Η συνέντευξη Τύπου του Ραζβάν Λουτσέσκου ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος

Για όλους και για όλα μίλησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου μετά την παρουσίαση των νέων εμφανίσεων και των μεταγραφικών αποκτημάτων της Ξάνθης, έχοντας έναν διάλογο με τους αθλητικογράφους που παραβρέθηκαν στο συνεδριακό χώρο του Le Chalet την Τρίτη το πρωί.

«Θα ήταν ό,τι καλύτερο να πω πως είμαστε έτοιμοι. Σε σχέση με πέρσι άλλαξαν κάποια πράγματα στο δυναμικό της ομάδας και φέτος ξεκινάμε από πιο χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας αλλά θα δουλέψουμε για το καλύτερο. Σαν προπονητής θέλω να είναι τα πάντα έτοιμα από το ξεκίνημα, αλλά οι ξένοι παίκτες ήρθαν στο δεύτερο κομμάτι της προετοιμασίας και χρειάζονται χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία μεγάλη χρονιά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αγωνιστικά και στη νοοτροπία. Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να δίνουμε ότι μπορούμε για τους βαθμούς της νίκης. Ακόμη κι αν δεν φτάσαμε στο βαθμό που θέλουμε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ», σχολίασε αρχικά σε σχέση με την ετοιμότητα της ομάδας.

Ειδικά για την πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ και την πιθανή κούραση των γηπεδούχων από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, σχολίασε: «Εμείς είμαστε εστιασμένοι σ’ αυτό το παιχνίδι και πιθανόν ο ΠΑΟΚ και σε άλλα παιχνίδια. Αλλά όταν είσαι για καιρό σ’ αυτό το επίπεδο, μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις καταστάσεις. Ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιες αλλαγές αλλά πιστεύω ότι δεν βρίσκεται σε καλή φόρμα γιατί ο νέος προπονητής δεν είχε πολύ χρόνο να δουλέψει χωρίς παιχνίδια. Χρειάζεται θέληση για τη νίκη. Θα είμαστε εστιασμένοι στο τι θέλουμε να κάνουμε εμείς».

Για το πρόγραμμα της ομάδας, ο Ραζβάν Λουτσέσκου είπε: «Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι πρόβλημα το πρόγραμμα. Μου δίνει περισσότερο κίνητρο. Πιστεύω ότι και για τους παίκτες ισχύει το ίδιο. Δουλεύουμε για την δική μας οργάνωση χωρίς να μας ενδιαφέρει ο αντίπαλος, κι αυτό είναι κάτι που γινόταν και πέρσι. Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σε σωστό χρόνο και χώρο μέσα στο παιχνίδι. Κι αυτό που για μένα είναι σημαντικό είναι να έχουμε μια ισχυρή νοοτροπία και σ’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε αρκετά. Η νοοτροπία είναι αυτή που βοηθά μία ομάδα να ξεφεύγει από τις δυσκολίες. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αλλά μέσα στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Και στο τέλος όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι αυτές που φτιάχνουν μία ομάδα».

Για τα συμπεράσματα από τα φιλικά, τόνισε: «Αυτό το καλοκαίρι όπως σας είπα υπήρξαν αλλαγές στο δυναμικό που επηρέασαν τη δυναμική της ομάδας. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα δρόμο για να φτιάξουμε τη δυναμική της ομάδας. Στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης δεν είμαστε τέλειοι γιατί κάποιοι παίκτες ήρθαν πολύ αργά αλλά όπως σας είπα δουλεύοντας κάθε μέρα έρχεται η βελτίωση. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της αδύναμα σημεία, όπως έχει και ισχυρά. Πρέπει να καλύψουμε τις αδυναμίες μας και να αναδείξουμε τα δυνατά».

Ειδικά για την αμυντική και επιθετική λειτουργία με βάση την εικόνα στο τελευταίο φιλικό με τον Πανθρακικό, απάντησε: «Νομίζω ότι η ομάδα δημιούργησε πολλές καλές ευκαιρίες για να σκοράρει σ’ αυτό το διάστημα. Το τελευταίο παιχνίδι μου έδειξε την ίδια εικόνα. Πολύ λίγες φορές ο αντίπαλος δημιούργησε ευκαιρίες από δικές μας επιλογές και σκόραρε τρεις φορές. Κι όσο αφορά την επίθεση δημιουργήσαμε 8-9 ευκαιρίες και σκοράραμε τρεις φορές. Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί πιθανώς σε κάποια παιχνίδια να έχουμε πιο λίγες ευκαιρίες και να πρέπει να σκοράρουμε. Σε αμυντικές περιπτώσεις πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι. Αυτό πρακτικά είναι σήμερα το ποδόσφαιρο».

