Αφιέρωμα: Ο τρίτος «Θρακιώτης» που παίζει σε τελικό του Europa League ο Βιντάλ! Ποιοί οι άλλοι δύο…

Ημέρα τελικού η σημερινή για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς το βράδυ στις 21:45 (Ant1) θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός του Europa League, πρώην UEFA, με τον πρώην άσσο του Πανθρακικού Αλέις Βιντάλ να γίνεται ο τρίτος Θρακιώτης που παίζει σε τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Και να στρέφει επάνω του όλα τα βλέμματα, με αποτέλεσμα να ετοιμάσει ολόκληρο αφιέρωμα στο πρόσωπό του και η ιστοσελίδα της UEFA με αφορμή τον τελικό, αλλά και την κλήση του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική Ισπανίας!

Ο μεσοεπιθετικός της Σεβίλλης, που φέτος πραγματοποιεί εκπληκτική σαιζόν, έχοντας παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην φετινή πορεία της ομάδας της Σεβίλλης, θέλει το βράδυ της Τετάρτης να κατακτήσει με την Ισπανική ομάδα του πρώτο του Ευρωπαϊκό τρόπαιο, και το… ριπιτ για την ομάδα του που και πέρσι κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας στα πέναλτι την Μπενφίκα. Αντίπαλος τους η φοβερή και τρομερή Ντνίπρο από την Ουκρανία που απέκλεισε την ξέφρενη πορεία της και την ομάδα του Ολυμπιακού και θα παραταχθεί στο γήπεδο «Ναροντόβι» της πρωτεύουσας της Πολωνίας Βαρσοβίας με στόχο να κάνει την έκπληξη.

Ο Βιντάλ με αυτή την συμμετοχή σε τελικό γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει την φανέλα του Πανθρακικού, ο οποίος αγωνίζεται σε τελικό του σημερινού Europa League, και πρώην κυπέλλου UEFA. Δεν είναι όμως και ο πρωτος “Θρακιώτης”, αλλά ο… τρίτος. Οι έτεροι δύο προέρχονται από την ομάδα της Skoda Ξάνθη, ο ένας σαν ποδοσφαιριστής και ο άλλος σαν… προπονητής.

Πρώτος το κατάφερε ο Βρετανός προπονητής Χάουρντ Κένταλ με την Έβερτον το 1985, με την σπουδαία αυτή προσωπικότητα του Αγγλικού ποδοσφαίρου να οδηγεί τα «ζαχαρωτά» στην κατάκτηση του τροπαίου μια και επικράτησαν στον τελικό με 3-1 επι της Αυστριακής Ραπίντ Βιέννης. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Κένταλ πέρασε από τον πάγκο της Ξάνθης το 1994 χωρίς όμως να κάτσει πολύ, καθώς επέστρεψε τον Ιανουάριο στην Νότς Κάουντι.

Ο έτερος πρώην της Ξάνθης που έχει παίξει σε τελικό είναι ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Τζόρτζ Μπόατενγκ, που το κατάφερε το 2006 με την φανέλα της Μίντλεσμπρο. Στον τελικό οι Βρετανοί «καταποντίστηκαν» από την Σεβίλλη με 4-0. Αξίζει να σημειώσουμε πως για να φτάσει στον τελικό η «Μπόρο» απέκλεισε στον πρώτο γύρο την… Ξάνθη, κερδίζοντας με 2-0 στην Αγγλία και 0-0 στην πόλη της Θράκης. Ο Μπόατενγκ αγωνίστηκε στην Ξάνθη την περίοδο 2010-2011 μετρώντας 19 συμμετοχές, ενώ πέτυχε και 2 τέρματα.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, έχουμε λοιπόν δύο συμμετοχές παικτών οι οποίοι ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις πρώτα έπαιξαν σε τελικό του ΟΥΕΦΑ και μετά ήρθαν στην Θράκη, ενώ με τον Βιντάλ έχουμε το αντίθετο, καθώς πρώτα έπαιξε στην Θράκη και μετά έκανε την μεγάλη καριέρα που τον έφερε σε τελικό. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουμε… ισοπαλία, μια και ο Κένταλ κατέκτησε την κούπα αλλά ο Μπόατενγκ όχι. Οπότε, το βράδυ της Τετάρτης θα γνωρίζουμε αν έχουμε την δεύτερη κατάκτηση του Europa League από πρώην Θρακιώτη ή αν θα έχουμε την δεύτερη ήττα…