Ολυμπιακός Πειραιώς: Ο… “δήμιος” όλων των ομάδων της Θράκης όταν φτάνουν σε τελικό

Η Ξάνθη έχασε το περασμένο Σάββατο στον πρώτο τελικό της ιστορίας της από τον Ολυμπιακό με 3-1 και απέτυχε να σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδος, που θα ήταν και το πρώτο τρόπαιο σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ στην αθλητική ιστορία της Θράκης.

Μάλιστα, η ομάδα του Πειραιά αναδεικνύεται σε “δήμιο” του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, αφού όπως εύστοχα θυμήθηκε ο Στέφανος Λεμονίδης στο αναλυτικό άρθρο του στο Sport24 για την αθλητική ιστορία της Θράκης, όποτε βρέθηκε μια ομάδα της Θράκης σε τελικό, βρήκε μπροστά της τον Ολυμπιακό και έχασε από αυτόν.

H μεγάλη Oρεστιάδα της δεκαετίας του ’90 είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στη Θράκη με συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας το 1995, όταν απέκλεισε τη Μίλαν του Μπερλουσκόνι με 3-2  και έχασε στον τελικό 3-0 από τη γηπεδούχο Πάρμα. Είχε ακόμη δυο τέταρτες θέσεις στην ίδια διοργάνωση (1996- Παρίσι, 2000-Φλωρεντία) και μια στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1994-Γενεύη).

Η μεγάλη ευκαιρία της χάθηκε το 1998 όταν έφτασε στον τελικό των πλει οφς με πλεονέκτημα έδρας και έχασε με 3-2 νίκες, το τελευταίο ματς στην έδρα της με 3-1 από τον Ολυμπιακό του Τζιαν Πάολο Μοντάλι. Στον τελικό έφτασε και την προηγούμενη χρονιά, όταν έχασε με 2-1 νίκες από τον Άρη. Το 1992 έχασε πάλι στον τελικό των πλει οφς από τον Ολυμπιακό με 3-0 ήττες, ενώ είχε φτάσει και στον τελικό του Κυπέλλου το 1992, όταν και έχασε στο Παλε Ντε Σπορτ της Θεσσαλονίκης με 3-0 από τον (μαντέψτε…) Ολυμπιακό του Κόντρα.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, πάντα στο άθλημα της πετοσφαίρισης, έφτασε πέρυσι στον τελικό των πλει οφς της Volley League, όπου έχασε με 3-0 ήττες από τον Ολυμπιακό. Φέτος, στις αρχές της χρονιάς, ηττήθηκε πάλι από τον Ολυμπιακό στον τελικό του Λιγκ Καπ με 3-0 στη Γλυφάδα. Άλλη μια φορά έχει φτάσει η ομάδα της Αλεξανδρούπολης σε τελικό, το μακρινό 1981 στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, όπου είχε ηττηθεί στην Κυψέλη – και πάλι από τον Ολυμπιακό με 3-1 σετ.

 

Κατά συνέπεια, το στατιστικό στοιχείο της θρακιώτικης αθλητικής ιστορίας έχει μέσα, σχεδόν πάντα, τον Ολυμπιακό. Άλλωστε, πέραν του Εθνικού και της Ορεστιάδας που έχασαν πρωταθλήματα , κύπελλα και λιγκ καπ από τον Ολυμπιακό, ακόμα και στο ποδόσφαιρο, ο Πανθρακικός στην μεγαλύτερη μέχρι τώρα πορεία του στο κύπελλο, αποκλείστηκε πρόπερσι από την ίδια ομάδα στα ημιτελικά. Και από αυτήν την μοίρα, δεν μπόρεσε δυστυχώς να ξεφύγει στον τελικό του Σαββάτου ούτε η Ξάνθη….