Έσπευσαν και Θρακιώτες “Πελαργοί” στο Ζάγκρεμπ για την πρεμιέρα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκινά, για πρώτη φορά σε τέσσερις πόλεις, με την “επίσημη αγαπημένη” δυο εβδομάδες μετά την δυναμική παρουσία της στην Ξάνθη να αρχίζει τον μαραθώνιο τω δύο εβδομάδων στο Ζάγκρεμπ, έχοντας ως πρώτο αντίπαλο την ΠΓΔΜ.

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας έχουν ταξιδέψει αρκετές δεκάδες έλληνες φίλαθλοι, από όλα τα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως μέλη των “Πελαργών”. Θεωρείται αυτονόητο ότι με τα αυτοκίνητά τους, καθώς δεν υπήρξαν οργανωμένες εκδρομές λόγω κρίσης και capital controls, θα βρεθούν και ορισμένοι από τους θρακιώτες “Πελαργούς” που πριν 15 μέρες γέμισαν επί τρεις ημέρες το “Φίλιππος Αμοιρίδης” στην Ξάνθη, δείχνοντας την αγάπη τους για την Εθνική Ομάδα.

Ωστόσο στα περισσότερα παιχνίδια αυτού του άτυπου… βαλκανικού τουρνουά, όπως είναι ο όμιλος στο Ζάγκρεμπ, το πιο πιθανό είναι την μάχη της εξέδρας να την χάσουμε, τουλάχιστον αριθμητικά. Στο ματς της πρεμιέρας αντιμετωπίζουμε στις 19:00 το βράδυ του Σαββάτου τα Σκόπια και υπολογίζεται ότι πάνω από 2.500 άτομα αναμένεται να βρεθούν στο γήπεδο, με Μεγαλέξανδρους και Ήλιους της Βεργίνας.

Επίσης, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 5.000 Σλοβένοι θα βρεθούν στο Ζάγκρεμπ. Απέχει μόλις μιάμιση ώρα από τη Λιουμπλιάνα και το ίδιο είχε συμβεί πριν από δυο χρόνια με την αντίθετη διαδρομή. Όταν δηλαδή οι Κροάτες από το Ζάκγρεμπ γέμιζαν την Στόζιτζε Αρένα της Λιουμπλιάνας, για το προηγούμενο Ευρωμπάσκετ.

Φυσικά, την κυριαρχία θα την έχουν οι γηπεδούχοι Κροάτες, τους οποίους αντιμετωπίζουμε την δεύτερη αγωνιστική, στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Τα εισιτήρια εξαφανίζονται και είναι χαρακτηριστικό ότι η FIBA έκανε συστάσεις στους κροάτες διοργανωτές επειδή έβαλαν ως φτηνότερη τιμή τα 10 ευρώ, μια τιμή που θεωρήθηκε “πολύ χαμηλή” για τα στάνταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πάντως, λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα, το πείραμα της διεθνούς ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης να κάνει ουσιαστικά τέσσερα μίνι Ευρωμπάσκετ, πριν την τελική φάση, σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις τεσσάρων διαφορετικών χωρών, δείχνει επιτυχημένο, τουλάχιστον από πλευράς εισιτηρίων. Όλα τα γήπεδα, ελέω των γηπεδούχων και όχι μόνο, θα είναι γεμάτα.

Όπως γράφει και ο απεσταλμένος του Sport24 στο Ζάγκρεμπ Γιάννης Φιλέρης, στη Μονπελιέ θα είναι οι Γάλλοι (αλλά και οι Φινλανδοί, που έχουν λατρεία για το μπάσκετ και την Εθνική τους ομάδα), στη Ρίγα οι Λετονοί (αλλά και οι Λιθουανοί με τους Εσθονούς που είναι γείτονες), στο Βερολίνο οι Γερμανοί (με την παροικία των Τούρκων να είναι … πολύ μεγάλη) και στο Ζάγκρεμπ με τον χορό των Βαλκάνιων.

“Κι όπως ξέρετε, οι βαλκανικοί χοροί είναι οι πιο έντονοι. Οι πιο εκρηκτικοί και οι πιο μυστηριακοί…”, καταλήγει ο γνωστός δημοσιογράφος…