Photos: H επτάωρη πτήση της Εθνικής, η αλλαγή πορείας για Κοπεγχάγη και το θρίλερ της επόμενης μέρας

Αποστολή στην Κοπεγχάγη: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε σχέση με το παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας στα Νησιά Φερόε. Λίγο πριν τις δύο τη νύχτα, ώρα Ελλάδος, κατάφεραν επιτέλους όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής να μπουν σε κάποιο δωμάτιο, εξουθενωμένα από την ταλαιπωρία. Ωστόσο είναι άγνωστο τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, που συνοδεύει την αποστολή, καθώς και οι άμεσοι συνεργάτες του, έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο συνομιλιών. Μετά την μη προσγείωση της πτήσης της Εθνικής στα Φερόε, η ελληνική ομάδα πήγε στην Κοπεγχάγη και διανυκτερεύει σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Δανίας.

Αναζητείται πλέον άλλο αεροσκάφος για να μεταφέρει την Παρασκευή την Εθνική, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Αν αυτό γίνει νωρίς, τότε το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η προπόνηση και το ματς θα διεξαχθεί κανονικά Σάββατο βράδυ. Αν όχι, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο μετάθεσης του αγώνα κατά μία ημέρα. Ενα ακραίο σενάριο είναι και αυτό της αναβολής του αγώνα, κάτι που θα σημαίνει ότι η Εθνική θα κατευθυνθεί απευθείας για το φιλικό στην Πολωνία.

Αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι στον αέρα και τα τηλέφωνα έχουν ανάψει. Έτσι κι αλλιώς στον αέρα (κυριολεκτικά) ήταν η Εθνική για ώρες. Αναχωρήσαμε δέκα λεπτά μετά τις τρεις το μεσημέρι από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και δέκα λεπτά πριν τις οκτώ το βράδυ φτάσαμε στα Φερόε. Ωστόσο υπήρχε πυκνή νέφωση. Δύο φορές προσπάθησε ο πιλότος να προσγειώσει το αεροπλάνο, ξεκίνησε την διαδικασία αλλά λίγο πριν φτάσει στο έδαφος (και ενώ δεν έβλεπε κανείς τίποτα από τα παράθυρα λόγω της ομίχλης) ξαναπάταγε το κουμπί για την επιστροφή στον… ουρανό.

Κάπως έτσι, αποφασίστηκε η επιστροφή του αεροπλάνου στην Κοπεγχάγη. Ο Γιώργος Καραγκούνης ήταν αυτός που ενημερώθηκε πρώτος, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκη – και έσπευσε με την σειρά του να ενημερώσει αρχικά τον Βασίλη Τοροσίδη και αυτός τους υπόλοιπους διεθνείς. Η Εθνική έμεινε άλλες δυο ώρες κατά συνέπεια στον αέρα, μέχρι να προσγειωθεί με ασφάλεια στην Κοπεγχάγη, έχοντας συμπληρώσει 7 ώρες πτήσης. “Καλωσορίσατε στη Νέα Υόρκη”, ήταν το σχόλιο του Τόρο αμέσως μετά την προσγείωση.

“Αν μπορούσαμε να δούμε, θα ήσασταν τώρα στα Φερόε και κανείς δεν θα είχε υποστεί αυτήν την ταλαιπωρία, αλλά προέχει η ασφάλεια όλων μας” ήταν το συνοπτικό σχόλιο που μας έκανε ο πιλότος, από τους πιο έμπειρους που έχει η Aegean, αποχωρώντας από το αεροσκάφος. Πλέον αναζητείται άλλο, πιθανότατα των δανέζικων αερογραμμών, με πιλότο που να έχει προσγειώσει αρκετά αεροπλάνα στο μικρό αεροδρόμιο των Φερόε, για να μεταφέρει την Εθνική στον τελικό προορισμό της.

Η ταλαιπωρία πάντως συνεχίστηκε και στην Κοπεγχάγη, αφού παράλληλα έπρεπε να τρέξουν διαδικασίες να βρεθεί ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο για την αποστολή. Τελικά οι διεθνείς μπήκαν σχεδόν τα μεσάνυχτα στα δωμάτια που εξασφάλισε η αεροπορική εταιρεία σε συνεννόηση με την ΕΠΟ (βάσει των κανονισμών αυτή οφείλει να αναλάβει τα της φιλοξενίας στην Κοπεγχάγη από την στιγμή που δεν έφτασαν οι επιβάτες στον προορισμό τους) και οι λίγοι δημοσιογράφοι  που ακολουθούμε αυτήν την αποστολή δυο ώρες πιο μετά.