Σε ερώτηση για την επιλογή του Ορφανίδη στα φιλικά, είπε: «Αυτό εξαρτάται πολύ από τον ποδοσφαιριστή. Σαν προπονητής τον εμπιστεύομαι γι’ αυτό και βρίσκεται ήδη ένα χρόνο μαζί μας και του δίνουμε αρκετή προσοχή. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην τον πιέσουμε γιατί είναι ένας νέος παίκτης χωρίς πολλές εμπειρίες αλλά πιστεύω ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο για να γίνει ένας πολύ καλός Έλληνας ποδοσφαιριστής».

Για αλλαγή του στυλ στο επιθετικό κομμάτι μετά τον Κλέιτον, τόνισε: «Ελπίζω φέτος να έχουμε μαζί μας και τον Τριάδη, ένα πολύ γρήγορο παίκτη, έχουμε επίσης τον Ντιμιτρόφ έναν επαγγελματία ταλαντούχο και έξυπνο παίκτη που μπορεί να μας δώσει αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια του αγώνα κι έχουμε τον Ερέα που μοιάζει σε κάποια σημεία με τον Κλέιτον αν και θα προτιμούσα να τους είχα και τους δύο στην ομάδα. Επίσης ο Λουσέρο που είναι ένας καλός παίκτης με εμπειρίες και που μου δίνει την δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσω και σε άλλες θέσεις κάτι σημαντικό για τη δυναμική της ομάδας. Αυτό που θέλουμε είναι να «χτίσουμε» μία ομάδα που να μάχεται, συγκεντρωμένη που να μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της. Ο τρόπος και η οργάνωση η δική μου είναι ίδια γιατί μου αρέσει να έχω μία ομάδα να πιέζει ψηλά και που μπορεί να κάνει γρήγορο transition. Γι’ αυτό ο Ομπόντο ήταν σημαντικός πέρσι και πρέπει φέτος να βρούμε την αντίστοιχη λύση».

Σε ερώτηση για τον κόσμο της Ξάνθης, είπε: «Για μένα και για την γυναίκα μου είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου εδώ στην Ξάνθη. Κάθε ομάδα χρειάζεται την δύναμη του κόσμου της. Για να είναι δυνατή μια ομάδα πρέπει να ξέρει ότι δεν παλεύει μόνο για τον εαυτό της. Αυτός είναι ένας άγραφος νόμος στα αθλήματα. Ξεκινάς να με καλύτερη αυτοπεποίθηση όταν ξέρεις ότι υπάρχει κόσμος που περιμένει να κερδίσεις. Κι αυτό δίνει κίνητρο. Κάποιες φορές πρέπει να παίξουμε καλά και να κερδίσουμε και σε κάποια όλα μπορεί να μην είσαι καλός σαν ομάδα για κάποιο λόγο αλλά και πάλι θα πρέπει να κερδίσεις. Αν δεν έχει σωστή νοοτροπία τότε σε τέτοια παιχνίδια θα «πέσεις» και θα χάσεις».

Για τις σκέψεις του για την 11άδα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου τόνισε: «Η νοοτροπία μου στα φιλικά παιχνίδια είναι να τα αντιμετωπίζω σαν δυνατές προπονήσεις και ζητώ από τους παίκτες μου να προσαρμοστούν μεταξύ τους και να υπερκαλύψουν την κούραση. Δεν θεωρώ ότι κάποιος παίκτης πιστεύει ότι επειδή έπαιξε στο τελευταίο φιλικό, θα παίξει και με τον ΠΑΟΚ. Έχουμε αρκετούς παίκτες που θα βασιστούμε σ’ αυτούς κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Έχω ένα πλάνο για την βασική 11άδα με βάση τη συνολική εικόνα της προετοιμασίας».

Τέλος, αναφορικά με το αν υπάρχουν προβλήματα, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προβλήματα».