Φοιτήτριες από Αλεξανδρούπολη και Καβάλα ήρθαν στο Γκντανσκ για το φιλικό της Εθνικής

Αποστολή στο Γκντανκ της Πολωνίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Πόσο πιθανό είναι να είσαι Ελληνίδα φοιτήτρια στην Πολωνία και να καθορίζεις το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσεις να βρεθείς σε ένα φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας; Και πόσο πιθανό είναι να έχεις μάλιστα και καταγωγή από την Θράκη;

Κι όμως! Το ανακαλύψαμε και αυτό! Η Νεφέλη Ντακοζούδη βρέθηκε από την Αλεξανδρούπολη να σπουδάζει Κινηματογράφο στην Θεσσαλονίκη και για τους τελευταίους τέσσερις μήνες βρίσκεται με το πρόγραμμα Erasmus στην Πολωνία και συγκεκριμένα το Λοτζ. Αυτές είναι οι τελευταίες ξέγνοιαστες μέρες της στην χώρα και αποφάσισε μαζί με την παρέα της, να βρεθούν την Τρίτη στο Γκντανσκ, συνδυάζοντας την εκδρομή στην πανέμορφη και ιστορική αυτή πόλη του πολωνικού βορρά με την παρακολούθηση του αγώνα της Εθνικής Ομάδας!

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ την Πολωνία σε φιλικό παιχνίδι το βράδυ της Τρίτης, το οποίο ωστόσο δεδομένου του φιλικού χαρακτήρα του αλλά και την ήττα από τα Νησιά Φερόε, έχει περάσει σε δευτερότριτη μοίρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κανένα ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι δεν εξασφάλισε τα δικαιώματα μετάδοσης του αγώνα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους Έλληνες που βρίσκονται στην Πολωνία να φροντίσουν να μεταβούν στο Γκντανσκ για τον αγώνα.

DSC01465Ορισμένοι από αυτούς είναι και οι φοιτητές της φωτογραφίας. Αριστερά βλέπετε την Αλεξανδρουπολίτισσα Νεφέλη Ντακοζούδη. Δίπλα της είναι οι Καβαλιώτισσες Γιώτα Μαρμαρέλη και Μαρίνα Μορφοπούλου, που σπουδάζουν Πληροφορική και στο Οικονομικό αντίστοιχα. Δεξιά στην φωτογραφία, με φόντο το ποτάμι και την παλιά πόλη του Γκντανσκ, ο μελλοντικός φυσικός Πάνος Χριστοδούλης με καταγωγή από τη Νάουσα και η Εβίτα Τσόδολου από τα Γιάννενα, που σπουδάζει «συνεχιζόμενη εκπαίδευση», κάτι σαν την δια βίου μάθηση. Την παρέα των Ελλήνων φοιτητών που ήρθαν από το Λοτζ εδώ με την αφορμή της αναμέτρησης της Εθνικής συμπληρώνουν δυο Ισπανοί και ένας Ούγγρος.

Και οι πέντε Έλληνες της κεντρικής φωτογραφίας σπουδάζουν στην Θεσσαλονίκη, είτε στο Αριστοτέλειο είτε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Όλοι τους δεν γνωρίζονταν από πριν, αλλά έκαναν πολύ στενή παρέα από τότε που βρέθηκαν στην Πολωνία. Αν και δεν δηλώνουν τρελοί και παλαβοί με τον αθλητισμό, μας αποκάλυψαν ότι στο τετράμηνο της παραμονής τους εδώ κυνήγησαν να βρεθούν και σε άλλους ερχομούς ελληνικών ομάδων στην (ευρύτερη) περιοχή. Στις πρώτες μέρες της παρουσίας τους πήγαν στην Βουδαπέστη για το προηγούμενο παιχνίδι της Εθνικής με την Ουγγαρία, ενώ είχαν ταξιδέψει και στο Κάουνας την περίοδο που ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν εκεί στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα.

DSC01462Άλλωστε, οι δυο Καβαλιώτισσες Γιώτα και Μαρίνα, όπως και ο Πάνος, δηλώνουν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Η Εβίτα οπαδός του «Άγιαξ της Ηπείρου» ΠΑΣ Γιάννενα και κάπως έτσι παρασύρθηκε και η «δική μας» Νεφέλη, που ανέφερε τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, αφού όμως πρώτα είχε απαντήσει στην ερώτηση Ηρακλής. «Στην Θεσσαλονίκη μένω δίπλα στο Καυταντζόγλειο, για αυτό, αλλά όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια, μερικές φορές τρέχαμε με τις φίλες μου στο κλειστό να δούμε την ομάδα βόλεϊ και βασικά τα… αγόρια της», μας λέει.

Ο καιρός πάντως δεν τους βόλεψε όπως θα ήθελαν. Το πρωί της Τρίτης ξημέρωσε στο Γκντανσκ με έντονη συννεφιά, σχετικό κρύο και πρόβλεψη για βροχή, καμία σχέση δηλαδή με την ηλιόλουστη και ζεστή Δευτέρα. Η παρέα βγήκε γρήγορα για μια βόλτα στην γραφική Παλιά Πόλη, έχει ήδη μαζέψει τις βαλίτσες της και μετά τον αγώνα της Εθνικής θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα Βαρσοβία. Άλλωστε είπαμε! Είναι οι τελευταίες μέρες του στο Erasmus εδώ, στην Πολωνία, και όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στο τέλος τρέχεις με μεγαλύτερη ταχύτητα για να γνωρίσεις μέρη και ανθρώπους σε σχέση με την αρχή. Την άλλη εβδομάδα άλλωστε έρχεται η επιστροφή στην Ελλάδα, οι διακοπές και από Σεπτέμβρη η επιστροφή στην φοιτητική ρουτίνα…