Ο Δ. Γούτας απαντά για την φημολογούμενη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και δίνει το σύνθημα για τον τελικό

«Θα μπούμε δυνατά και θα το πάρουμε»! Με τον τίτλο αυτό φιλοξενείται μεγάλη συνέντευξη του Δημήτρη Γούτα στο sdna, δύο εικοσιτετράωρα πριν τον μεγάλο τελικό της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό. 

Το όνομα του έχει κατά καιρούς συνδεθεί με μια πιθανή μεταγραφή στον Ολυμπιακό. «Με τιμά αυτό, αλλά εγώ θέλω εξωτερικό», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο αμυντικός της Ξάνθης, ο οποίος εκφράζει την πίστη του για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ των δύο ομάδων!

Στα 15 χρόνια του, πήρε τη βαλίτσα του και έφυγε από τη Θάσο με προορισμό την Ξάνθη. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρο του: να γίνει ποδοσφαιριστής.  Πλέον στα 21 του, ο Δημήτρης Γούτας νιώθει πως οι κόποι του έχουν ανταμειφθεί.

Ο νεαρός αμυντικός της Skoda Ξάνθης λίγο πριν το πρώτο σφύριγμα για την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, μιλά στο SDNA για την αναμέτρηση με τους ερυθρόλευκους και σχολιάζει την πρόκληση να αντιμετωπίσει τον Κώστα Μήτρογλου αλλά και το φημολογούμενο ενδιαφέρον των Πειραιωτών για την απόκτησή του.

Πώς αισθάνεται ένας παίκτης 21 χρόνων ως μέλος αυτής της ομάδας που θα πάει για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό Κυπέλλου;

«Σίγουρα σ’ ευχαριστεί, γιατί βλέπεις πως σε νεαρή ηλικία και ο κόπος που έχεις κάνει επιτέλους αποδίδουν. Από κει και πέρα δεν κοιτάζω το ότι είμαι 21 χρονών, αλλά να βοηθήσω την ομάδα μου να καταφέρει να πάρει το Κύπελλο, γιατί είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε εδώ και ίσως να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα για να φτάσει πάλι η Ξάνθη σε τελικό. Ελπίζω να καταφέρουμε να κερδίσουμε».

Στο Κύπελλο έχεις εννιά συμμετοχές και αυτή με τον Oλυμπιακό θα είναι η δέκατη. Θα είναι γούρικη; 

«Ελπίζω να είναι, ναι. Θέλω να κερδίσουμε, όλοι βασικά το θέλουμε πολύ. Δουλεύουμε σκληρά και καθημερινά στις προπονήσεις για να τα καταφέρουμε. Έχουμε… διαβάσει καλά τον Ολυμπιακό και περιμένουμε ότι θα μπούμε δυναμικά στο γήπεδο και θα πάρουμε το τρόπαιο».

Η Λάρισα, ο ΟΦΗ, η Καστοριά είναι ομάδες από την επαρχία που έφτασαν στον τελικό και κατέκτησαν το Κύπελλο. Είναι οδηγός για την Ξάνθη αυτές οι επιτυχίες; 

«Το Κύπελλο είναι ένας θεσμός των εκπλήξεων, το ξέρουμε όλοι, σε κάθε πρωτάθλημα και χώρα. Είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να συμβούν πολλά, δεν υπάρχει ρεβάνς. Θα μπούμε στον αγωνιστικό χώρο και θα δώσουμε την ψυχή μας για να καταφέρουμε να κερδίσουμε». 

Το σημαντικό για να κερδίσεις έναν τελικό είναι πρώτα απ’ όλα να μην δεχτεί γκολ η ομάδα σου. Εσύ, ως αμυντικός, θα έχεις δύσκολο έργο το βράδυ του Σαββάτου εάν κληθείς να μαρκάρεις τον Κώστα Μήτρογλου. Είσαι έτοιμος γι’ αυτή την πρόκληση; 

«Κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο, όπως και κάθε αντίπαλος αν δεν είσαι σοβαρός και συγκεντρωμένος. Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα με ποιοτικούς παίκτες. Από κει και πέρα εμείς θα κοιτάξουμε την δική μας ομάδα και πως θα παρουσιαστούμε. Ότι είναι να συμβεί, θα συμβεί».

