O αισιόδοξος Ρόκα μιλά για την κρίση, την Ισπανία και τους “Podemos”!

Ο προπονητής του Πανθρακικού Μανουέλ Ρόκα, μίλησε στο sdna, για την οικονομική κρίση που συνεχίζει να πλήττει τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, την ανεργία που αυξάνεται, τα ποσοστά των «Podemos» που ανεβαίνουν σταθερά, την κατάσταση στην πατρίδα του και τον αντίκτυπο που έχουν τα γεγονότα στην Ελλάδα εκεί.

«Ιστορικά είμαστε δύο χώρες με πολλά κοινά και με ιδιαίτερους δεσμούς. Ο λαός μας υποστηρίζει τους Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά το τελευταίο διάστημα με όλα όσα συμβαίνουν. Περνάμε και εμείς δύσκολα και η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης μας. Κόβουν και εδώ τις συντάξεις και τους μισθούς και όλοι πια έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν γίνεται να πληρώνει συνέχεια ο λαός. Δε νομίζω, βέβαια, πως θα φτάσουμε σε τόσο οριακή κατάσταση όσο εσείς, να είμαστε ένα βήμα πριν από τη ρήξη με την Ευρώπη. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν φτιάξει ένα μεγάλο τζάμι. Αν η Ελλάδα προκαλέσει ένα ράγισμα, όλο το τζάμι θα σπάσει κάποια στιγμή», μας είπε ο προπονητής του Πανθρακικού.

Οι κλειστές τράπεζες, οι ουρές στα ΑΤΜ, ο… πανικός που μετέφεραν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εν όψει του δημοψηφίσματος, «τρόμαξαν» τους συγγενείς και τους φίλους του 39χρονου προπονητή. Ο ίδιος προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Σίγουρα οι εικόνες από την Ελλάδα που έδειχναν τα κανάλια στην Ισπανία, προκάλεσαν αναστάτωση. Στην Ισπανία, πολλοί έζησαν από κοντά και την κρίση στην Αργεντινή, όπου τα πράγματα εξελίχθηκαν τραγικά. Πολλοί δικοί μου άνθρωποι ήταν προβληματισμένοι και με ρώτησαν αν είναι αργά να πάρω τα χρήματά μου από τις ελληνικές τράπεζες. Τους απάντησα ότι ακόμα κι αν μπορούσα, δεν θα το έκανα. Δείχνεις ότι στηρίζεις τη χώρα συνεχίζοντας να δουλεύεις εκεί και να έχεις τα λεφτά σου εκεί», συμπλήρωσε ο Χοσέ Μανουέλ Ρόκα.

Θα ακολουθήσει η Ισπανία το παράδειγμα της Ελλάδας και με δεδομένη την άνοδο των «Podemos», θα βρεθεί σύντομα με αριστερή κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως θα θελήσει να πάει κόντρα στην Ευρώπη;

«Ειλικρινά δεν ξέρω πού μπορούν να φτάσουν οι Podemos, αλλά είναι αλήθεια πως αυξάνεται συνεχώς ο κόσμος που τους στηρίζει. Ίσως να είναι καλό κάποια στιγμή να πάρουν τα ηνία, είναι καλό να υπάρχει εναλλαγή στις κυβερνήσεις, να μην έχουν συνέχεια οι ίδιοι την εξουσία. Όπως, επίσης, σε τέτοιες στιγμές, είναι καλό να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων για το καλό κάθε χώρας», μας λέει ο τεχνικός του Πανθρακικού.

Κλείνοντας, ρωτήσαμε τον κύριο Ρόκα πώς πιστεύει ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Είναι αισιόδοξος;

«Όλα καλά θα πάνε. Μπορεί να είσαστε γενικά χαλαροί, να σας αρέσει να αράζετε την παραλία, αλλά ξέρετε να δουλεύετε. Θα βρείτε λύση. Το έχετε αποδείξει στην ιστορία σας. Θα νικήσετε, δεν θα γονατίσετε», ήταν η απάντησή του.