Υπό αμφισβήτηση το έτος ίδρυσης του Πανθρακικού! Η επίσημη εκδοχή και τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα…

Δέκα μέρες μετά το δημοσίευμα του ThrakiSportS για τον πρώτο τερματοφύλακα του Πανθρακικού, με αφορμή τη μεταγραφή στην Καβάλα του εγγονού του φερόμενου ως πρώτου γκολκίπερ στην ιστορία της ομάδας της Κομοτηνής, η ιστορική έρευνα του γνωστού παλαίμαχου δημοσιογράφου Μανόλη Παπαδόπουλου οδηγεί σε αμφισβήτηση όχι μόνο αυτού του στοιχείου αλλά ακόμα και του έτους ίδρυσης της ομάδας.

Γράφαμε τότε ότι “με παππού τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Συνοδινό, πρώτο τερματοφύλακα στην ιστορία του Πανθρακικού στην πρώτη σεζόν που αγωνίστηκε μετά την ίδρυσή του το 1963, και πατέρα τον σέντερ του ΓΑΣ Κομοτηνή τις περιόδους 1988-2005, Ευθύμη Συνοδινό, ο μικρός Σίμος δεν γινόταν να μην κληρονομήσει τα γονίδια και ασχολήθηκε και αυτός με τον αθλητισμό”, αναφορικά με τη μεταγραφή του μικρού Σίμου στην ομάδα της Καβάλας και το ενδεχόμενο που υπήρχε τότε να τεθεί αντιμέτωπος του Πανθρακικού στο προγραμματισμένο για τότε φιλικό, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Ωστόσο το γεγονός της παρουσίας του Κωνσταντίνου Συνοδινού στην πρώτη ιστορικά ομάδα του Πανθρακικού αμφισβήτησε ο Μανόλης Παπαδόπουλος, με το πλούσιο αρχείο και πολλές γνωσεις αναφορικά με την αθλητική ιστορία της Ροδόπης. Όπως επισημαίνει σε σχόλιό του κάτω από την σχετική ανάρτηση του ThrakiSportS στο facebook, “η ποδοσφαιρική καριέρα του Κώστα Συνοδινού σταμάτησε το 1963 με τον υποβιβασμό της ΑΕΚομοτηνής από τη Β΄Εθνική” και δεν αναφέρεται σε κανένα αρχείο ότι μετείχε μετά στο νέο σωματείο που συστάθηκε από την συγχώνευση του Ορφέα και της ΑΕ Κομοτηνής.

Ο ίδιος προσθέτει ότι “βασικός τερματοφύλακας της περιόδου 1964-65 δηλαδή της πρώτης χρονιάς (σ.σ. του Πανθρακικού) ηταν ο Χρήστος Χρηστίδης καί οταν εφυγε στη Γερμανία επαιζαν οι Γιώργος Γιαντζογλου καί Σωτήρης Γεωργιάδης”. Πέραν όμως αυτών, προχωρώντας την συλλογιστική του, ο Μανόλης Παπαδόπουλος με αφορμή αυτό το άρθρο του ThrakiSportS αναδεικνύει ένα ακόμα πιο μεγάλο θέμα, αυτό της πραγματικής χρονολογίας ίδρυσης της ομάδας του Πανθρακικού.

logo panthrakikosΣύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, “ο Πανθρακικός ιδρύθηκε το 1963 μετά από ένωση των ομάδων της ΑΕ Κομοτηνής και του Ορφέα Κομοτηνής. Μετά τα πρώτα δύσκολα χρόνια όπου η ομάδα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα έρχεται η άνοδος στο πρωτάθλημα της Β! Εθνικής κατηγορίας την σαιζόν 1969-1970”. Μάλιστα, το έτος ίδρυσης του 1963 αναφέρεται και στο επίσημο σήμα της ομάδας, κάτω ακριβώς από τον αναμμένο πυρσό!

 

Ωστόσο ο Μανώλης Παπαδόπουλος επισημαίνει: “Ο Πανθρακικός ιδρύθηκε το 1964 καί στό σήμα η χρονολογία είναι λάθος! Την περίοδο 1963-64 στή Β΄Εθνική αγωνιστηκε ο Ορφέας Κομοτηνής. Με δεδομένο πάντα οτι ο Πανθρακικός προήλθε από τη συγχώνευση της ΑΕΚ καί του Ορφέα πού είχε υποβιβαστεί γιά ενα βαθμό”

Πράγματι, μια γρήγορη αναζήτηση στα επίσημα αρχεία δείχνει ότι την σεζόν 1962-1963 υποβιβάστηκε από την Β’ Εθνική η ΑΕ Κομοτηνής έχοντας 43 βαθμούς σε 26 αγώνες και καταλαμβάνοντας την 12η θέση στον τρίτο όμιλο. Μαζί της υποβιβάστηκαν εκείνη την χρονιά ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, η Ασπίδα Ξάνθης και ο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης, ενώ πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Δόξα Δράμας που κέρδισε και την άνοδο.

Την σεζόν 1963-1964 τον νομό Ροδόπης εκπροσώπησε στη Β’ Εθνική ο Ορφέας Κομοτηνής, που κατέλαβε τελικά στον τρίτο όμιλο την 11η θέση με 45 βαθμούς και υποβιβάστηκε για εναν βαθμό, καθώς ο 10ος Αρης Δράμας με 46 πόντους παρέμεινε στην κατηγορία. Το πρωτάθλημα κατέκτησαν οι Φίλιπποι Καβάλας ενώ μαζί με τον Ορφέα Κομοτηνής υποβιβάστηκαν οι Αχιλλέας Τριανδρίας, Δόξα Νεάπολης και ο γειτονικός Ορφέας Ξάνθης.

Από την επόμενη σεζόν 1964-1965 και για τα επόμενα πέντε χρόνια, μέχρι την άνοδο δηλαδή του Πανθρακικού, δεν υπάρχει εκπροσώπηση της Ροδόπης στην Β’ Εθνική. Από την στιγμή ωστόσο που τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 1964 ο Ορφέας Κομοτηνής μετείχε στο εθνικό πρωτάθλημα και δεδομένου ότι αποτελεί τη μία από τις δύο ομάδες που συγχωνεύθηκαν για να προκύψει ο Πανθρακικός, γίνεται αντιληπτό ότι η συγχώνευση αυτή δεν μπορεί να έχει γίνει πριν το καλοκαίρι του 1964 – και κατά συνέπεια δεν μπορεί να είναι έτος ίδρυσης του Πανθρακικού το 1963, όπως αναφέρει το σήμα της ομάδας αλλά και η ΠΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Έχοντας ως βάση αυτά τα στοιχεία και χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα, ο Μανώλης Παπαδόπουλος θέτει μέσω του ThrakiSportS ζήτημα να διορθωθεί το έτος ίδρυσης στο σήμα του Πανθρακικού, υποστηρίζοντας ότι αυτό που αναγράφεται τώρα είναι λάθος και πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα αποδοθεί η ιστορική αλήθεια. Δηλώνει ωστόσο ανοιχτός και σε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, που μπορεί να διαφωτίσει περισσότερο την έρευνα σε σχέση με το έτος ίδρυσης του Πανθρακικού. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει: Κάθε συζήτηση μέ τούς φίλους πάνω στό συγκεκριμένο θέμα ευπρόσδεκτη…”.