O πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκης μιλά στο ThrakiSportS από την Ζυρίχη για τις συλλήψεις στην FIFA

Χειροπέδες σε επτά αξιωματούχους της FIFA, ανάμεσά τους και μερικές από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του διεθνούς ποδοσφαίρου, πέρασαν τα ξημερώματα οι ελβετικές αρχές.

Η πανίσχυρη Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία βρίσκεται στο επίκεντρο δύο ξεχωριστών ποινικών υποθέσεων, που άνοιξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία.

Η είδηση για εμπλοκή σειράς μεγαλοστελεχών της FIFA σε σκάνδαλο δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με συλλήψεις επί ελβετικού εδάφους, έπεσε νωρίς το πρωί ως «κεραυνός εν αιθρία».

Οι εξελίξεις βρήκαν στην Ζυρίχη και την ελληνική αντιπροσωπία, που έχοντας ως επικεφαλής τον Ξανθιώτη πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, βρίσκεται στην Ελβετία για το ετήσιο συνέδριο της FIFA.

Το ThrakiSportS επικοινώνησε το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκη. “Παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις από… εσάς, ουσιαστικά μαθαίνουμε τι γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης”, είπε αρχικά.

“Ουσιαστικά ξυπνήσαμε το πρωί και μετά μάθαμε τι είχε συμβεί. Δεν έχω προσωπική εικόνα, καθώς μπορεί να βρίσκομαι στην Ζυρίχη, όμως η δική μας αντιπροσωπία όπως και γενικά αυτές της UEFA είμαστε σε διαφορετικό ξενοδοχείο από αυτό που έμεναν εκείνοι που συνελήφθησαν”, πρόσθεσε ο κ. Γκιρτζίκης.

Οι συλλήψεις έγιναν στο ξενοδοχείο «Baur au Lac», ένα από τα ακριβότερα της ελβετικής μεγαλούπολης. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη κατ’ εξακολούθηση, εκβιασμό και αδικήματα που συνολικά επιφέρουν ποινές κάθειρξης ως και 20 ετών!

“‘Οπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, αλλά όχι κάτι παραπάνω, ούτε έχουμε και κάποια παραπάνω ενημέρωση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και κάποιο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας που να φέρεται εμπλεκόμενο στην υπόθεση”, προσθέτει ο κ. Γκιρτζίκης.

Η έρευνα της αμερικανικής αλλά και της ελβετικής δικαιοσύνης επικεντρώθηκε στη διαδικασία ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, στη Ρωσία και το Κατάρ αντίστοιχα. Ουσιαστικά για την υπόθεση συνεργάστηκαν το FBI με τις ελβετικές αρχές κάτω από άκρα μυστικότητα.

Ο κ. Γκιρτζίκης, ο οποίος από το πρωί μετέχει σε διαρκείς συσκέψεις ως επικεφαλής της ελληνικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της FIFA, πρόσθεσε μιλώντας στο ThrakiSportS ότι αν υπάρχουν κάποιοι που έκαναν παράνομες πράξεις, είναι καλό που εντοπίζονται και σε κάθε περίπτωση οφείλει η δικαιοσύνη και οι αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτό έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα όσα ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της FIFA Βάλτερ Ντε Γκρεγκόριο, ο οποίος είπε: «Όλο αυτό είναι καλό για τη FIFA. Δεν είναι καλό από θέμα δημόσιας εικόνας και από θέμα υπόληψης, αλλά όσον αφορά το ξεκαθάρισμα και όλα όσα κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όλο αυτό είναι καλό».

Σύμφωνα πάντως με όσα υποστήριξε ο κ. Ντε Γκρεγκόριο αλλά και με την ενημέρωση που υπήρξε προς τους ανθρώπους της ΕΠΟ και των υπολοίπων ομοσπονδιών, οι εκλογές της FIFA που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή θα διεξαχθούν κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές ο Σεπ Μπλάτερ διεκδικεί την πέμπτη του θητεία, έχοντας ως αντίπαλο τον πρίγκιπα της Ιορδανίας, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν.

Ο κ. Γκιρτζίκης μας είπε ακόμα ότι από τα ΜΜΕ ενημερώθηκε για την ύπαρξη ενός ελληνικής καταγωγής στελέχους μεταξύ των ονομάτων που φέρονται να συνελήφθησαν. Ο λόγος για τον 58χρονο Κώστα Τάκκα, που σύμφωνα με τους “New York Times” που έκαναν την αποκάλυψη, εμφανίζεται με εθνικότητα Ηνωμένου Βασιλείου, είναι επί 25 χρόνια παράγοντας στα Νησιά Κεϊμάν και αναφέρεται ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF).

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του ThrakiSportS με τον Γ. Γκιρτζίκη, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν και την είδηση ότι δέκα επιπλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θα κληθούν να καταθέσουν στις ελβετικές αρχές ως μάρτυρες για όσα γνωρίζουν για την υπόθεση, ανάμεσά τους και ο Κύπριος αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μάριος Λευκαρίτης.

Ο κ. Γκιρτζίκης ενημερώθηκε από εμάς για αυτήν την εξέλιξη. Τον ρωτήσαμε αν είχε δει τον κύπριο παράγοντα στην διάρκεια της ημέρας και μας απάντησε αρνητικά, ούτε ότι είχε μιλήσει μαζί του, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται να μην βρίσκεται καν στην Ζυρίχη αλλά στην Βαρσοβία, όπου το βράδυ διεξάγεται ο μεγάλος τελικός του ΟΥΕΦΑ ανάμεσα σε Σεβίλλη και Ντνίπρο.