To άγνωστο τηλεφώνημα του Γκιρτζίκη στον Σάντος και ο “σπουδαίος λόγος” που τελείωσε τον Καραγκούνη

Ανακοινώθηκε και επίσημα από την ΕΠΟ το απόγευμα της Παρασκευής το τέλος από την Εθνική Ομάδα του ομοσπονδιακού προπονητή Σέρχιο Μαρκαριάν αλλά και του γενικού διευθυντή των Εθνικών Ομάδων Γιώργου Καραγκούνη.

Μαζί με τους δύο τέλειωσαν και οι βοηθοί τους, ανάμεσά τους και ο Νίκος Κωστένογλου. Από την ανακοίνωση ωστόσο, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ενώ ο Μαρκαριάν φεύγει οικειοθελώς και χωρίς αποζημίωση, δεν ισχύει τον ίδιο με τον Καραγκούνη, του οποίου η συμβαση καταγγέλλεται για “σπουδαίο λόγο”.

Ετσι κι αλλιώς, για να καταγγελθεί μια σύμβαση, οφείλει νομικά να επικαλεστεί η μία πλευρά “σπουδαίο λόγο”. Η ΕΠΟ χρεώνει μεγάλο μερίδιο της αποτυχίας στον εμβληματικό αρχηγό της Εθνικής, επιλογή του οποίου ήταν άλλωστε ο Μαρκαριάν. Το πλάνο του ήταν που τηρήθηκε κατά γράμμα από το ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα ωστόσο με βραδινό ρεπορτάζ του sdna, ο “σπουδαίος λόγος” για την καρατόμηση Καραγκούνη ήταν ότι “ο Καραγκούνης τόλμησε να μιλήσει ανάρμοστα στον πρόεδρό της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, κατά την διάρκεια του ταξιδιού της Ελλάδας στην Πολωνία για το πρόσφατο φιλικό ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μάλιστα, το εν λόγω περιστατικό έγινε και αντικείμενο συζήτησης σε Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας”.

Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται – αλλά εφόσον αποτελεί γεγονός, από νομικής και μόνο άποψης αποτελεί αιτία για την οποία μπορεί να καταγγελθεί μια σύμβαση, ενδεχομένως και για να μην δοθεί αποζημίωση. Από την πλευρά του, ο Καραγκούνης εμφανίζεται να θέλει να διεκδικήσει τα χρήματα που του αναλογούν, χωρίς αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση να σημαίνει πως θα καθόταν στο συμβόλαιο ένα πρόσωπο όπως ο Κάρα.

Η ΕΠΟ αποφάσισε τελικά να πάει την κατάσταση στα άκρα, καταγγέλλοντας τη σύμβαση για σπουδαίο λόγο που όπως εξηγεί όσο πιο απλά και ωμά γίνεται το contra, σημαίνει ότι τον τελειώνει. Ετσι ο Καραγκούνης ολοκληρώνει τη θητεία του στην Εθνική ομάδα, από το πόστο του διευθυντή των εθνικών ομάδων, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Με τρόπο που δεν συνάδει με την γενικότερη προσφορά του με τη γαλανόλευκη φανέλα, με τρόπο που δεν θα συναντούσες ούτε σε κάποιον χθεσινό στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Η καταγγελία σημαίνει ευθύνες στον Καραγκούνη. Σημαίνει ότι αυτός φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο για την αποτυχία και ότι δεν απέτρεψε καταστάσεις που έφεραν την Ελλάδα στο βάλτο. Και είναι αλήθεια ότι όλους τους προηγούμενους μήνες ο Γκιρτζίκης και οι υπόλοιποι στην ΕΠΟ παρά τις επιφυλάξεις, ακολουθούσαν κατά γράμμα τις προτάσεις Καραγκούνη, αλλά φρόντιζαν και να κρατήσουν τις αποστάσεις τους και να επισημαίνουν ότι εκείνος θα έχει το μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας, αλλά και της όποιας αποτυχίας αν κάτι στράβωνε.