Ο Ολυμπιακός πήρε το Πρωτάθλημα και θέλει και το Κύπελλο. Φοβάσαι περισσότερο την ομάδα ή κάποιον συγκεκριμένο παίκτη που μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά; 

«Όπως ήδη είπα, οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι ποιοτικοί, έχουν εμπειρίες από πολλές διοργανώσεις αλλά είναι ένα παιχνίδι και μπορούν να συμβούν τα πάντα. Εμείς είμαστε συγκεντρωμένοι. Ο Τσόρι Ντομίνγκες είναι πολύ καλός παίκτης αλλά σαν σύνολο ο Ολυμπιακός είναι καλή ομάδα. Αυτή τη στιγμή όμως, πιστεύω ότι δεν είναι και στην καλύτερη φάση τους».

Ο Άντζας, ο Τοροσίδης, ο Βάλλας, ο Πατσατζόγλου έχουν ακολουθήσει το δρομολόγιο Ξάνθη-Πειραιάς. Το όνομα σου είχε ακουστεί για τον Ολυμπιακό. Είσαι έτοιμος ν’ ακολουθήσεις και εσύ το ίδιο δρομολόγιο ή μήπως σε … εκλύει η Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ όπως κάποτε τον Ζήση Βρύζα;

«Με τιμά πολύ το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και κάθε ομάδας, αλλά όπως έχω δηλώσει ξανά, πρώτος μου στόχος είναι το εξωτερικό. Το να ενδιαφέρεται για σένα ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, είναι πολύ τιμητικό. Το τι θα συμβεί, θα το δούμε στο μέλλον».  

Στην Ισπανία ο τελικός Κυπέλλου είναι ανάμεσα στον Γολιάθ, την Μπαρτσελόνα, και τον Δαβίδ, την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Νιώθεις κάπως έτσι και εσύ ως παίκτης της Ξάνθης στον ελληνικό τελικό; 

«Είναι άλλα τα μέτρα. Είναι δύο μεγάλες ομάδες που παίζουν πολύ καλό ποδόσφαιρο. Έχουν διαφορετική νοοτροπία και φιλοσοφία στο παιχνίδι τους. Μπορεί να γίνει η ανατροπή αλλά επειδή είμαι φαν της Μπαρτσελόνα θέλω να κατακτήσει αυτή το Κύπελλο».

Πώς σε ανακάλυψε η Ξάνθη από την Θάσο; 

«Μόνος μου ήρθα στην Ξάνθη στα 15 μου. Πήγα στις ακαδημίες, δοκιμάστηκα, ξεκίνησα από το παιδικό και σιγά σιγά ανέβαινα επίπεδα».

Ποιος είναι ο προπονητής που σε ανέδειξε;

«Ο κύριος Κωστένογλου με έβαλε για πρώτη φορά να παίξω. Βέβαια, ο κύριος Ουζουνίδης με ανέβασε στην πρώτη ομάδα της Ξάνθης αλλά όταν ήρθε ο Νίκος Κωστένογλου έπαιξα. Αυτός με εμπιστεύτηκε. Μετά ήρθε πάλι ο Μαρίνος Ουζουνίδης και συνέχισα να παίζω. Και οι δύο με βοήθησαν να κάνω τα πρώτα βήματα».

Ποια συμβουλή έχεις ακολουθήσει στην καριέρα σου μέχρι σήμερα;

«Όταν ξεκίνησα να παίζω, με είχε από κοντά ο Σπύρος Βάλλας. Μου μιλούσε συνέχεια, μου έλεγε τα… μυστικά της θέσης. Η συμβουλή του ήταν να είμαι συγκεντρωμένος όταν παίζω και να μην ασχολούμαι με τους άλλους, να κοιτάω μόνο τον εαυτό μου και πως θα αποδώσω καλύτερα. Αυτό ακολουθώ».  

Εκτός από τo ποδόσφαιρο, ασχολείσαι με κάτι άλλο; 

«Όχι δεν ασχολούμαι με κάτι άλλο. Μου αρέσει το άθλημα και να παίζω, είμαι συγκεντρωμένος μόνο σε αυτό».