Η Εθνική ξανανίκησε τον… μισό Εθνικό και ετοιμάζει βαλίτσες για το φάιναλ φορ της Πολωνίας!!!

Το πάρτι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση! Η Εθνική Ανδρών κέρδισε και στο δεύτερο ματς στο Ρόβινι την Κροατία, έκανε το 6Χ6 στο Ευρωπαϊκό Λιγκ και πλέον μόνο αν έχει αυτοκτονικές τάσεις θα χάσει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που θα φιλοξενηθεί στην Πολωνία.

Ωστόσο, στη νίκη αυτή ήταν σχετικά φτωχή η συγκομιδή του διδύμου των Δαλακούρα και Κουμεντάκη. Ο πρώτος χρησιμοποιήθηκε στο αρχικό σχήμα αντί του δεύτερου, μόνη αλλαγή στο ξεκίνημα από τον ομοσπονδιακό προπονητή Σωτήρη Δρίκο σε σχέση με το Σάββατο. Ο Ανέστης ωστόσο σημείωσε έναν πόντο, ο Ραφ από την άλλη ξεκουράστηκε.

Από την άλλη πλευρά υπήρχαν επίσης αλλαγές. Ο κορυφαίος σκόρερ της Κροατίας Ίβαν Ράιτς έμεινε στον πάγκο για να αξιοποιηθεί στην θέση του ο παίκτης που κλήθηκε από τον Σάκη Μουστακίδη να αναπληρώσει το κενό του στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης: ο Λέο Άντριτς – που σημείωσε 22 πόντους. Ωστόσο αυτοί δεν ήταν αρκετοί όμως, ούτε και εκείνοι του Ιβάν Μίχαλι που επίσης αγωνίστηκε και βοήθησε με το μπλοκ του.

Η Κροατία προσπάθησε, αλλά είχε πολλές αλλαγές και ήταν εμφανώς απογοητευμένη από την ήττα του Σαββάτου που σήμανε και τον μαθηματικό αποκλεισμό από το φάιναλ φορ. Αντίθετα, η Εθνική εμφανίστηκε να έχει σπουδαίες λύσεις και από τον πάγκο της, με τέλειο παιχνίδι από τους  Νίκο Παλέντζα (15 πόντοι με 13/16 επιθέσεις χωρίς να δεχθεί μπλοκ και χωρίς να κάνει λάθος, με 1 άσο και 1 μπλοκ και μόλις τρία χαμένα σερβίς) και Μενέλαο Κοκκινάκη (7 πόντοι με 6/8 επιθέσεις, επίσης χωρίς να δεχθεί μπλοκ ή να κάνει λάθος, με 60% άριστες υποδοχές σε 10 προσπάθειες, επίσης χωρίς κανένα λάθος και 1 άσο-σε 13 προσπάθειες όπου έχασε μόλις 1 σερβίς).

Παρά το τάι μπρέικ που είχε προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου, παρόλο που στο πρώτο σετ παίζαμε πάλι κόντρα στον εαυτό μας και καταφέραμε να το χάσουμε, οι παίκτες του Σωτήρη Δρίκου μετά το 1-0, πάτησαν τον διακόπτη στο on και οι Κροάτες απλά έβλεπαν τις μπάλες να περνούν. Από το 41% αποτελεσματικότητα στην επίθεση στο πρώτο σετ, στα άλλα τρία είχαμε 73%, 75% και 71% αντίστοιχα (παρόλο που στο δεύτερο η υποδοχή μας ήταν κακή). Κι είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα είχε 62% αποτελεσματικότητα στην κόντρα μπάλα και 68% μετά από κακή υποδοχή, κι αυτό προφανώς πέρα από την καλή μέρα των επιθετικών οφείλεται και στην εξαιρετική ημέρα του Ντίμα Φιλίποφ.

Βέβαια όπως αναφέραμε και στην αρχή ένα τεράστιο πλεονέκτημα που έχει φέτος η ομάδα είναι οι βοήθειες που παίρνει από τον πάγκο, επιβεβαιώνοντας ότι κι οι 15 που κάνουν προπονήσεις είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. «Αποστολή εξετελέσθη. Πήραμε τις δύο νίκες. Σίγουρα κάναμε πάλι ένα κακό πρώτο σετ και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Βρήκαμε λύσεις από τον πάγκο και το βάθος που έχει η ομάδα είναι πολύ σημαντικό», είπε μετά το ματς ο Σωτήρης Δρίκος χωρίς διάθεση για πανηγυρισμούς. «Συνεχίζουμε την πορεία μας που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου με 10 νίκες σε 12 παιχνίδια. Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας κόντρα στην Λευκορωσία στη Λαμία, ώστε να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Ταμπουρατζής ενώ ο Μενέλαος Κοκκινάκης συμπλήρωσε: «Το έχουμε ξαναπεί ότι αυτή η ομάδα απαρτίζεται από 15-16 παίκτες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Μετά από ένα δύσκολο ματς που κρίθηκε στα πέντε σετ, δείξαμε χαρακτήρα και φτάσαμε στο 6 στα 6 που είναι σημαντικό επίτευγμα».

Πλέον η Εθνική θέλει δύο νίκες κόντρα στην Λευκορωσία το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Λαμία για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση, ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί και μόλις μία, αν η ΠΓΔΜ δεν κάνει το απόλυτο «4 στα 4» στα υπόλοιπα ματς του α’ γκρουπ. Η Ελλάδα με αυτή τη νίκη έφτασε τους 17 πόντους και βρίσκεται στην κορυφή του β΄ ομίλου μαζί με την Σλοβενία.

Τα σετ: 25-23, 17-25, 18-25, 17-25

ΚΡΟΑΤΙΑ (Σίμουνσιτς) Ζουκούσκι 2 (2/3 επ.), Σέσταν 9 (7/14 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ, 48% υπ. – 26% άριστες), Άντριτς 22 (20/32 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Τσόσιτς 8 (6/10 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Πέτερλιν 6 (5/12 επ., 1 άσο, 30% υπ. – 05% άριστες), Μίχαλι 5 (4/8 επ., 1 μπλοκ), Σάρσεβιτς -λ (68% υπ. – 39% άριστες) /Γκάλιτς, Σέντλατσεκ 4 (4/12 επ., 83% υπ. – 50% άριστες).
ΕΛΛΑΔΑ (Δρίκος) Πετρέας 11 (9/11 επ., 2 μπλοκ), Φιλίποφ 4 (1/1 επ., 3 άσοι), Τζιουμάκας 2 (2/8 επ.), Τακουρίδης 5 (4/6 επ., 1 μπλοκ), Δαλακούρας 1 (1/4 επ., 60% υπ. – 00% άριστες), Πρωτοψάλτης 15 (12/24 επ., 3 άσοι, 44% υπ. – 17% άριστες), Ταμπουρατζής -λ (50% υπ. – 27% άριστες) / Κοκκινάκης 7 (6/8 επ., 1 άσο, 80% υπ. – 60% άριστες), Πελεκούδας 4 (4/6 επ.), Παλέντζας 15 (13/16 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ).