Δίχασε για ακόμα μια φορά τον κόσμο της Ξάνθης ο Χρήστος Πανόπουλος! Οι αντιδράσεις στον “πόλεμο” του ίντερνετ

Αίσθηση έχει καταφέρει να προκαλέσει για ακόμη μια φορά με την τελευταία ανακοίνωση του ο ισχυρός άνδρας της Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος, καθώς με το ξέσπασμα του που σε έναν βαθμό καταφερόταν εναντίον του κόσμου της Ξάνθης (θυμηθείτε με ένα κλικ ΕΔΩ), κατάφερε για ακόμη μια φορά όλα τα φώτα να στραφούν σε αυτόν αλλά και να φέρει την… διχόνοια μεταξύ των φίλων της Ξάνθης.

Από την Κυριακή που αναρτήθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση στην σελίδα της ΠΑΕ με την οποία ο ιδιοκτήτης της Skoda καταφέρεται εναντίων των Ξανθιωτών που δεν γεμίζουν το γήπεδο και δεν στηρίζουν, όπως λέει, την ομάδα του τόπου τους, σε αντίθεση με αυτόν που είναι και θα συνεχίσει να είναι Ξάνθη είτε από κοντά είτε από μακριά, πέρα από τις συζητήσεις στην πόλη, έγινε αρένα και το facebook και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικήξς δικτύωσης ενώ βροχή πέφτουν τα σχόλια κάτω από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις των αθηναϊκών ιστοσελίδων.

Αναφορικά με τους φίλους της Ξάνθης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Πανόπουλος έχει απόλυτο δίκιο και ότι όλες οι αναφορές του στην ανακοίνωση είναι ορθές. Κάποιοι μάλιστα κομοτηναίοι φίλαθλοι του Πανθρακικού τονίζουν ότι τα ίδια ισχύουν και για την άλλη μεγάλη ομάδα της Θράκης, όπως αποδεικνύεται από την προσέλευση του κόσμου στα πρώτα δύο παιχνίδια της ομάδας στο πρωτάθλημα που μετά βίας φτάνει αθροιστικά στο ένα… τρίτο όσων πήγαν τον Μάιο στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Skoda, στο οποίο σφραγίστηκε η σωτηρία.

Πάρα πολύ κόσμος προσπαθεί να αντιπαρατάξει την κοινή λογική, τονίζοντας ότι η αλήθεια βρίσκεται πάντα στην μέση. Οι συγκεκριμένοι υποστηρίζουν ότι είναι δεδομένο ότι ο κόσμος της πόλης της Ξάνθης έχει γυρίσει την πλάτη στην ομάδα αλλά δεν μπορεί για αυτό να φταίει μόνο ο κόσμος, με αρκετά πόστ να μιλούν για τις διαχρονικές ευθύνες της ΠΑΕ ως προς την αντιμετώπιση των φίλων της Θρακιώτικης ομάδας, ειδικά στα παιχνίδια με τους θεωρητικά «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και με τις ανύπαρκτες κινήσεις για να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο.

Βέβαια υπάρχουν και οι ακραίοι που είναι κυρίως οπαδοί άλλων ομάδων, οι οποίοι μπαίνουν στην διαδικασία και γράφουν «αρλούμπες», δημοσιοποιώντας ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, κάτι που δεν έχει αξία ούτε παραπάνω αναφοράς ούτε σχολιασμού.

Όπως προαναφέρθηκε, στους «υποστηρικτές» της σκληρής του ανακοίνωσης, ο ιδιοκτήτης της Skoda έχει βρει συμμάχους κυρίως από άλλες περιφερειακές πόλεις που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Χαρακτηριστικά ένας αναγνώστης του ThrakiSportS μας έγραψε: «Ακριβώς έτσι είναι όπως τα λέει μόνο που δεν ισχύει μόνο για την Ξάνθη άλλα σχεδόν για όλες τις επαρχιακές ομάδες συμπεριλαβανομένου και του Πανθρακικού μας. Που είναι οι 4000 που πήγαν στον τελικό; Που ειναι οι 6500 που πήγαν στο τελευταίο ματς παραμονή πανθρακικος ξανθη?»

Από τις πιο χαρακτηριστικές απαντήσεις στην ανακοίνωση Πανόπουλου, από την πλευρά όσων αισθάνθηκαν θιγμένοι με όσα ανέφερε, βάζοντας τους πάντες στο ίδιο καζάνι, είναι το συγκεκριμένο κείμενο που αναρτήθηκε από γνωστό φίλο της Ξάνθης στο facebook:

«Επί είκοσι επτά συναπτά έτη είμαστε δίπλα σου.
Επί είκοσι επτά συναπτά έτη τρέχουμε για την ιδέα του ΑΟΞ.
Επί είκοσι επτά συναπτά έτη μας αλλάζεις συνεχώς το χρώμα της φανέλας μας, το σήμα μας, το όνομα μας αλλά και πάλι πίνουμε νερό στο όνομα σου.
Επί είκοσι επτά συναπτά έτη μας διώχνεις αλλά εμείς είμαστε ξανά και ξανά εκεί.
Επί είκοσι επτά συναπτά έτη λέμε συνεχώς για σένα τα καλύτερα και ας μας βρίζει όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα, τους βάζουμε στην θέση τους.

