ευρωκούπας!

Βρέθηκε και το 2007 στην Ισπανία, το 2009 στην Πολωνία, το 2011 στη Λιθουανία και πριν δύο χρόνια, το 2013 στην Σλοβενία. Βρίσκεται και στο Ζάγκρεμπ, αλλά ενδιαμέσως έχει βρεθεί και στις άλλες μεγάλες διοργανώσεις, ακόμα και αυτές που διοργανώθηκαν εκτός Ευρώπης. Και η μεν Κωνσταντινούπολη για το Μουντομπάσκετ του 2010 θεωρείται για ένα πανό από την Ξάνθη εύκολος προορισμός.

xanthi-pano-iaponiaΠιο χαρακτηριστική είναι η παρουσία του μέχρι και στην… Σαϊτάμα της Ιαπωνίας το 2006, στο Μουντομπάσκετ όπου είχαμε την θρυλική νίκη της Ελλάδας επί τον ΗΠΑ στον ημιτελικό και την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Το ThrakiSportS έψαξε στο αρχείο της InTime και βρήκε μάλιστα φωτογραφία – ντοκουμέντο από την παρουσία του ξανθιώτικου πανό στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, εννέα χρόνια πριν!

Αυτό το πανό λοιπόν, πήγαν να κλέψουν κάποιοι οπαδοί των Σκοπίων στην πρεμιέρα του Σαββάτου. Όπως μας καταγγέλει ο Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, οι σκοπιανοί ήταν κάτι παραπάνω από προκλητικοί και η αναφορά δεν έχει να κάνει με την χρήση του όρου “Μακεδονία” όσο με το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς πέταγαν μπίρες στους έλληνες φιλάθλους, άνευ λόγου και αιτίας.

Κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν και κάποιοι θερμόαιμοι σκοπιανοί προσπάθησαν να πάρουν το πανό της Ξάνθης, προφανώς ως… λάφυρο. Κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη. “Αφού το γλιτώσαμε και αυτήν την φορά, είναι γραφτό να συνεχίσει να ταξιδεύει παντού και προμήνυμα ότι θα φέρει και άλλες κούπες στην Ελλάδα”, σχολίασε χαρακτηριστικά στο ThrakiSportS ο ξανθιώτης οπαδός.

Άλλωστε, αυτό το πανό δεν έχει φέρει μόνο μία κούπα πίσω στην πατρίδα! Έχει ταξιδέψει και το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, φέρνοντας και την ποδοσφαιρική κούπα του Euro! Έναν χρόνο μετά έφερε και την μπασκετικη από το Βελιγράδι! Λέτε δέκα χρόνια μετά να… τριτώσει το καλό; Τα δυο αδέρφια από την Ξάνθη χαμογελούν και απαντούν: “Δεν ξέρουμε, αλλά εμείς από την εξέδρα θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εμψυχώνουμε τους παίκτες μας…”.