Η φαρμακερή ατάκα του Ντέμη για τον Τσίπρα και η γνώμη του για μνημόνιο, δημοψήφισμα, Βαρουφάκη και πολιτικές εξελίξεις

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ντέμης Νικολαΐδης στην “Καθημερινή της Κυριακής” δεν είναι μια απλή συνέντευξη. Και δεν εστίασε μόνο στα ποδοσφαιρικά και τα… αεκτζίδικα, τα οποία έσπευσαν να αναπαράγουν όλες οι αθλητικές ιστοσελίδες και μαζί τους και το ThrakiSportS.

Η συνέντευξη του Ντέμη στην Γιούλη Επτακοίλη είναι ένα μανιφέστο, στο οποίο μάλλον τα όσα αναφέρθηκαν για το ποδόσφαιρο ήρθαν… παρεμπιπτόντως. Ο αλεξανδρουπολίτης άσος μίλησε για όλα. Μεταξύ άλλων και για  τα παιδικά του χρόνια στον Έβρο και το ξεκίνημα στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Αλλά στην αρχή, η κουβέντα εστιάστηκε στις πολιτικές εξελίξεις. Ο Ντέμης τις παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Πάντα τις παρακολουθούσε. Και είχε πολλά να πει για τα πολιτικά του “πιστεύω”, ενώ πέταξε φαρμακερή ατάκα και για τον “65αρη” Αλέξη Τσίπρα!

Το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα που έγινε η συγκεκριμένη συνέντευξη, είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.  Επόμενο ήταν, οι εξελίξεις να καταναλώσουν αρκετό χρόνο της συνάντησης.

«Είχα βγει με κάποιους φίλους. Κάποια στιγμή τους άφησα, πήγα στο αυτοκίνητο και άκουγα από το ραδιόφωνο τη συνεδρίαση της Βουλής» είπε ο Ντέμης Νικολαΐδης που καθόταν απέναντί στην δημοσιογράφο, σε μια ήσυχη γωνιά στο εστιατόριο «Διόσκουροι» στο Νέο Ψυχικό.

Ο δημοφιλής πρώην ποδοσφαιριστής, πρόεδρος για ένα διάστημα της ΑΕΚ και ιδιοκτήτης εταιρείας διοργάνωσης συναυλιών, δεν είναι από τους ανθρώπους που μιλάνε εύκολα. Δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, δεν φλερτάρει με την έκθεση. Η τοποθέτησή του από την προσωπική σελίδα του στο Facebook, υπέρ του «ναι» λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, αναπαράχθηκε ταχύτατα, έγινε viral.

«Αισθάνθηκα ότι είχα χρέος να πω τη γνώμη μου. Δεν έκανα ούτε ιερό αγώνα ούτε διάγγελμα». Επρεπε να γίνει αυτό το δημοψήφισμα; «Κατά τη γνώμη μου ήταν λάθος επιλογή, διχαστική. Αν βγήκε κάτι απ’ όλη αυτήν την ιστορία; Σίγουρα δεν μπορεί πλέον κανείς να μας κοροϊδέψει. Το δίλημμα είναι απολύτως σαφές: ευρώ ή δραχμή. Με θύμωσε και κάτι άλλο: Το ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προβάλει το “όχι” επειδή κρύβει θυμό, οργή. Τι εννοώ; Θα μπορούσε να θέσει το ερώτημα “Συμφωνείτε με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Ευρωπαίους;”. Και να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν “ναι”».

Μιλάει με πάθος, έτσι η συντάκτρια της “Καθημερινής” βρήκε έδαφος να μάθει περισσότερα για το πώς βλέπει το σημερινό πολιτικό προσωπικό. Και εκεί ο λόγος του ήταν καταιγιστικός, με έναρξη από τι άλλο, τον πρωθυπουργό Aλέξη Τσίπρα.

«Είναι μια ωραία, καθαρή φάτσα αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο μιλάει σαν να είναι 65 χρόνων. Γιατί δεν μας μιλάει κανονικά; Ο κόσμος έχει απορρίψει το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά έχει μεγάλες απαιτήσεις από το καινούργιο.

Εχω την ανάγκη να εμπιστεύομαι τον πρωθυπουργό μου. Τι μας λέει όλη η Ευρώπη; Οτι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς από εμάς. Κι εγώ θέλω να αποκτήσω εμπιστοσύνη, όπως επίσης, θέλω να με σέβονται όταν μου μιλάνε.

Εχω πρόβλημα με συμπεριφορές όπως του Βαρουφάκη, της Ραχήλ Μακρή, της Κωνσταντοπούλου. Προτιμώ να ακούω τον Δραγασάκη, τον Σταθάκη, τον Τσακαλώτο, τον Παπαδημούλη ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή όχι μαζί τους.

Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι πολυτελείας. Τους πληρώνουμε για να εργάζονται για το κοινό συμφέρον.

Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που είχα μια ελπίδα. Απλώς μου ήταν αδύνατον να πιστέψω ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα κόμμα το οποίο αποτελείται από δύο κόμματα διαφορετικών στρατηγικών κατευθύνσεων.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πάντως, είναι αυτός που θέλει η πλειοψηφία του κόσμου. Ας το εκμεταλλευτεί για να καταργήσει επιτέλους το πελατειακό κράτος και για να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο για την παιδεία, την υγεία, τη δημόσια διοίκηση. Αυτά δεν πρέπει να μας τα επιβάλλουν οι ξένοι. Εμείς να τα κάνουμε με εθνική συνεννόηση».