Για πρώτη φορά στον κόσμο υποβρύχιος χορός στην θάλασσα χάρη σε μια Θρακιώτισσα!!!

Μια πολυσυλλεκτική ομάδα υποβρύχιων χορευτών, ανάμεσά τους και τρεις με αναπηρία, ετοιμάζονται πυρετωδώς για να μεταφέρουν τη μαγεία του χορού σε έναν υδάτινο κόσμο. Χάρη σε ένα πρότζεκτ θρακιώτικης έμπνευσης, στα τέλη Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον κόσμο μια υποθαλάσσια χορευτική παράσταση με υποβρύχιο κοινό – και μάλιστα σε χώρο μυθικό, στην θάλασσα στο Ακρωτήριο Σουνίου!

H παράσταση έχει τίτλο «Drops of Breath» – «Σταγόνες Aναπνοής» και μήνυμα δυναμικό: «Eίμαστε όλοι ίσοι κάτω από το νερό»! Aποτελεί την κύρια δράση-κορύφωση του καινοτόμου project «H Yποβρύχια Kαρδιά της Mεσογείου» (The Underwater Heart of the Mediterranean). Πρόκειται για ένα έργο πολλαπλών δράσεων οι οποίες συνυφαίνουν μια πολυεπίπεδη πλατφόρμα, αγγίζοντας σε βάθος κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες.

Όπως πληροφορείται το ThrakiSportS, εμπνευστής της όλης προσπάθειας είναι η καταγόμενη από την Αλεξανδρούπολη διεθνούς φήμης χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, μαζί με την γαλλίδα συνάδελφό της Sophie Bulbulyan. Οι δυο τους συνεργάζονται με ομάδα καλλιτεχνών από δώδεκα συνεργαζόμενες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Eλλάδα, Eλβετία, Iσπανία, Kύπρος, Λίβανος, Nορβηγία, Oλλανδία, Oυγγαρία, Πορτογαλία και Σουηδία), παρουσιάζοντας μια υποθαλάσσια χορευτική παράσταση με υποβρύχιο κοινό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή συγχρονισμένης κολύμβησης μεγάλης διάρκειας, αλλά όχι σε πισίνα αλλά στην θάλασσα.

Η παράσταση «Drops of Breath» αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση ενός ευρύτερου πρότζεκτ με τίτλο «Η υποβρύχια καρδιά της Μεσογείου», ενός έργου πολλαπλών δράσεων το οποίο η Αποστολία Παπαδαμάκη και η Sophie Bulbulyan κατέθεσαν και επιλέχθηκε από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Ορίζοντας 2020) της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  Είναι πρόγραμμα μεγάλου κόστους στο οποίο η Ε.Ε. συμμετέχει σε ποσοστό 60%, με το υπόλοιπο ποσό να προσπαθούν να το καλύψουν οι δύο χορογράφοι με χορηγίες.

Εξι επαγγελματίες χορευτές από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο, τέσσερα παιδιά εξαιρετικά ταλαντούχα στον χορό που κάνουν και καταδύσεις, δύο επαγγελματίες δύτες με ταλέντο στον χορό και τρία παιδιά με κινητικά προβλήματα (από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο) είναι η ομάδα της παράστασης, που θα ερμηνεύσει την χορογραφία που υπογράφουν η Αποστολία Παπαδαμάκη και η Sophie Bulbulyan. Συνολικά θα υπάρξουν τρεις υποθαλάσσιες παραστάσεις, στις 25, 26, 27 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ακρωτήριο Σουνίου, κάτω από τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα, σε ένα υποθαλάσσιο «αμφιθέατρο».

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποια από τις τρεις αυτές παραστάσεις ως κοινό, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν με τρεις τρόπους. Aν κάποιοι το επιλέξουν, διαθέτοντας φυσικά την ανάλογη εμπειρία, μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση με καταδυτική στολή ακολουθώντας τους συντελεστές σε βάθος έξι μέτρων. Κάποιοι άλλοι μπορούν να δουν τα δρώμενα από την επιφάνεια της θάλασσας με εξοπλισμό snorkeling, δηλαδή με μάσκα και αναπνευστήρα. Τέλος, το υπόλοιπο κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την υποβρύχια θεατρική παράσταση από την ακτή μέσω γιγαντοοθόνης.

Το ThrakiSportS, υπερήφανο για την θρακιώτικη “εμπλοκή” και γενικά την πορεία της Αποστολίας Παπαδαμάκη, στηρίζει την προσπάθεια και θα προβάλει όλη την πορεία προς αυτήν την τριπλή ξεχωριστή παράσταση που ήδη προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον…