24 Οκτώβρη η πρεμιέρα για Εθνικό και Ορεστιάδα, αλλά… χωρίς να ξέρουν τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος!!!

Μπορεί να κράτησε σχεδόν επτά ώρες η γενική συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΑΠ, ωστόσο οι σημαντικές αποφάσεις που όλοι ανέμεναν παραπέμφθηκαν στις… καλένδες και συγκεκριμένα στο επόμενο ΔΣ που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε ΔΕΝ θα ξέρουμε με ποιον τρόπο θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα της Volley League, αν και ελήφθη απόφαση η έναρξή του να γίνει στις 24 Οκτωβρίου. Βέβαια, και πέρυσι είχε αποφασιστεί κάτι τέτοιο και πήγαμε τρεις εβδομάδες αργότερα μέχρι να εξασφαλίσουν αδειοδότηση όλες οι ομάδες, οπότε μην την δένετε και κόμπο την ημερομηνία. Άλλωστε, μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει με ποιο σύστημα θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα.

Πέντε προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν, αλλά η αίσθηση που αποκόμισαν οι περισσότεροι είναι ότι δύσκολα θα αλλάξει ουσιαστικά το σύστημα με το οποίο διεξήχθη η περσινή χρονιά, έστω και αν η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Σεπτέμβρη αφού προηγηθούν και συζητήσεις με τη Nova που έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος.

Η πρώτη πρόταση ήταν αυτή της κλειστής λίγκας. Η πρόταση αυτή θέλει να μην υποβιβάζεται κανείς και θα την ήθελαν πολύ όλες οι ομάδες, που γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα υποβιβαστεί κανείς, θα μπορούσαν με σχετικά χαμηλά μπάτζετ να ρισκάρουν μια κακή χρονιά και να εξοφλήσουν παλιά χρέη. Ωστόσο η πρόταση αυτή συναντά λίγες ελπίδες, καθώς ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί την επόμενη σεζόν, παρά μόνο αν ζητηθεί από την ΕΟΠΕ και η τελευταία δώσει θετική απάντηση, κάτι που δεν θεωρείται πιθανό καθώς θα θελήσει προφανώς να ανέβουν δύο, ίσως και τρεις ομάδες, από την Α2 στο μεγάλο πρωτάθλημα.

 

Το δεύτερο σενάριο που έπεσε στο τραπέζι, το οποίο συγκεντρώνει μεν περισσότερες πιθανότητες από το προηγούμενο αλλά επίσης αυτές παραμένουν λίγες, είναι να διεξαχθεί το πρωτάθλημα σε βόρειο και νότιο όμιλο. Το σενάριο προβλέπει έχει δύο εκδοχές και προβλέπει να χωριστούν οι ομάδες σε αυτούς τους δύο ομίλους, από έξι στον καθένα. Μετά το τέλος του μίνι πρωταθλήματος των δέκα αγωνιστικών, οι τρεις πρώτοι του βορρά να διασταυρώνονται με τους τρεις πρώτους του νότου, ενώ οι τρεις τελευταίοι των δύο ομίλων θα δημιουργήσουν ένα νέο μίνι πρωτάθλημα για την αποφυγή των θέσεων του υποβιβασμού.

Άλλοι πρότειναν να μην μεταφέρονται βαθμοί και να δημιουργούνται νέα πρωταθλήματα στο σημείο αυτό από το μηδέν και να παίζουν άλλες δέκα αγωνιστικές οι τρεις πρώτοι του βορρά και του νότου, ενώ άλλοι πρότειναν να μεταφερθούν οι βαθμοί από τα παιχνίδια που θα έχουν δώσει οι ομάδες με τις άλλες των ομίλων τους και έτσι να περιοριστεί στις έξι επιπλέον αγωνιστικές (πχ κάθε ομάδα του βορρά να μεταφέρει τους βαθμούς της με τις άλλες ομάδες του βορρά και να κληθεί να παίξει μέσα-έξω μόνο με τις τρεις του νότου). Η συγκεκριμένη πρόταση βορρά και νότου βρήκε πολλούς υποστηρικτές, ανάμεσά τους λέγεται ότι ήταν και ο Εθνικός με την Ορεστιάδα που είδαν μια λύση περιορισμού των εξόδων τους, αλλά η πρόταση τελικά δεν προχώρησε, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί κιόλας εντελώς.

Από εκεί και πέρα, τα άλλα δύο πιο ουσιαστικά σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι αφορούσαν παραλλαγές του περσινού συστήματος. Στο ένα από αυτά υποβιβάζεται απευθείας ο 12ος, παίζουν μπαράζ παραμονής ο 10ος με τον 11ο (ενδεχομένως ανάλογα με την διαφορά και ο 9ος) και διεξάγονται πλέι οφ μόνο για τις θέσεις 1-4. Στο άλλο η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το ότι προβλέπονται πλέι οφ για τις θέσεις 1-8. Η ουσία είναι πάντως ότι απόφαση δεν πάρθηκε και οι ομάδες θα κάνουν προγραμματισμό και θα καταρτίσουν ρόστερ χωρίς να ξέρουν με ποιο σύστημα θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα. Αυτό θα ξεκαθαρίσει μετά την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και αφού έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί στην χώρα. Μέχρι τότε, το μόνο δεδομένο δείχνει να είναι ότι ο ΟΠΑΠ θα μείνει χορηγός στο πρωτάθλημα με συνολικό ποσό χορηγίας 600.000 ευρώ, καθώς οι άνθρωποί του αποδέχθηκαν να μην μειώσουν την επιχορήγηση, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα. Και αυτό θα ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο…