Ο Κάσες στην… Εθνική Κατάρ! Η άγνωστη πτυχη του διαζυγίου με τον Πανθρακικό και της συμφωνίας με την Έουπεν

O Iσπανός Κάσες, απέρριψε την πρόταση του Πανθρακικού και άλλων ελληνικών ομάδων και επέλεξε να υπογράψει στην άσημη Έουπεν, ομάδα Β΄Εθνικής Βελγίου. Γιατί όμως επέλεξε να πάει σε μια μικρή ομάδα του Βελγίου και να μην μείνει στην Ελλάδα;

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, το thessports ανακάλυψε μια μοναδική ιστορία, που ίσως σε λίγα χρόνια θα την βρούμε μπροστά μας!

Το 2012 η Aspire Zone Foundation, εταιρία του κράτους του Κατάρ, που εμπλέκεται και στην ιδιοκτησία της παρί Σεν Ζερμέν, πήρε για 10 χρόνια την Έουπεν, που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, για να φέρει εις πέρας ένα μακρόπνοο σχέδιο.

Μέσω αυτής της ομάδας, το Κατάρ θέλει να φτιάξει μια Εθνική ομάδα (που έχει έρθει στο προσκήνιο εξαιτίας του διεθνούς φιλικού του Ολυμπιακού), η οποία ομάδα στο Μουντιάλ του 2022 θα περάσει τουλάχιστον τη φάση των ομίλων!

Πρόσφατα έγινε στο Κατάρ το Μουντιάλ του χάντμπολ και το Κατάρ έφτασε μέχρι τον τελικό, τον οποίο έχασε από την Γαλλία. Σχεδόν όλοι οι παίκτες του, ήταν ξένοι, που για ένα τσουβάλι δολάρια άλλαξαν υπηκοότητα. Όμως στο χαντμπολ είναι εύκολο να παίξει κανείς σε άλλη Εθνική, αρκεί να μην έχει συμμετοχή επί 3 χρόνια με την Εθνική της χώρας του.

Στο ποδόσφαιρο οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί και το Κατάρ ξεκίνησε από τώρα την προετοιμασία του, αφού μόνο με τους ντόπιους, είναι αδύνατον να δημιουργήσει ομάδα ανταγωνιστική. Πως λειτουργεί λοιπόν το όλο πρότζεκτ;

Περίπου 1.500 σκάουτερ(!) αλωνίζουν την Αφρική ψάχνοντας τους καλύτερους νεαρούς παίκτες για το Κατάρ. Κάθε χρόνο οι σκάουτερ του Κατάρ παρακολουθούν 600.000 νεαρούς Αφρικάνους, απ΄ αυτούς επιλέγονται οι 20, οι οποίοι πηγαίνουν στο Ντακάρ της Σενεγάλης για να εκπαιδευτούν στην Aspire Academy.

Οι καλύτεροι απ΄ αυτούς τους νεαρούς, πηγαίνουν κάθε χρόνο στο Βέλγιο για να παίξουν στην Έουπεν, τη νέα ομάδα του Κάσες δηλαδή.

Αν μάλιστα δει κανείς το ρόστερ της Έουπεν σήμερα, θα διαπιστώσει ότι σ΄ αυτό υπάρχουν 8 νεαροί παίκτες από το Κατάρ (18-19 χρονών), που επιλέχτηκαν και στάλθηκαν εκεί για να εκπαιδευτούν, περίπου 15 Αφρικάνοι 18-20 χρονών και κάποιοι έμπειροι παίκτες, που βοηθούν να δημιουργηθεί ομάδα, όπως ο Κάσες και κάποιοι άλλοι Ισπανοί.

Οι Καταριανοί έχουν ανοίξει δίαυλο με Ισπανούς, άλλωστε το τεχνικό τιμ, το οποίο το πήραν στην Έουπεν το 2012, όταν πήραν την ομάδα, είναι Ισπανοί, με προϋπηρεσία στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα.

Το Κατάρ, λοιπόν, επιλέγει νεαρούς Αφρικάνους, που δεν έχουν παίξει σε άλλη Εθνική, θα τους εκπαιδεύει στην Έουπεν, ελπίζοντας ότι θα εξελιχτούν σε πολύ καλούς παίκτες, θα τους δώσει την υπηκοότητα κι όταν έρθει η ώρα, θα στελεχώσουν την Εθνική, που θα παίξει στο Μουντιάλ του 2022. Όλοι αυτοί οι παίκτες, που “δουλεύονται” τώρα, το 2022 θα είναι γύρω στα 27 με 30, και θα είναι οι διεθνείς του Κατάρ…

Ένα άλλο μέρος του σχεδίου, είναι η αγορά από ομάδες του Κατάρ, των καλών ταλαντούχων παικτών, όπως για παράδειγμα ο Βέλγος, Πολ Μποκού. Αν και θα μπορούσε να παίξει σε καλές ομάδες της Ευρώπης, στα 22 του χρόνια υπέγραψε στην Αλ Αράμπι του Κατάρ. Δεν έπαιξε φυσικά εκεί, δόθηκε δανεικός στην ιταλική Κάλιαρι.

Μ΄ αυτό τον τρόπο, οι Καταριανοί ελπίζουν ότι θα ελεγχουν αυτούς τους παίκτες, ότι δεν θα παίξουν στην Εθνικής της χώρας τους, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι για το δικό τους Μουντιάλ. Ο Κάσες λίγο απίθανο να γίνει Καταριανός βέβαια, αλλά προφανώς θα αναλάβει τον ρόλο της διαμόρφωσης και γαλούχισης αυτής της Εθνικής Ομάδας…