Ξημερώματα Παρασκευής η πτήση του Μπανιώτη στον προκριματικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Πεκίνου (4.00πμ, LIVE ThrakiSportS)

Στις 4.45 τα ξημερώματα της Παρασκευής θα ξεκινήσει στην “Φωλιά του Πουλιού”, στο Πεκίνο, ο προκριματικός του ύψους των ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Σε αυτόν θα έχουμε την μοναδική θρακιώτικη συμμετοχή στην διοργάνωση, αυτήν του κομοτηναίου άλτη Κώστα Μπανιώτη, μόνιμου σχεδόν πρωταθλητή Ελλάδος τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το όριο πρόκρισης στον τελικό είναι 2 μέτρα και 31 εκατοστά – επίδοση που βρίσκεται στις δυνατότητες του θρακιώτη, που έχει ρεκόρ 2.34, αλλά δεν έχει καταφέρει να την πετύχει φέτος. Στην διάρκεια της χρονιάς ο Κώστας Μπανιώτης έχει ατομική επίδοση μόλις 2.28μ που του έδωσε και την πρόκριση στο Πεκίνο, άρα θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό του για το κάτι παραπάνω.

Αυτή είναι η τέταρτη διοργάνωση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που λαμβάνει μέρος ο Κομοτηναίος. Το 2009 στο Βερολίνο είχε καταφέρει να προκριθεί στον τελικό, στον οποίο είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο ο Κύπριος Κυριάκος Ιωάννου. Το 2011 στο Νταεγκού της Νότιας Κορέας είχε αποκλειστεί από τον τελικό, στον οποίο είχε προκριθεί και άγγιξε το μετάλλιο ο Δημήτρης Χονδροκούκης.

Πριν δύο χρόνια στην Μόσχα προκρίθηκε αν και τραυματίας στον τελικό, αγωνίστηκε στον πιο συγκλονιστικό αγώνα όλων των εποχών και παρά τον τραυματισμό του κατέλαβε την 10η θέση, που έμελλε να είναι η κορυφαία επίδοση της ελληνικής αποστολής. Φέτος είναι προφανές ότι στόχος του είναι η πρόκριση στην 12αδα, αλλά το επίπεδο είναι υψηλό και τα πράγματα δύσκολα.

Μπορεί το 2.31μ να θεωρείται υψηλό όριο και το πιθανότερο να είναι να πέσει, ωστόσο είναι προφανές ότι ο Μπανιώτης θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον φετινό του εαυτό για να μπορέσει να προκριθεί και σε κάθε περίπτωση να έχει αλάνθαστα άλματα στο ξεκίνημα, να τα επιτυγχάνει δηλαδή με την πρώτη, ώστε να ελπίζει σε πρόκριση ακόμα και αν τελικά το όριο πέσει πιο κάτω και συμπληρωθεί με χαμηλότερες επιδόσεις η 12άρα του τελικού.

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και αν ο Μπανιώτης συμμετάσχει σε αυτόν για τρίτη φορά στην καριέρα του, θα είναι ο αθλητής που θα κλείσει την ελληνική παρουσία στην διοργάνωση του Πεκίνου, η οποία έφερε στην Ελλάδα χάρη στην επικοντίστρια Νικόλ Κυριακοπούλου μετάλλιο, για πρώτη φορά μετά την Οζάκα του 2007 και την Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν.

Αν πάντως ο Κώστας Μπανιώτης καταφέρει να πηδήσει 2.29μ, πέρα από την κορυφαία επίδοσή του για φέτος και ανεξάρτητα από το αν θα προκριθεί στον τελικό ή όχι, θα πετύχει και κάτι άλλο: την εξασφάλιση του ορίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το καλοκαίρι του 2016. Για αυτό και ο αγώνας έχει μεγάλη σημασία για τον αθλητή της Ολυμπιάδας Κομοτηνής, που κρατά ψηλά στον ιστό τον θρακιώτικο κλασικό αθλητισμό.

Ο μεγάλος αγώνας του Κώστα Μπανιώτη θα ξεκινήσει στις 4.45 τα ξημερώματα της Παρασκευής και το ThrakiSportS, κοντά σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που αφορούν τον αθλητισμό της Θράκης, θα μεταδώσει ζωντανά την προσπάθειά του, με την ευχή το πρωί της Παρασκευής να πανηγυρίζουμε μια μεγάλη πρόκριση…