Προπαγάνδα της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής μέσω του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Ξάνθης

Χώρο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Θράκης φαίνεται ότι βρήκε η προπαγάνδα της Άγκυρας ώστε να περάσει τα δικά της μηνύματα, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του θρακιώτικου Τύπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αυτοαποκαλούμενη “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, σωματείο που θεωρείται καταργημένο για το ελληνικό δίκαιο λόγω της χρήσης του όρου “τουρκικός” στην ονομασία του (η σχετική απόφαση αμφισβητείται αλλά έχει επικυρωθεί και από τον Άρειο Πάγο), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του διοργάνωσε πρόσφατα τουρνουά ποδοσφαίρου για παίκτες ηλικίας κάτω των 21 ετών, στο οποίο πήρα μέρος 12 ομάδες από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Θράκης και κατά βάση της Ξάνθης.

Το πιο ενδιαφέρον όμως δεν είναι η διοργάνωση αυτού καθεαυτού του τουρνουά, αλλά οι υψηλές παρουσίες σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελικό του συγκεκριμένου τουρνουά έσπευσε να παρακολουθήσει ο τούρκος πρόξενος στο Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί συνοδευόμενος από την σύζυγό του Χούλια, αλλά και οι δύο υποπρόξενοι της Άγκυρας που υπηρετούν στο προξενείο της Κομοτηνής, Ουφούκ Γκιοχαϊντίν και Ιρφάν Τσετίν.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού “Ρόντοπ Ρουζγκαρί”  που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από την ιστοσελίδα http://tourkikanea.gr, από επισήμους ξεχώρισε η παρουσία του μειονοτικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (που με εξαίρεση την παρουσία του και στον τελικό της Skoda Ξάνθη με τον Ολυμπιακό είναι αμφίβολο αν έχει ξαναβρεθεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο), του δημάρχου  Μύκης Τζεμίλ Καπζά καθώς και του διευθυντή του υποκαταστήματος Ξάνθης της τουρκικής τράπεζας “Ziraat Bank” Μουσταφά Καραμπουλούτ.

Παρών ήταν επίσης και ο ψευτομουφτής Ξάνθης (μη αναγνωρισμένος από την ελληνική πολιτεία αν και από μερίδα της μειονότητας αποκαλείται ως “εκλεγμένος μουφτής”) Αχμέτ Μετέ, ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος της περίφημης “Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της  Δυτικής Θράκης”. Αυτό το τελευταίο είναι ένα άτυπο όργανο που περιλαμβάνει ως μέλη όλους τους εκλεγμένους μειονοτικούς τοπικούς και μη άρχοντες, την “ηγεσία” της μειονότητας και χαρακτηρίζεται ως “ανώτατο καθοδηγητικό όργανό της”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα του “Ροντόπ Ρουζγκαρί” ενώ είναι εκτενέστατο στο ποιοι παραβρέθηκαν και ποιοι έδωσαν ποια βραβεία, δεν αναφέρει τα… αποτελέσματα του τουρνουά. Επίσης, δεν αναφέρεται ποιες ομάδες έλαβαν ποια βραβεία, αν και αναφέρεται ποιοι παρέδωσαν αυτά τα βραβεία! Μόνο το ποια ομάδα από τις 12 που συμμετείχαν κατέκτησε το τουρνουά μαθαίνουμε και αυτό από… σπόντα.

Αντιγράφουμε από την μετάφραση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ του μειονοτικού περιοδικού: “Στο τέλος του τουρνουά τα κύπελλα fair play έδωσε ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, τα μετάλλια στην δεύτερη ομάδα έδωσαν οι  Αχμέτ Μετέ και ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενώ τα μετάλλια και το κύπελλα στην πρωταθλήτρια ομάδα της Κεντητής έδωσε ο πρόξενος Κομοτηνής της Τουρκικής Δημοκρατίας κύριος Αλή Ριζά Ακιντζί”.

Κοινώς, ο διπλωμάτης μιας ξένης χώρας θεωρήθηκε προφανώς η ανώτατη αρχή που κλήθηκε βάσει του πρωτοκόλλου του συγκεκριμένου τουρνουά να δώσει ως… “πολιτικός ηγέτης” της περιοχής το πιο σημαντικό κύπελλο, αυτό της πρωταθλήτριας ομάδας, παρακάμπτοντας βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και δημάρχους της περιοχής που κλήθηκαν να κάνουν τις απονομές σε υποδεέστερες κατηγορίες του συγκεκριμένου τουρνουά.

Επίσης, από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” ευχαρίστησε και έδωσε από μια πλακέτα στους σπόνσορες του τουρνουά καθώς και “στους διαιτητές Τζαφέρ Κιγιτζί, Μουράτ Καρά, Σεϊχάν Μολλά, Ογούν Εμίνογλου και Ιρφάν Οτουζμπίρ, στους εθελοντές γιατρούς Ριντβάν Καμπά, Χαϊρετίν Καρά Αλή, Νετζατί Νετζατί και στους φυσιοθεραπευτές Γιουξέλ Αχμέτογλου και Αχμέτ Τσιτάκ”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 12 ομάδες που φέρονται να έλαβαν μέρος στο τουρνουά της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” είναι οι Κοτύλη, Κιμμέρια, Σμίνθη, Εχίνος, Πούρναλικ 1,  Πούρναλικ 2 , Γιαλιστερό, Παλαιό Κατράμιο, Φίλια, Κύρνος, Κεντητή και Χρύσα. Η φωτογραφία προέρχεται από την απονομή στο συγκεκριμένο τουρνουά…

 width=