Ήττα στο τελευταίο φιλικό της Εθνικής πριν την Ξάνθη και αντιδράσεις για το… Γιουνανιστάν της τηλεοπτικής μετάδοσης

Με ήττα 73-64 από την Τουρκία ολοκλήρωσε την παρουσία της στο τουρνουά της Κωνσταντινούπολης η Ελλάδα. Αυτό ήταν το τελευταίο εκτός έδρας φιλικό παιχνίδι της Εθνικής πριν το Ευρωμπάσκετ και ο τελευταίος αγώνας που έδωσε πριν το τουρνουά της Ξάνθης.

Το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα», μία μέρα μετά την καλή εμφάνιση που είχε κόντρα στην Βοσνία, δεν παρουσίασε το ίδιο «πρόσωπο» και κόντρα στους διοργανωτές, οι οποίοι με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο, πήραν τη νίκη.

Η Ελλάδα στα σημεία που πίεσε στην άμυνά της, έδειξε θετικά στοιχεία, μια και βρήκε ρυθμό και στην επίθεση, ωστόσο, τα κενά διαστήματα έδωσαν την ευκαιρία στην εθνική της γειτονικής χώρας να επιστρέψουν και στο τελευταίο δεκάλεπτο, με επιμέρους 21-14 πήραν τη νίκη στο φιλικό παιχνίδι.

Πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από την εμφάνιση και την ήττα της Εθνικής, προκάλεσε η επιλογή των Τούρκων στην τηλεοπτική μετάδοση της αναμέτρησης να χρησιμοποιήσουν τα αρχικά «YUN» που παραπέμπουν στο «Yunanistan» και όχι το «GRE» για το «Greece».

Η κίνησή τους προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην αναμέτρηση (14/8) με την Βοσνία, οι Τούρκοι είχαν χρησιμοποιήσει την συντομογραφία «GRE». Η ΕΡΤ πάντως, όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της μετάδοσης ο σπορκάστερ Βαγγέλης Ιωάννου είχε ζητήσει να αλλαχτεί το όνομα στα γραφικά.

Μάλιστα, το θέμα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει απαράδεκτο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και ισχυρός άνδρας και στην FIBA Europe Γιώργο Βασιλακοπουλος, Χαρακτηριστικά δήλωσε στο Sport24 Radio:

«Το σημαντικό είναι η ομάδα να είναι έτοιμη όταν θα πρέπει. Δεν απογοητεύομαι, ούτε ενθουσιάζομαι. Πρέπει όμως να πω ότι εκνευρίστηκα πολύ από το γεγονός ότι οι Τούρκοι ανέφεραν την Εθνικής μας ως Γιουνανιστάν. Δεν έπρεπε ούτε η ΕΡΤ να το δεχθεί, έπρεπε να το καλύψει με κάποιο τρόπο. Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο αυτό που συνέβη».