Η καμπάνα στον Μαρινάκη στέλνει (ενδεχομένως) την Ξάνθη και πάλι στην Ευρώπη! Τα δεδομένα και το παρασκήνιο…

Ήταν 29 Απριλίου όταν το ThrakiSportS είχε αναλύσει ότι ακόμα και η έβδομη θέση στο πρωτάθλημα ενδέχεται να οδηγήσει την Ξάνθη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου.

Εξηγούσαμε τότε ότι η μη αδειοδότηση του ΠΑΣ Γιάννινα σε συνδυασμό με πιθανό αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω της εμπλοκής του προέδρου του στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης μπορεί να καταστήσει και την 7η θέση στο πρωτάθλημα ως… ευρωπαϊκή. Τελικά η Skoda Ξάνθη έλαβε την όγδοη, αλλά οι εξελίξεις στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης είναι καταιγιστικές και μπορεί να καταστήσουν και την θέση αυτή ευρωπαϊκή, την ίδια ώρα που η κατάσταση περιπλέκεται από την συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου.

Στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη έχει ουσιαστικά ασκηθεί ποινική δίωξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μετά την απολογία του στον ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ, της παρουσίας του σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα και της απαγόρευσης ενασχόλισης με το ποδόσφαιρο. Ο ίδιος ο Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από πρόεδρος του Ολυμπιακού, ωστόσο η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι γεγονός ότι θέτει σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ ήδη έχουν κάνει κινήσεις και σκοπεύουν να θέσουν το θέμα στην ΟΥΕΦΑ, ως ομάδες έχοντες έννομο συμφέρον, βασιζόμενες στο προηγούμενο που υπήρξε με την Φενερμπαχτσέ ή ακόμα παλιότερα και με τον Ολυμπιακό Βόλου. Βέβαια, λογικά μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να περάσει και από την ΕΠΟ και εκεί είναι ένα ζήτημα που ήδη έθεσε η πλευρά του ΠΑΟΚ, καλώντας την διοίκησή της να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες για αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Ευρώπη, αλλά δεν είναι πλέον και κάτι που μπορεί δεδομένα να αποκλειστεί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο με τον Ολυμπιακό, είναι σχεδόν απίθανο να μην συμβεί και με τις άλλες ομάδες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και έχουν εξασφαλίσει έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις – και αυτές είναι ο Ατρόμητος Περιστερίου (λόγω εμπλοκής Σπανού, Σα Πίντο και Αγγελόπουλου) αλλά και ο Αστέρας Τρίπολης (δεδομένης της εμπλοκής Μποροβήλου). Βέβαια, αγγλικό δημοσίευμα αποκάλυψε την Τρίτη ότι σε σχετική έκθεση που υπήρξε προς την ΟΥΕΦΑ, προτάθηκε να συμμετάσχει κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Αστέρας Τρίπολης και αρκετοί εκτίμησαν ότι αυτή η πρόταση ίσως να αποτελέσει πρόκριμα και για τον Ολυμπιακό.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή, πάντα με βάση το κατηγορητήριο σε βάρος του προέδρου του και πάντα με βάση τον τρόπο που έχει κινηθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις η ΟΥΕΦΑ, η οποία δεν λαμβάνει υπόψιν της το περίφημο τεκμήριο αθωότητας που ισχύει για την ελληνική δικαιοσύνη και οφείλει να γίνεται από άπαντες σεβαστό (με πρώτους εμάς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης). Για τον λόγο αυτό, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε πρώτη φάση ο Ολυμπιακός και σε δεύτερη ακόμα και ο Ατρόμητος  ή ο Αστέρας.

Ενα θέμα επίσης που τίθεται έχει να κάνει με το τι θα συμβεί στην περίπτωση που τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός με αποκλεισμό από την Ευρώπη. Μια νομική εκδοχή θέλει την Ξάνθη να καταλαμβάνει αυτόματα το καλό εισιτήριο του Europa League μέσω του Κυπέλλου, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να θεωρηθεί ότι εφόσον δεν κατέκτησε το κύπελλο δεν θα έχει και τέτοιο δικαίωμα αλλά αντιθέτως θα πρέπει να διεκδικήσει την έξοδό της από το πρωτάθλημα, κάτι ωστόσο που επίσης είναι εφικτό αλλά θα έχει άλλες επιπτώσεις στην ομάδα της Θράκης, καθώς άλλο να ξεκινάς τους επίσημους ευρωπαϊκούς σου αγώνες στα μέσα Σεπτέμβρη και άλλο στα μέσα… Ιουλίου, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα (και ενώ έχει προγραμματιστεί για εκείνο το διάστημα η προετοιμασία).

Αν τιμωρηθεί λοιπόν ο Ολυμπιακός και εφόσον βγει τέτοια απόφαση άμεσα και συγκεκριμένα πριν τις κληρώσεις, την θέση του ενδέχεται να πάρει ο Παναθηναϊκός, απευθείας στους ομίλους και θα ακολουθήσει ντόμινο. Ο Αστέρας για παράδειγμα θα πάει από τους ομίλους του Europa στα προκριματικά του Champions, ο Ατρόμητος απευθείας στους ομίλους του Europa, ο ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa και ο έκτος της βαθμολογίας Παναιτωλικός στον δεύτερο. Αν όμως τιμωρηθούν επιπροσθέτως είτε ο Αστέρας είτε ο Ατρόμητος είτε και οι δύο, τότε αυτομάτως το επόμενο εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος θα πάει στην Ξάνθη, που έτσι θα βρεθεί είτε στον δεύτερο είτε ακόμα και στον τρίτο προκριματικό του Europa League, δεδομένου ότι ο έβδομος ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει δικαίωμα ευρωπαϊκής συμμετοχής.

Βέβαια, όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου και εικασίες – που ωστόσο ήδη ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και απασχολούν και τα διεθνή δημοσιεύματα. Αλλά σε όλα αυτά – που υπενθυμίζουμε ότι το ThrakiSportS τα έχει αναλύσει ήδη από τα τέλη Απριλίου, δυο μήνες πριν δηλαδή – σας συνιστούμε να κρατήσετε μικρό καλάθι. Υπάρχει ενδεχόμενο να μη γίνει και τίποτα. Όπως υπάρχει και το ενδεχόμενο πράγματι να βρεθούν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων οι συγκεκριμένες ομάδες, αλλά ανάλογα με το χρονικό σημείο που θα ληφθεί η απόφαση, να μην αντικατασταθούν από κανέναν – με ό,τι καταστροφικές συνέπειες θα μπορεί να έχει αυτό για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τους βαθμούς που με κόπο προσπαθεί να συγκεντρώσει η χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε πτωτική πορεία όχι μόνο σε επίπεδο Εθνικής Ομάδας…