Ο κορυφαίος Έλληνας σπρίντερ Άγγελος Παυλακάκης σχολιάζει στο ThrakiSportS την κούρσα της χρονιάς Μπολτ vs Γκάτλιν

«Κέρδισε ο καλύτερος, όχι ο πιο γρήγορος». Με τα λόγια αυτά σχολίασε στο ThrakiSportS την κούρσα της μιας ανάσας, τον μεγάλο τελικό των 100 μέτρων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του Πεκίνου, ο κορυφαίος έλληνας σπρίντερ όλων των εποχών.

Ο Άγγελος Παυλακάκης εδώ και μερικές ώρες βρίσκεται στην Ξάνθη για τις καθιερωμένες οικογενειακές διακοπές. Μαζί με την σύζυγό του Κατερίνα Κόφφα, επίσης πρωταθλήτρια στα 200 μέτρα, παρακολούθησαν την «κούρσα της χρονιάς» από το πατρικό σπίτι του Άγγελου, στο Άβατο.

«Ήταν πραγματικά μια πολύ μεγάλη κούρσα. Ο Μπολτ απέδειξε ότι το ήθελε περισσότερο. Βασικά, ο Γκάτλιν φέτος ήταν πιο γρήγορος, όπως και γενικά στην διοργάνωση, αλλά σε έναν τελικό μετράει και η προσωπικότητα, και αυτήν την έχει ο Μπολτ. Μετράει το ποιός πιστεύει ότι μπορεί να είναι ο νικητής. Νίκησε γιατί ήταν ο καλύτερος ενώ ο Γκάτλιν έχασε ίσως γιατί είχε περισσότερο στο νου του να μην χάσει παρά να κερδίσει», σχολιάζει ο Παυλακάκης.

Πριν τον αγώνα, οι δημοσιογράφοι που είναι απεσταλμένοι των μεγαλυτέρων μέσων ενημέρωσης του κόσμου στο Πεκίνο, με οριακή διαφορά εκτιμούσαν ότι ενδεχομένως είχε έρθει η ώρα να αποκαθηλωθεί από τον θρόνο του ο Μπολτ. «Είχε τον ταχύτερο χρόνο, μπήκε με 9.77 στον τελικό ενώ ο Μπολτ στα ημιτελικά στραβοπάτησε και κινδύνευσε να μείνει και απέξω. Αλλά για αυτό είναι μεγάλος αθλητής. Όταν έχεις κάνει τόσο κακή κούρσα στον  ημιτελικό και βλέπεις τον άλλο να περπατάει, αν δεν είσαι μεγάλος αθλητής απλά σκύβεις το κεφάλι και περιμένεις την ήττα. Ο Μπολτ μπήκε όμως στον αγώνα για να κερδίσει”.

Μάλιστα, ο Άγγελος Παυλακάκης παραλλήλισε τον Γκατλιν με τον Άτο Μπόλτον, τον… αιωνίως δεύτερο, που στην διοργάνωση του 1997 στην Αθήνα, όταν πέτυχε και το απίστευτο ρεκόρ ο Ξανθιώτης παλαίμαχος αθλητής, είχε κάνει περπατώντας σπουδαίες επιδόσεις μέχρι και τα ημητελικά αλλά στον τελικό ηττήθηκε καθαρά από τον αμερικανό Μόρις Γκριν.

Η επίδοση 9.79 με την οποία ο Τζαμαϊκανός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο διέψευσε τις εκτιμήσεις που ήθελαν επίδοση κάτω από 9.70 από τον Μπολτ για να κερδίσει τον Γκάτλιν. Ωστόσο ο Άγγελος Παυλακάκης έχει άλλη άποψη. «Βασικά, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είχε μισό μέτρο αρνητικό άνεμο, άρα ο Γκάτλιν ουσιαστικά επιβεβαίωσε τους φετινούς του χρόνους, το 9.74 με καλές συνθήκες και ευνοϊκό αέρα, ενώ ο Μπολτ ουσιαστικά κατέβασε τους δικούς του χρόνους και για αυτό κέρδισε. Βέβαια και με κακές συνθήκες ο Γκάτλιν θα μπορούσε να κάνει πχ 9.78 ή 9.77 αλλά δεν το έκανε και έμεινε δεύτερος».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις των σπρίντερ στην εκκίνηση, σχολίασε: «Κακά τα ψέματα, θα είναι δύσκολο πλέον, μετά την αλλαγή του κανονισμού και την ακύρωση των αθλητών από την πρώτη άκυρη, να δούμε ξανά εντυπωσιακές επιδόσεις στην εκκίνηση με ό,τι σημαίνει αυτό. Ο Μπολτ ξεκίνησε πιο αργά από τον Γκάτλιν, όπως αναμενόταν, καθώς έχει ζήσει στο πετσί του και τον αποκλεισμό του 2011 στο Νταγκού. Αλλά ο Γκάτλιν για τα δεδομένα του ξεκίνησε και αυτός μουδιασμένα και του στοίχισε. Άπαξ και δεν πήρε από το ξεκίνημα την διαφορά, ήταν αναμενόμενο να τον περάσει ο Μπολτ με τον απίστευτο διασκελισμό του. Δεν άντεχε την πίεση ο Γκάτλιν, ο ένας για να καθαρίσει την κούρσα και ο άλλος για να μην τον προλάβουν. Από τα 90 μέτρα ο Γκάτλιν προσπαθούσε να φτάσει στο τέρμα και φαίνεται αυτό για όποιιον δει την κούρσα στο ριπλέι, όμως έτσι βεβιασμένα δεν μπορεί να έρθει το χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Το πιο σημαντικό όμως για τον κορυφαίο Έλληνα σπρίντερ σε τόσο μεγάλους τελικούς, πέρα από το ταλέντο και την σκληρή δουλειά, είναι φυσικά και η προσωπικότητα. «Ίσως κάποιος άλλος να επηρεαζόταν από τον κακό ημιτελικό, αλλά στον Μπολτ συνέβη το ακριβώς  αντίθετο. Πείσμωσε περισσότερο και φαινόταν αυτό στα πλάνα πριν την κούρσα, αλλά δεν παρέλειψε σε καμία περίπτωση να κάνει το σόου του, δείγμα και πάλι της μεγάλης προσωπικότητάς του. Κακά τα ψέματα, είναι ως αθλητής ένα φαινόμενο. Και οφείλω να πω και κάτι άλλο. Μπορεί κάποιοι να συμπαθούν ή να αντιπαθούν τον Μπολτ, γιατί είναι τέτοια προσωπικότητα, αλλά του αναγνωρίζω ότι δεν έχει ποτέ κοροϊδέψει συναθλητή του και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα και δείχνει ότι αυτό που κάνει δεν είναι υποκριτικό».

Ο Άγγελος Παυλακάκης σχολίασε ακόμα την σημασία που είχε το χάλκινο μετάλλιο του Καναδά, που έσπασε την δυάδα Αμερικανών – Τζαμαϊκανών. «Ήταν κάτι που σχολίασε και η σύζυγός μου, η Κατερίνα Κόφφα, καθώς είχε καναδός να φτάσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο από την εποχή που κάναμε εμείς υψηλό πρωταθλητισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον στίβο, όπως και η παρουσία στον τελικό ενός Γάλλου και ενός Κινέζου, καθώς έχει σημασία να μετέχουν στον τελικό αθλητές από πολλές χώρες και διαφορετικές ηπείρους».

Εν κατακλείδι ο Άγγελος Παυλακάκης, το πανελλήνιο ρεκόρ του οποίοι με 10.11 από το  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας… ενηλικιώθηκε πριν λίγες ημέρες (επετεύχθη στα ημιτελικά της διοργάνωσης του 1997 και εξακολουθεί να κρατά 18 χρόνια μετά χωρίς να δείχνει ότι κινδυνεύει στο άμεσο μέλλον) σχολίασε σε σχέση με όσα έζησε το απόγευμα της Κυριακής ο πλανήτης:

«Ήταν μια σπουδαία κούρσα. Κέρδισε ο καλύτερος, όχι ο γρηγορότερος. Και είναι μια κούρσα που δεδομένης και της νέας γενιάς που βγαίνει και πρωταγωνίστησε σε αυτόν τον αγώνα, μας προμηνύει για μια ακόμα πιο σπουδαία σε έναν χρόνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Εκεί πραγματικά με τη μείξη της εμπειρίας αλλά και της ζωντάνιας του νεαρού της ηλικίας κάποιων, νομίζω ότι θα γίνει πανικός, θα είναι τρομακτική κούρσα. Αν φέτος με 10.00 ήσουν εκτός τελικού, του χρόνου τα στάνταρ θα είναι ακόμα πιο κάτω. Δεν ξέρω αν θα βγει η μεγάλη επίδοση, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ υψηλό το επίπεδο…».