Ο Μανώλης Μπέρτος στο ThrakiSportS για τον τελικό, τα μεταγραφικά, την Μπαρτσελόνα και τα… “φρουτ φρουτ”

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Είναι από τα παιδιά που είναι γέννημα-θρέμμα Ξανθιώτης. Γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΑΟΞ Τάκη Μπέρτου, ο Μανώλης δεν θα μπορούσε να μην είναι η «το μήλο που θα πέσει κάτω από τη μηλιά». Και έτσι και έγινε μέλος των Ακαδημιών της Ξάνθης και από το 2007 επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Skoda.

Από τότε έχουν περάσει 8 ποδοσφαιρικές σεζόν με τον Μανώλη Μπέρτο, χρόνο με τον χρόνο, να παίρνει όλο και περισσότερες συμμετοχές. Μάλιστα τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής, ο Μπέρτος έχει καταφέρει να αποτελεί σημαντικό γρανάζι της δεξιάς πλευράς της Ξανθιώτικης άμυνας.

Εν όψει του ιστορικού πρώτου τελικού της Skoda Ξάνθη μίλησε αποκλειστικά στο ThrakiSportS, για τον μεγάλο τελικό αλλά και τα σενάρια που τον θέλουν στην μεταγραφική λίστα ομάδων, όπως ο Παναθηναϊκός. Σχολιάζει ακόμα το διεθνές ποδόσφαιρο αλλά και την περίφημη ατάκα του με τα “φρουτ φρουτ”, που έγινε πανελλαδικό θέμα.

Μανώλη είσαι για 8η χρονιά στην πρώτη ομάδα της Skoda Ξάνθη, είναι ο τελικός η σημαντικότερη στιγμή;

Σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για όλους μας, είναι πολύ ευχάριστο το συναίσθημα που έχω, άλλωστε είμαι παιδί αυτής της ομάδας. Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται η συμμετοχή μας στον τελικό, βέβαια έχω ζήσει και άλλες μοναδικές στιγμές με αυτή την ομάδα όπως η συμμετοχή σε παιχνίδια του  Europa League. Αλλά τώρα δίνεται η ευκαιρία σε μένα και όλα τα παιδιά της ομάδας η ευκαιρία να παίξουμε σε έναν τελικό και να γράψουμε ιστορία φέρνοντας τον πρώτο τίτλο για την ομάδα.

Τι είναι αυτό που έφερε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην ομάδα και καταφέρατε μετά από τρείς απόπειρες να φτάσετε μέχρι εδώ;

Με το που ήρθε στην ομάδα ο κ. Λουτσέσκου προσπάθησε να μας περάσει την δική του φιλοσοφία παιχνιδιού, έδωσε μεγάλη βάση πέρα από τα αγωνιστικό και τακτικό κομμάτι και σε αυτό της ψυχολογίας, που είναι πολύ σημαντικό στο ποδόσφαιρο. Έχει δουλέψει σε μεγάλες ομάδες και έχει τον δικό του τρόπο να παίρνει από τον κάθε ποδοσφαιριστή το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Τελικός κόντρα στον Ολυμπιακό. Μπορεί η ομάδα;

Φυσικά. Σεβόμαστε απόλυτα τον Ολυμπιακό, αλλά είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας, δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια εμπειρία και το βλέπουμε ως μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε σε όλους πως μόνο τυχαία δεν φτάσαμε μέχρι εδώ. Αξίζουμε να βρισκόμαστε στον τελικό και θα διεκδικήσουμε με όσες πιθανότητες έχουμε τον τίτλο.

Πρόσφατα συζητήθηκε πολύ η ατάκα σου «Αν αρχίσουν τα φρουτ-φρουτ γ…μας». Σχολιάστηκε και θετικά και αρνητικά…

Κοίταξε δεν το είπα για προσβάλω τον Ολυμπιακό… Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως είμαι ένας άνθρωπος που εκφράζομαι ελεύθερα, ότι νιώθω το λέω. Η αναφορά μου έγινε με την λογική πως στόχος όλων μας είναι να γίνει ένα καλό παιχνίδι που να το απολαύσει ο κόσμος, και στο τέλος του αγώνα οι πρωταγωνιστές να είμαστε εμείς οι ποδοσφαιριστές.

Ένα σχόλιο για τον κόσμο; Περιμένεις παρά την μεγάλη απόσταση να έχετε πολύ κόσμο μαζί σας ;

Τόσα χρόνια όλοι οι Ξανθιώτες περιμέναμε αυτή η ομάδα να φτάσει σε έναν μεγάλο τελικό, και φέτος έχουμε την μεγάλη ευκαιρία και εμείς οι ποδοσφαιριστές αλλά και όλος ο κόσμος της Ξάνθης να ζήσουμε αυτή την ιστορική στιγμή. Σίγουρα η απόσταση είναι μεγάλη, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα έρθει στο ΟΑΚΑ και θα μας δώσει την απαιτούμενη ώθηση, θα γίνει ο δωδέκατος μας παίκτης. Εμείς θέλουμε όλον τον φίλαθλο κόσμο της Ξάνθης μαζί μας, να ζήσουμε όλοι μαζί μια μοναδική εμπειρία και να γράψουμε ιστορία.

Μανώλη πρόσφατα βγήκαν δημοσιεύματα που σε ήθελαν μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού αλλά και άλλων ομάδων. Υπάρχει πράγματι κάτι;

Είναι πολύ τιμητικό για μένα όπως και για κάθε ποδοσφαιριστή να ενδιαφέρονται ομάδες, αλλά εγώ είμαι παίκτης της  Ξάνθης, έχω έναν χρόνο ακόμη συμβόλαιο με την ομάδα, και δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο πέρα από την Ξάνθη. Άλλωστε περίμενα τόσα χρόνια την συμμετοχή σε έναν τελικό Κυπέλλου και την δεδομένη στιγμή δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο πέρα από τον τελικό και το πώς θα βοηθήσω την ομάδα μου στην επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου.

Σίλβα Κλείτον! Ποια η γνώμη σου για τον Βραζιλιάνο;

Παιχταράς! Είναι πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής , και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, το σημαντικότερο όμως είναι ότι είναι και τρομερός χαρακτήρας, από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει στον χώρο.

Φάκελος Εθνική Ομάδα;

Είναι όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή να φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο, έτσι και για μένα φυσικά. Αν έρθει κάποια στιγμή η κλήση στην Εθνική Ομάδα θα είμαι πολύ υπερήφανος, μια και είναι ένας στόχος που θα ήθελα κάποια στιγμή να καταφέρω να εκπληρώσω.

Ποιο πρωτάθλημα του εξωτερικού πιστεύεις πως θα σου ταίριαζε περισσότερο;

Νομίζω το Γερμανικό.

Τι ομάδα υποστηρίζεις στο εξωτερικό;

Μπαρτσελόνα.

Μια και είσαι Μπαρτσελόνα, ποιο είναι το προγνωστικό σου για τον μεγάλο τελικό του Champions League;

Η Μπάρτσα είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά και η Γιουβέντους είναι μια μεγάλη ομάδα με μεγάλη ιστορία και έχει αποδείξει πως αξίζει τον σεβασμό όλων….