Αφιέρωμα: Οι “Θρακιώτες” που έχουν… εμπειρία συμμετοχής σε τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ

Με τον αγώνα ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Γιουβέντους στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου θα αναδειχθεί το βράδυ του Σαββάτου η 60η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτός θα είναι ο 60ος τελικός της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, γνωστός τα τελευταία χρόνια ως Τσάμπιονς Λιγκ και παλιότερα ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης.

Αρκετοί Θρακιώτες έχουν εμπειρία από τελικούς. Είτε ως… φίλαθλοι, είτε ως… δημοσιογράφοι, καλύπτοντας την διοργάνωση (χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιάννη Ξενάκη με τις αναμνήσεις του από τον τελικό του 1994 στην Αθήνα ανάμεσα σε Μίλαν και Μπαρτσελόνα). Πέρυσι ζήσαμε τον Ντέμη Νικολαΐδη να είναι μάλιστα σε ρόλο… σπορκάστερ στον τελικό της Λισσαβόνας ανάμεσα σε Ρεάλ και Ατλέτικο, ενώ φέτος ο Γιώργος Γκιρτζίκης θα βρεθεί στα επίσημα για να παρακολουθήσει τον τελικό ως πρόεδρος της ΕΠΟ.

Μόνο τρεις όμως είναι αυτοί που έχουν ζήσει τελικό από πολύ μέσα, στον αγωνιστικό χώρο, συμμετέχοντας στον αγώνα. Για την ακρίβεια, ένας Θρακιώτης και δύο… “Θρακιώτες”, με την έννοια ότι έχουν φορέσει την φανέλα ομάδων της περιοχής μας και έτσι μπορούμε (ολίγον αυθαίρετα είναι η αλήθεια) να τους χαρακτηρίσουμε και αυτούς ως τέτοιους.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Άκη Ζήκου, του μοναδικού Έλληνα που έχει αγωνιστεί σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, με την σημερινή μορφή της διοργάνωσης. Ήταν το 2004 με την φανέλα της Μονακό στον τελικό απέναντι στην Πόρτο, τον οποίο κατέκτησε η πορτογαλική ομάδα λίγο πριν το έπος της ελληνικής Εθνικής Ομάδας στην Πορτογαλία – στο ρόστερ της οποίας όμως ο πρώην άσος της Ξάνθης δεν βρήκε θέση λόγω  της κόντρας που είχε με τον Ότο Ρεχάγκελ. Ο Ζήκος βρέθηκε για πέντε σεζόν στην Skoda με την φανέλα της οποίας είχε 114 συμμετοχές, από το 1993 ως και το 1998, οπότε και μετακόμισε στην ΑΕΚ, πριν κάνει το μεγάλο άλμα για το πριγκιπάτο.

Αντίστροφη πορεία αυτή του Χοσέμι με την Λίβερπουλ. Σε αντίθεση με τον Ζήκο που πρώτα ήρθε στην Θράκη και αναδείχθηκε από την Skoda ως ποδοσφαιριστής και μετά έφτασε στην κορύφωση της συμμετοχής σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Χοσέμι πρώτα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2005 στην Κωνσταντινούπολη και αρκετά χρόνια μετά, την σεζόν 2013-2014 συγκεκριμένα, βρέθηκε στο ρόστερ της Ξάνθης. Πάντως, ο Χοσέμι δεν είχε συμμετοχή στον τελικό, καθώς έμεινε στον πάγκο, αλλά έζησε από μέσα την περίφημη ανατροπή από το 0-3 της Μίλαν στο ημίχρονο και ιδίως την διαδικασία των πέναλτι, ενώ ασφαλώς και μετείχε στην παραδοσιακή φωτογραφία της απονομής επιδεικνύοντας με καμάρι το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης που αποκόμισε από την παρουσία του εκεί.

Όσο για τον πρώτο (και βέρο) Θρακιώτη που αγωνίστηκε ever σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης; Ήταν ασφαλώς ο Αντώνης Αντωνιάδης, εν έτει 1971, 2 Ιουνίου, στον ιστορικό αγώνα του Γουέμπλεϊ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άγιαξ. Από το Πετροχώρι της Ξάνθης στον ναό του ποδοσφαίρου, ο Αντωνιάδης είχε στεφθεί πρώτος σκόρερ στην διοργάνωση εκείνη την σεζόν, ωστόσο δεν κατάφερε στον τελικό να ξεκλειδώσει την άμυνα των Ολλανδών. Εκείνος ο αγώνας αποτέλεσε άλλωστε την αρχή της αυτοκρατορίας τους. Ωστόσο ο Αντώνης Αντωνιάδης έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα, όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και γενικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ωε ένας από τους παίκτες – θρύλους του…