Οι προπονητές Ασπίδας Ξάνθης, ΓΑΣ και ΑΕ Κομοτηνής αναλύουν τον τελικό της Euroleague

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στον τελικό της Euroleague και ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 78-59, η οποία κατέκτησε το ένατο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της και το πρώτο μετά από 20 χρόνια, όπου συμπτωματικά είχε κερδίσει και πάλι τον Ολυμπιακό επί ισπανικού εδάφους (Σαραγόσα) με 73-61.

Το ThrakiSportS ζήτησε από τους προπονητές των ομάδων της Θράκης που βρίσκονται στις εθνικές κατηγορίες να σχολιάσουν τον τελικό. Ο Κώστας Ιωαννίδης της Ασπίδας Ξάνθης, ο Νεοκλής Λεμονίδης του ΓΑΣ Κομοτηνή και ο Φώτης Ζάντζας της ΑΕ Κομοτηνής παρακολούθησαν τον τελικό και αναλύουν τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού. Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις των προπονητών των ομάδων της Θράκης για τον τελικό έχουν ως εξής:

 

Κώστας Ιωαννίδης (Προπονητής Ασπίδα Ξάνθης):

Δυστυχώς ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από μια καλύτερη Ρεάλ. Εμφανίστηκε κακός επιθετικά (όπως και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ αν εξαιρέσουμε το κρεσέντο του Σπανούλη στο τελευταίο τρίλεπτο) και η αστοχία του σε βολές και τρίποντα δεν του επέτρεψαν να ακολουθήσει στο σκορ και στον ρυθμό των γηπεδούχων. Οι Ισπανοί ήταν πολύ διαβασμένοι, εξουδετέρωσαν έξυπνα τον Σπανούλη, που μοίραζε την μπάλα στους υπόλοιπους που ήταν όμως πολύ άστοχοι από την περιφέρεια. Παρά την ήττα το ελληνικό μπάσκετ παραμένει στην κορυφή της Ευρώπης και αποδεικνύει ότι η τεχνογνωσία και το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών έχει σταθεί αντίβαρο στην έλλειψη των πολλών χρημάτων. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και κυρίως στο προπονητικό του team για την φετινή πορεία στην euroleague.

 Νεοκλής Λεμονίδης (Προπονητής ΓΑΣ Κομοτηνη)

Ο Ολυμπιακός βασίστηκε όπως πάντα στην καλή του άμυνα, μη επιτρέποντας στην Ρεάλ να τρέξει, και κάνοντας αλλαγές στα σκριν στην οργανωμένη άμυνα. Περιόρισε πολύ τα ατού της Ρεάλ, με εξαίρεση ένα ξέσπασμα του Κάρολ, αλλά με 46% ευστοχία στις βολές (χάνοντας 14) και 21% στα τρίποντα δεν έπαιρνε σκορ στην επίθεσή του. Η άμυνα της Ρεάλ ήταν προσαρμοσμένη στο Σπανούλη, ο οποίος διάβαζε πάντα και έβρισκε τον ελεύθερο παίκτη, αλλά η αστοχία της ομάδας ήταν καταστροφική. Αντίθετα η Ρεάλ με διπλάσια ποσοστά σε βολές και τα τρίποντα βρήκε τις λύσεις στην καλά διαβασμένη άμυνα της Ελληνικής ομάδας. Παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός είναι άξιος συγχαρητηρίων εκεί που έφτασε. Η δουλειά ήταν εξαιρετική από προπονητές και παίκτες.

 

Φώτης Ζάντζας (Προπονητής ΑΕ Κομοτηνής):

Ο Ολυμπιακός το πάλεψε για τρία δεκάλεπτα. Οι ερυθρόλευκοι εντυπωσίασαν παλι με την υποδειγματική άμυνά τους. Πίεση στα αντίπαλα guard και στη μπαλα παγίδα στο low post οταν η μπαλα πήγαινε στους ψηλούς της Ρεάλ, πολυ καλές και γρήγορες περιστροφές, που έδωσε στους ερυθρόλευκους την ευκαιρία να κλέψουν τη μπάλα πολλές φορές ή να οδηγήσουν την αντίπαλη άμυνα σε λαθη και να πάρουν πόντους απο αιφνιδιασμούς.  Το πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ φάνηκε παλι και ιδιαίτερα οταν ο Ολυμπιακός έπαιζε αλλαγές στα hand off και στα σκρην πάνω στον Κάρολ. Στην επιθεση ο Ολυμπιακός δεν πήρε σκορ απο τον Σπανούλη αφού όλη η Ισπανική αμυνα και ιδιαίτερα μετα το δεύτερο δεκάλεπτο προσαρμόστηκε πάνω του, και δεν μπήκαν τα ελεύθερα μακρινά σουτ απλό τους υπόλοιπους ερυθρόλευκους. Τέλος οι πολλές χαμένες βολές των ερυθρολεύκων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην ήττα των ερυθρολεύκων. Απο την άλλη μεριά η Ρεάλ έπαιζε στην έδρα της, έδειξε οτι είχε ψυχή, ιδιαίτερα στο 3ο δεκάλεπτο και οταν ο Ολυμπιακός ανέτρεψε τηνείσαι βάρος του διαφορα των 11 πόντων με πολυ καλές άμυνες και ωραία τελειώματα στους αιφνιδιασμούς, ο Κάρολ ήταν εκει για τους Ισπανούς φώναξε παρών 3 φορές καιμε τρία τρίποντα, στα οποία και μάλιστα με πιεστική αμυνα πάνω του,  έβαλε ξανά τη Ρεάλ μπροστά και την έφερε στον +6, χωρίς μάλιστα ο προπονητης του να πάρει time out.

Σαν γενική αποτίμηση εχω να πω οτι η προσπάθεια που έκαναν οι ερυθρόλευκοι αξίζει συγχαρητήρια και η πορεία τους όλη τη χρονια ήταν αξιέπαινη και το οτι έφτασαν στις δυο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης ειναι ένα μεγάλο κατόρθωμα το οποίο επιτεύχθηκε με το ελάχιστο δυνατό μπατζετ.

Στον τελικό είδαμε όμορφο μπασκετ και πιστεύω οτι η Ρεάλ άξιζε τη νίκη.