Τα δεδομένα για την κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Εθνικού λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή της

Πάνω από ένα μήνα μετά την (υποτιθέμενη) πρώτη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης του Εθνικού, που αποδείχθηκε ότι δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ακύρωση και η δεύτερη που είχε προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται εκ νέου η σημαντική αυτή συνεδρίαση, που πλέον χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του συλλόγου.

Ως θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της χρήσης του ΤΑΑ για την σεζόν 2014-2015, η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής επί του οικονομικού απολογισμού και η εκλογή νέων μελών του ΤΑΑ Εθνικός, που θα αναλάβουν να τρέξουν το τμήμα την προσεχή σεζόν. Πλέον είναι κοινό μυστικό ότι η συνεδρίαση κινδυνεύει να ακυρωθεί για ακόμα μια φορά, αλλά και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο οδηγεί στην καταστροφή του συλλόγου που δεν θα προλάβει τις ημερομηνίες που απαιτούνται για την εξασφάλιση άδειας.

Σε καθαρά νομικό επίπεδο, ο οποιοσδήποτε τυχόν υποβληθείς απολογισμός πάσχει ακυρότητας, με σοβαρό τον κίνδυνο να παρασύρει σε αντίστοιχη εξέλιξη την Γενική Συνέλευση. Όπως έχει αποκαλύψει το ThrakiSportS, μετά τις παραιτήσεις δύο ακόμα μελών του ΤΑΑ Εθνικός την περασμένη εβδομάδα, πλέον δεν υπάρχει η τουλάχιστον τριμελής σύνθεση που απαιτεί ο νόμος, κυρίως όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εάν και εφόσον ο απολογισμός υπογράφεται από τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Τζίμα, που λόγω κωλύματος που έχει προκύψει στο πρόσωπό του δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αναγνωρίζεται η νομιμότητα της υπογραφής του.

Σε περίπτωση που υπάρξει προσβολή της εγκυρότητας του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και κριθεί ότι αυτός πάσχει εξαιτίας όσων προαναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό ότι θα κινδυνεύσει να τιναχθεί όλο το οικοδόμημα στον αέρα. Ωστόσο οφείλει να τονιστεί και μια άλλη νομική εκδοχή, υπέρ του Γιάννη Τζίμα στην παρούσα κατάσταση. Αυτό είναι το “τεκμήριο της αθωότητας”, που αποτελεί βασική αρχή του δικαιικού μας συστήματος. Η υπόθεση που ταλανίζει τον πρόεδρο του ΤΑΑ είναι προσωπική, ΔΕΝ αφορά τον Εθνικό, φέρεται να υπάρχει αθωωτική πρόταση από τον εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση εκκρεμεί η έφεση, άρα υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα της αθώωσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κάτι τελεσίδικο.

Ωστόσο αυτή η βασική δικαιική αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας έρχεται σε αντίθεση με τον αθλητικό νόμο, που στη συγκεκριμένη φύση αδικημάτων ορίζει ότι αρκεί η άσκηση δίωξης (ούτε καν καταδίκης) για την έκπτωση από οποιοδήποτε παραγοντικό αξίωμα στον αθλητισμό. Αν λοιπόν τεθεί κάτι τέτοιο πριν ή κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, είναι προφανές ότι ενδέχεται να έχουμε πρωτοφανείς εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Ακόμα και μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης μπορούν να ακυρωθούν αυτές οι πράξεις, εφόσον γίνει σχετική προσφυγή και κριθεί δικαστικώς ότι ο αθλητικός νόμος δεν είναι (για παράδειγμα) αντισυνταγματικός.

Ωστόσο με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, από πολλούς εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη, με ή άνευ δικαστικής εμπλοκής, θα είναι καταστροφική για τον σύλλογο και για τον λόγο αυτό υπάρχουν εκκλήσεις να “πρυτανεύσει η λογική” και να μην “οδηγηθεί σε ακύρωση” και η νέα αυτή Γενική Συνέλευση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εκλογής και να αναλάβει από Δευτέρα νέα διοίκηση στο ΤΑΑ που θα πρέπει άμεσα να τρέξει για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας, κλείνοντας σε πρώτο χρόνο τις τρύπες που δημιουργήθηκαν από χρέη φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Ως διάδοχη κατάσταση είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από την ομάδα του επιχειρηματία Γιώργου Γεωργιάδη, που μπορεί πριν δύο εβδομάδες να εμφανίστηκε ως πρόσωπο που απλά δέχθηκε πρόταση να είναι ένα από τα μέλη στο νέο ΤΑΑ αλλά σύμφωνα με τις νεώτερες εξελίξεις, αποτελεί ουσιαστικά το πρόσωπο που θα ηγηθεί της όλης προσπάθειας. Αποτελεί ισχυρό οικονομικό παράγοντα για τα δεδομένα της Αλεξανδρούπολης και έχει πρότερη σχέση με την ομάδα, όχι μόνο ως ένας από τους σταθερούς χορηγούς της αλλά και ως μέλος του ΔΣ του ΤΑΑ της σεζόν 2013-2014. Από αυτό ωστόσο αποχώρησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και προκάλεσε  σε πολλούς έκπληξη η απόφασή του να ασχοληθεί ξανά με τα διοικητικά της επαγγελματικής ομάδας βόλεϊ.