Αλλά όχι και να μας την λέτε από πάνω. Εξηγήστε μας λίγο τι παίχτηκε με τον Ηρακλή στον ημιτελικό και τι κάνατε για να προστατέψετε εμάς τους οπαδούς της εταιρείας σας. Τι κάνατε χθες με την ΑΕΚ που στην θέση των Ξανθιωτών, θέσεις που πληρώσανε από το υστέρημα τους, τις πήραν με το έτσι θέλω αεκτσήδες προς όφελος των δημοσίων σχέσεων των ΠΑΕ.

Και όσο μιλάτε εσείς για τιμές εισιτηρίων κύριε Μεγαλομέτοχε, υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί, εργαζόμενοι οικογενειάρχες που παίρνουν το χρόνο όσα βγάζετε εσείς σε μια μέρα, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο καθώς χτυπήθηκαν στο γήπεδο σας. Μην μιλάτε για τιμές εισητηρίων και κάντε κάτι αν θέλετε για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ντροπή να μιλάμε για χρήματα κέρδη και αποζημιώσεις την στιγμή που ένας άνθρωπος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από παραλείψεις των υπευθύνων».

Είναι δεδομένο πως η αλήθεια πάντα βρίσκεται στην μέση σε αυτές τις περιπτώσεις. Και όλα πηγάζουν από την αντίληψη ότι υπάρχουν «Πανοπουλικοί» και «αντιΠανοπουλικοί» στην πόλη, μια γνωστή καραμέλα που πιπιλίζουν διάφοροι όλα αυτά τα χρόνια σε όσους έχουν αντίθετη άποψη και με την πάροδο των ετών διατηρείται, αντί να λιώνει και να εξαλειφθεί.

Ίσως θα έρπεπε επιτέλους να υπάρξει αυτοκριτική από όλες τις μεριές, καθώς δεν είναι δυνατόν να φταίει για όλα ο κόσμος. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως πριν τον μεγάλο τελικό του ΟΑΚΑ ο ίδιος ο Χρήστος Πανόπουλος δήλωνε τότε με αφορμή τον λίγο κόσμο που πάει στο γήπεδο «Είμαστε λίγοι. Αυτοί οι λίγοι που είμαστε έτσι θα πορευτούμε. Ελάχιστοι είναι κοντά στην ομάδα. Η ομάδα περνούσε σε έναν τελικό και από τα 5500 εισιτήρια που ήταν για τους Ξανθιώτες, πήραν εισιτήριο οι 2.950. Αυτό είναι ένα κριτήριο για να καταλάβετε ότι ο κόσμος είναι μακριά από την ομάδα. Ο κόσμος έχει τα δικά του προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι προβλήματα επιβίωσης. Οπότε δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό».

Αίσθηση λοιπόν προκαλεί το γεγονός ότι ελάχιστους μήνες μετά, και ενώ η ζωή όλων άλλαξε προς το χειρότερο, ο ιδιοκτήτης ξεσπά με αυτόν τον τρόπο. Τι όμως άλλαξε για ένα τόσο πρωτοφανές ξέσπασμα;

Ουδείς μπορεί να ξέρει πέρα από τον ίδιο τον Πανόπουλο, που η προσφορά του είναι αδιαμφισβήτητη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει το «αλάθητο» του Πάπα, όπως αλλωστε και ο ίδιος έχει αποδεχθεί. Μια βόλτα στην πόλη ίσως είναι αρκετή, για να αντιληφθεί ο ίδιος ότι ίσως την μεγαλύτερη ευθύνη για την απομάκρυνση του κόσμου από το γήπεδο την έχει ο ίδιος. Αυτός σε τελική ανάλυση φέρει την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις, αλλά και για τα πρόσωπα που επιλέγει να φέρουν σε πέρας τις όποιες στρατηγικές του.

Αν κάνει κανείς μια βόλτα στην Ξάνθη και ρωτήσει τους φίλους της ομάδας, τους αγνούς φίλους που πάνε ακόμα στο γήπεδο και όσους πήγαιναν αλλά το έκοψαν το τελευταίο διάστημα, κανείς δεν θα πει ότι θέλει να φύγει ο Πανόπουλος. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η προστασία από έναν ισχυρό παράγοντα όπως είναι ο ίδιος για τα δεδομένα της μικρής Ξάνθης, είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ορθοποδήσει μια ομάδα επό τόσα πολλά χρόνια στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ωστόσο οι περισσότεροι έχουν παράπονα για πράξεις ή παραλείψεις, αλλά έχουν και προτάσεις να κάνουν. Έχουν επιχειρήματα ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα στην ομάδα. Μπορεί να μην υπάρχουν Πανοπουλικοί και αντιΠανοπουλικοί, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν την πραγματικότητα διαφορετικά. Και καλό θα ήταν να υπάρξει ένας τρόπος προσέγγισης προς αυτούς. Όχι ύβρεις, ούτε απαταίτητα η ταμπέλα ότι όποιος έχει την αντίθετη άποψη, όπως και αν την εκφράζει, θέλει απαραίτητα το κακό της Ξάνθης ή του ιδιοκτήτη της.

Οι εποχές είναι δύσκολες για όλους. Και μέσα από αυτές τις δυσκολίες, γίνεται περισσότερο αντιληπτό από όλους ότι μόνο η ενότητα μπορεί να οδηγήσει μπροστά. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξει ειλικρίνεια. Και όχι αφορισμοί. Στην αντίθετη περίπτωση, όποιος και αν έχει δίκιο, θα κινδυνεύσει να το χάσει (αν δεν έχει συμβεί ήδη αυτό…).