Έπαινοι αλλά και… επικρίσεις για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΑΚ Κομοτηνής από τον Δήμο

Αντιδράσεις προκάλεσε στην πόλη της Κομοτηνής το δημοσίευμα του ThrakiSportS για τα 15.000 ευρώ που θα πληρώσει ο Δήμος Κομοτηνής για να εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα στο ΔΑΚ που χρησιμοποιεί ως έδρα ο Πανθρακικός.

Αρκετοί ήταν αυτοί που επαίνεσαν την απόφαση του Δήμου, με το rodopisports να σχολιάζει ότι είναι κίνηση «αν μη τι άλλο είναι ευχάριστη για τον αθλητισμό και κυρίως για την ομάδα της πόλης μας που παίζει σε μεγάλο ποδοσφαιρικό επίπεδο». Η ίδια ιστοσελίδα επισημαίνει ότι «το ποιος θα έπρεπε να πληρώσει το ποσό, αυτό το περνάει σε δεύτερη μοίρα αφού σε αυτούς τους καιρούς όλοι θα πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτό που λέγεται αθλητισμός» και συνεχίζει: «Ασφαλώς ο Πανθρακικός είναι η πρώτη ομάδα του νομού μας και έχει το δικαίωμα να έχει τον πρώτο λόγο».

Ωστόσο η ίδια ιστοσελίδα επισημαίνει ότι ο δήμος της Κομοτηνής, όπως αποφάσισε και βρήκε αυτά τα λεφτά των 15.000 ευρώ, «θα έπρεπε ανάλογα να δίνει το παρόν με αυτό τον τρόπο και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο». Και προσθέτει: «Δεν μπορεί την μια να λες ότι δεν υπάρχουν λεφτά για βοήθεια και από την άλλη να τα βρίσκεις μέσα σε λίγες ώρες. Οι άλλες ομάδες τι γίνονται; Να διαλυθούν; Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν είναι κομμάτι του αθλητισμού του νομού μας;».

Πάγια θέση του ThrakiSportS είναι ότι οι Δήμοι και η Περιφέρεια οφείλουν να βρίσκονται κοντά στον αθλητισμό και τις ομάδες, αναφορικά ωστόσο με την οικονομική ενίσχυση, οφείλουν κατά προτεραιότητα τα όποια (λίγα) χρήματα υπάρχουν να πηγαίνουν για να καλυφθούν ανάγκες μαζικού αθλητισμού και ερασιτεχνικών σωματείων, με την προοπτική αυτά τα χρήματα των δημοτών να βρίσκουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση.

Πριν δύο χρόνια αυτή η ιστοσελίδα είχε κατακρίνει σφόδρα τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την σπουδή του να πληρώσει από το ταμείο του όλα τα έξοδα για την εγκατάσταση μιας επιπλέον κερκίδας στο κλειστό της πόλης, που αποτελούσε αίτημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βόλεϊ για να μπορέσει να δώσει αγώνες εκεί ο Εθνικός. Δυο χρόνια μετά και μετά την φιλοξενία δεκάδων αγώνων, έχει αποδειχθεί ότι τελικά η συγκεκριμένη «αναγκαιότητα» υπήρχε αποκλειστικά και μόνο στο συγκεκριμένο “ημιεπαγγελματικό” τμήμα του Εθνικού, δεν εξυπηρέτησε κανένα άλλο σωματείο ή καμία άλλη ανάγκη άλλης ομάδας της πόλης ή άλλου τμήματος του Εθνικού και (το κυριότερο) υπήρξαν ελάχιστες φορές που τελικά το γήπεδο γέμισε, έτσι ώστε να αποδειχθεί χρήσιμη η παρουσία αυτών των επιπλέον θέσεων που τοποθετήθηκαν και κόστισαν διψήφιο αριθμό χιλιάδων ευρώ στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης.

Στην ίδια λογική το ThrakiSportS επισήμανε τον φόβο το σύστημα που θα προμηθευτεί ο Δήμος Κομοτηνής για το ΔΑΚ να μην ικανοποιήσει την ανάγκη οποιαδήποτε άλλης ομάδας που τυχόν χρησιμοποιεί το Στάδιο ή να αξιοποιηθεί για την ασφάλεια σε… συναυλίες, όπως ακούστηκε, αλλά στην πραγματικότητα να αποτελέσει “δωράκι” που αφορά μόνο για τον Πανθρακικό, όπως στην περίπτωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης είχαμε “ρουσφέτι” μόνο για το τμήμα βόλεϊ του Εθνικού. Φυσικά και είναι αξιέπαινο να βοηθά η τοπική αυτοδιοίκηση τις τοπικές ομάδες, αλλά η βοήθεια σε αυτές τις εποχές που όλα έχουν στεγνώσει οφείλει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίσει και το γεγονός ότι στις μεγάλες ομάδες της εποχής μας, είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι (λίγοι) άνθρωποι αυτοί που ματώνουν για να κρατήσουν τις ομάδες όρθιες στα μεγάλα εθνικά πρωταθλήματα. Και σε αυτήν την προσπάθεια, όλοι οι παράγοντες όλων των ομάδων της Θράκης έχουν το ThrakiSportS σύμμαχο. Και θα συνεχίσουν να το έχουν. Με την διαφορά ότι εμείς θα καλούμε τους Δήμους να στηρίζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις τοπικές κοινωνίες σαν σύνολο να ενισχύουν τις μεγάλες ομάδες της κάθε πόλης, ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί (είτε κάνοντας χορηγίες οι τοπικοί επιχειρηματίες, είτε αγοράζοντας ένα διαρκείας ο απλός κόσμος).

Δεν θα πρέπει να περιμένουν οι επαγγελματικές ομάδες την στήριξη από τους Δήμους αλλά από την αγορά και τους χορηγούς τους – και ως τέτοιους δεν εννοούμε τους Δήμους και την Περιφέρεια αλλά τον απλό κόσμο. Και όσο και αν ακούγεται σκληρό, αν δεν βοηθήσει ο απλός κόσμος κάθε περιοχής, τότε πολύ απλά δεν αξίζει κανένας Καραολάνης, κανένας Πανόπουλος, κανένας Γεωργιάδης ή Γκιζάνης να βάζει τα ωραία του χρήματα για κάτι που δεν θα στηρίζουν έμπρακτα οι τοπικές κοινωνίες…