Ο τρόπος διεξαγωγής όλων των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ για τη νέα περίοδο! Ριζικές οι αλλαγές…

Διεξήχθη το Σάββατο στην Κομοτηνή η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, την οποία ζήτησαν τα μέλη της Ένωσης για να αποφασιστεί ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της νέας αγωνιστικής περιόδου. Τα 25 παρόντα σωματεία αποφάσισαν την κατάργηση της Α2 κατηγορίας των ανδρών και τη διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος στους άνδρες.

Το νέο ενιαίο αυτό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ θα διεξαχθεί σε δυο ομίλους, οι οποίοι θα δημιουργηθούν με γεωγραφικά κριτήρια. Στη δεύτερη φάση θα περασουν οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου και θα παίξουν αγώνες χιαστί (Α1-Β4, Α2-Β3, Β1-Α4, Β2-Α3), με τους δυο πρώτους των ομίλων να έχουν πλεονέκτημα έδρας και την πρόκριση στην τρίτη φάση να παίρνει η ομάδα που θα κάνει δυο νίκες.

Στην τρίτη φάση θα έχουμε τη διεξαγωγή Final Four σε ουδέτερη έδρα. Σε περίπτωση που και τη σεζόν 2016-17 παραμείνει ο ίδιος τρόπος διεξαγωγής, τότε δεν υπάρχει ομάδα που θα υποβιβάζεται.

Στο Κύπελλο θα πάρουν μέρος και οι ομάδες που αγωνίζονται στις εθνικές κατηγορίες με παίκτες που θα έχουν ηλικία κάτω από 20 χρονων, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες θα αγωνιστούν κανονικά με τις ανδρικές τους ομάδες. Και εδώ θα έχουμε Final Four σε ουδέτερη έδρα.

Στο κύπελλο οι κληρώσεις θα γίνονται με γεωγραφικά κριτήρια, και οι δυο ομάδες που θα μείνουν από καθεμιά από τις δυο γεωγραφικές περιοχές θα παίξουν στο Final Four.

Το εφηβικό και το παιδικό πρωτάθλημα στην πρώτη φάση θα είναι όπως πέρυσι, με τις επόμενες φάσεις σε χιαστί παιχνίδια. Επίσης στο εφηβικό αν οι ομάδες είναι 18 και πάνω θα γίνουν τρεις ομιλοι στην πρώτη φάση και στη δεύτερη φάση ένας όμιλος.

Στις γυναίκες υπάρχει πρόταση για δημιουργία κυπέλλου με τη συμμετοχή και των ομάδων που αγωνίζονται στις εθνικές κατηγορίες. Οι νεανιδες πιθανότατα σε ένα όμιλο, ενώ οι κορασίδες αν είναι σε περισσότερους από έναν όμιλο θα έχει σύστημα διεξαγωγής όπως και τα πρωταθλήματα εφήβων και παιδων.