Πώς επηρεάζεται ο αθλητισμός και οι ομάδες της Θράκης από την παραίτηση Τσίπρα και τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και όλα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές – εξπρές για τις 20 Σεπτεμβρίου. Από τις εξελίξεις αυτές επηρεάζεται αναμφισβήτητα και ο ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός σε όλη τη χώρα, μοιραία και στην Θράκη.

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα εξαρτηθεί από τους χρόνους που θα χρειαστούν, βάσει Συντάγματος, για τις επόμενες διερευνητικές εντολές που θα δοθούν αλλά και την συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ για την ανεύρεση ενδεχομένως λύσης για οικουμενική κυβέρνηση. Με βάση όμως όλες τις δηλώσεις που υπάρχουν και δεδομένου ότι απαιτείται μίνιμουμ χρόνος 21 ημερών από την προκήρυξη ως τις εκλογές, εάν δεν υπάρξει διάλυση της Βουλής μέχρι την Δευτέρα, αποκλείεται η 13η Σεπτεμβρίου. Εφόσον η διάλυση της Βουλής γίνει μέσα στον Αύγουστο, τότε οι εκλογές θα γίνουν 20 Σεπτεμβρίου και εάν οι διαδικασίες πάνε αργά και πιάσουμε Σεπτέμβρη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (κρατάνε τρεις μέρες) και η προσπάθεια οικουμενικής, τότε και μόνο τότε θα πάμε για 27 Σεπτέμβρη.

Στην περίπτωση ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος έχει να κάνει με την μεγάλη διοργάνωση του Run Greece στην Αλεξανδρούπολη, από τον ΣΕΓΑΣ. Ο λαϊκός αγώνας δρόμου έχει προγραμματιστεί για τις 27/9 και εάν τότε έχουμε εκλογές, μοιραία θα αναβληθεί. Αν οι εκλογές γίνουν 20/9 που είναι το επικρατέστερο σενάριο, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει πρόβλημα με την διοργάνωση του Run Greece, για την οποία ήδη έχει ανοίξει η διαδικασία των εγγραφών.

Εννοείται ότι το Σαββατοκύριακο των εκλογών θα αναβληθεί η δραστηριότητα σε όλα τα αθλήματα στην χώρα, όπως συνέβη άλλωστε και στις τελευταίες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αλλά και στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει ότι τότε δεν θα διεξαχθούν αγώνες για Ξάνθη και Πανθρακικό στην Super League. Βέβαια, τον Γενάρη η αγωνιστική έγινε με τα ματς να διεξάγονται Σάββατο και Δευτέρα, αλλά δεδομένου ότι τώρα είμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος, μάλλον θα αναβληθούν όλα τα παιχνίδια. Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο 19-20/9 έχουν προγραμματιστεί στην Θράκη τα παιχνίδια Skoda Ξάνθη – Ολυμπιακός και Πανθρακικός – Καλλονή, ενώ μια εβδομάδα μετά οι δυο ομάδες μας αγωνίζονται εκτός έδρας σε Καυταντζόγλειο και Νέα Σμύρνη αντίστοιχα.

Εκτός από το μεγάλο πρωτάθλημα της Super League, θεωρητικά θα επηρεαστούν και οι Έβρος Σουφλίου και Εθνικός Αλεξανδρούπολης που μετέχουν στην Γ’ Εθνική και κανονικά θα έπρεπε τότε να παιχτεί η 3η αγωνιστική. Θεωρητικά είχε οριστεί το πρωτάθλημα να ξεκινήσει στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά οι εκκρεμότητες είναι πολλές και κανείς δεν βάζει το χέρι του σε Ευαγγέλιο ότι θα συμβεί αυτό. Έτσι κι αλλιώς, θεωρητικά θα έπρεπε σήμερα να έχει γίνει η κλήρωση, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί και για τον λόγο αυτό, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Φυσικά πρόβλημα θα έχει και η Football League αλλά και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ Έβρου, Θράκης και Ξάνθης που μοιραία θα οδηγηθούν σε αναβολές εκείνο το Σαββατοκύριακο (ή έστω τα ματς της Κυριακής).

Αντιθέτως, δεν επηρεάζονται οι ομάδες βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και του ΑΟ Ορεστιάδας από τις πρόωρες κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο, αφού έτσι κι αλλιώς η έναρξη του πρωταθλήματος της Volley League έχει οριστεί για το τέλος Οκτωβρίου. Ανάλογα ισχύουν και με τα περισσότερα άλλα αθλήματα, ενώ ειδικά αναφορικά με το μπάσκετ, αξίζει να σημειωθεί ότι η 20η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα των τελικών του Ευρωμπάσκετ. Άλλη μια φορά είχαν διεξαχθεί εκλογές στο πρόσφατο παρελθόν σε τέτοια μέρα, το 2007, με την Ελλάδα να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Λέτε η Ξάνθη να αποδειχθεί γούρικη για την επίσημη αγαπημένη και να παίξει τελικό εκείνη την ημέρα, κάνοντας τους πάντες να ξεχάσουν την εκλογική βραδιά και να ασχολούνται με τα σπορ! Γιατί όχι; Άλλωστε,  αν δεν υπήρχε και ο αθλητισμός, δύσκολα θα χαμογελούσε το χειλάκι των Ελλήνων…