Λέγεται ότι τουλάχιστον δύο ακόμα μέλη του απερχόμενου ΤΑΑ δέχθηκαν πρόταση για να παραμείνουν στην ομάδα στελεχώνοντας και το νέο διοικητικό σχήμα, αλλά μόνο το ένα από αυτά φέρεται να έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, είναι το ΔΣ του Ερασιτέχνη αυτό που προτείνει μέλη και η Γενική Συνέλευση εκείνη που καλείται να τα εγκρίνει. Η περίπτωση Γεωργιάδη έχει παρουσιαστεί ως μονόδρομος για να υπάρξει άμεσα διοίκηση και να μπορέσει να τρέξει τα θέματα της ομάδας, με πρώτο αυτό των χρεών προς τους παίκτες. Οι τελευταίοι κλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες να δηλώσουν τις απαιτήσεις που έχουν από την φετινή περίοδο, αν και σε ορισμένους από αυτούς λέγεται ότι υπάρχουν χρωστούμενα και από προηγούμενες σεζόν.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και το ΤΑΑ Εθνικός έχει το Σαββατοκύριακο νέα διοίκηση, τότε αυτή θα πρέπει άμεσα να τρέξει και να κλείσει τρύπες. Τα πράγματα είναι έτσι και αλλιώς δύσκολα, όμως είναι προφανές ότι θα είναι ακόμα πιο τραγικά εάν και εφόσον δεν υπάρχει διοίκηση και μείνει το καράβι ακυβέρνητο (οπότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε διοίκηση Πρωτοδικείου, αλλά ενδεχομένως χαθεί πολύτιμος χρόνος για κάτι τέτοιο). Σε αυτήν την περίπτωση, το επαγγελματικό τμήμα βόλεϊ του συλλόγου που διαφήμισε την Αλεξανδρούπολη στην Ευρώπη και εξέφρασε πρόθεση να την διαφημίσει και τη νέα σεζόν (ήδη μάλιστα έμαθε ότι το πρώτο ταξίδι του θα είναι στην Σλοβενία), θα κινδυνεύσει κυριολεκτικά με διάλυση.

Μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις, μέσα στην Γενική Συνέλευση αναμένεται να προκύψει θέμα και με το αίτημα του ποδοσφαιρικού τμήματος για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και τα δεδομένα σε σχέση με τα ποσοστά που δίνονται στα διάφορα αθλήματα από τις επιδοτήσεις. Εκκρεμεί και στο συγκεκριμένο τμήμα η ανάδειξη νέας διοίκησης, μετά την παραίτηση σύσσωμου του απερχόμενου ΔΣ. Η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής θα αφορά άλλωστε και το ποδοσφαιρικό τμήμα και γενικά όλα τα τμήματα του συλλόγου.

Και φυσικά, δεδομένου ότι για όλα όσα έχουν συμβεί (ή δεν έχουν συμβεί) τις ευθύνες φέρνει πέρα και πάνω από όλους το ΔΣ του συνολικού Εθνικού, ως ανώτερο όργανο του συλλόγου που προτείνει και φυσικά έχει το δικαίωμα να ελέγχει τις διοικήσεις, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εξελίξεις και σε αυτό το επίπεδο, παρόλο που σε επίπεδο συνολικού ΜΓΣ οι εκλογές προγραμματίζονται κανονικά για τον Μάιο του 2016.

Με άλλα λόγια, τα πάντα είναι τεντωμένα σε ένα σκοινί. Και όλα αυτά θα συζητηθούν το πρωί του Σαββάτου στο Επιμελητήριο Έβρου και εφόσον δεν υπάρξει απαρτία, 24 ώρες μετά, το πρωί της Κυριακής δηλαδή στον ίδιο χώρο, οπότε και η διαδικασία θα μπορεί να ξεκινήσει κανονικά με όσα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του ΜΓΣ Εθνικός βρεθούν. Το ζήτημα όμως είναι το πώς θα τελειώσει…