Πλέον τα πάντα στράβωσαν και το ζήτημα είναι ότι ο Γκιρτζίκης αποφάσισε να ξηλώσει τα πάντα και άμεσα, αναλαμβάνοντας και ο ίδιος ένα μεγάλο ρίσκο. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι πριν το κάνει αυτό, πήρε τηλέφωνο τον Φερνάντο Σάντος, ομοσπονδιακό προπονητή πλέον της Πορτογαλίας, που πέρυσι οδήγησε την Εθνική μια ανάσα από τους οκτώ του Μουντιάλ.

Όπως λοιπόν αναφέρει το contra, πριν από λίγες μέρες ο Ξανθιώτης παράγοντας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φερνάντο Σάντος όχι για να του προτείνει θέση στον πάγκο, αλλά για να του ζητήσει τις δικές του συμβουλές. Ο Γκιρτζίκης έχει σε εκτίμηση τον Πορτογάλο προπονητή και η γνώμη του μετράει. Ο Σάντος ήταν ξεκάθαρος. Αφού πρώτα του είπε όλα όσα έγιναν στη Βραζιλία, αλλά και πως λειτουργούσε η ελληνική ομάδα πριν το Μουντιάλ και πριν φύγει ο Φύσσας, τον συμβούλευσε να τα ξηλώσει όλα και να φτιάξει με προσοχή μία ομάδα που θα έχει στεγανά. Μία ομάδα που δεν θα επηρεάζεται από τους συλλόγους, με παίκτες προσηλωμένους στην Εθνική και τους γύρω να έχουν ως ξεκάθαρο στόχο να κρατήσουν το οικογενειακό κλίμα και να επαναφέρουν την γαλανόλευκη στο δρόμο των επιτυχιών.

Κάπως έτσι, ο Γκιρτζίκης αποφάσισε να πάρει την… χατζάρα, να αρχίσει τις καρατομήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με την εικόνα της Εθνικής και θέλει να αλλάξει αυτό. Ανέλαβε όταν ήδη πολλά είχαν χαθεί, αλλά όχι όλα. Τώρα που το πουλάκι του Euro 2016 έχει πετάξει, είναι αποφασισμένος να τα γκρεμίσει όλα και να αρχίσει από την αρχή το χτίσιμο. Κι όταν λέμε όλα εννοούμε από γυμναστές μέχρι φροντιστές. Όλα από το μηδέν. Από εκεί και πέρα, ακούγονται τα ονόματα του Νικοπολίδη και του Νταμπίζα για τον ρόλο Φύσσα-Καραγκούνη, λέγεται ότι έχει γίνει διερευνητική πρόταση στον Άγγελο Αναστασιάδηκαι ότι έχει ληφθεί απόφαση ο Κώστας Τσάνας να αναλάβει ρόλο βοηθού σε όποιον προπονητή έρθει και να αποτελεί μια σταθερά. Αλλά όλα αυτά θα τρέξουν το προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα δυο επόμενα παιχνίδια της Εθνικής είναι με Φινλανδία στο Καραϊσκάκη στις 4 Σεπτέμβρη και με Ρουμανία στο Βουκουρέστι τέσσερις μέρες μετά. Ως τότε, πολλά θα έχουν συμβεί, αλλά πολλές θα είναι και οι εκκρεμότητες που θα απομένουν. Το σίγουρο είναι ένα και επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση της ΕΠΟ: σε εκείνο το ταξίδι δεν θα μετέχουν ούτε ο Μαρκαριάν ούτε ο Καραγκούνης.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, οι εξής αποφάσεις.

Να λυθεί η συνεργασία με τον κ. Μαρκαριάν και τον κ. Μαρσενάρο κοινή συναινέσει και χωρίς καμία περεταίρω οικονομική επιβάρυνση για την Ομοσπονδία.

Να καταγγελθεί η σύμβαση του κ. Καραγκούνη για σπουδαίο λόγο.

Να τερματιστεί η συνεργασία με τον βοηθό προπονητή κ. Κωστένογλου, βάσει σχετικής πρόβλεψης της σύμβασής του.

Να ανανεωθεί η σύμβαση του κ. Τσάνα και να του ανατεθεί η ευθύνη της Εθνικής Ανδρών. Παράλληλα, η Ομοσπονδία βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέου προπονητή, που θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Να διερευνηθεί η δυνατότητα επιστροφής μέρους της αποζημίωσης του κ. Ρανιέρι, ο οποίος εργάζεται πλέον σε σύλλογο”.

Καταγγελία για σπουδαίο λόγο