Photos: Ταξίδι στο παρελθόν και την ιστορία των Πανθρακικών Αγώνων

Την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να γνωρίσουν την ιστορία και τους αθλητές που πρωταγωνίστησαν στους Πανθρακικούς αγώνες έχουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι της Κομοτηνής.

Η έκθεση φωτογραφίας “Πανθρακικοί Αγώνες: Οι σπουδαιότεροι αθλητικοί αγώνες της περιφέρειάς μας από το 1923 μέχρι τη δεκαετία του 1980” που επιμελήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ Ευάγγελος Αλμπανίδης και οι συνεργάτες του και που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων των Ελευθερίων είναι πραγματικά ένα ταξίδι στην ιστορία του αθλητισμού της περιοχής της Θράκης και της γνωριμίας με αθλητές, οι οποίοι ερασιτεχνικά και με λίγα μέσα, κατάφεραν να γράψουν τη δική τους ιστορία και να γίνουν τοπικοί ήρωες στις πόλεις της Θράκης.

Οι Πανθρακικοί Αγώνες δημιουργήθηκαν από τον τότε Γενικό Διευθυντή Θράκης Σπύρο Δάσιο το 1923 και διεξήχθησαν στην πόλη της Κομοτηνής με τη συμμετοχή 6 συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο Ηρακλής και ο Αρης Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλών στρατιωτών από τα Σώματα Στρατού αλλά και τις Μεραρχίες. Οι αγώνες δεν έμειναν μόνο στη Θράκη, αλλά έπερναν μέρος και Σωματεία της Ανατολικής Μακεδονίας. Συνολικά από το 1923 έως το 1961 διεξήχθησαν 27 Πανθρακικοί Αγώνες σε πέντε πόλεις. Εφτά φορές οι αγώνες έγιναν στην Κομοτηνή, έξι στη Δράμα, από πέντε φορές σε Ξάνθη και Καβάλα και τέσσερις φορές στην Αλεξανδρούπολη.

Οι αγώνες δεν διεξήχθησαν καθόλου τη δεκαετία του 1940, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, ενώ το 1953 συμμετείχαν πρώτη φορά και γυναίκες με εφτά αγωνίσματα. Από το 1961 και μετά αρχίζει η κάμψη των αγώνων, οι οποίοι από εκείνο το σημείο και μετά και μέχρι τη δεκαετία του 1980 διεξάγονται άτακτα και αποσπασματικά, με τους Παμβορειοελλαδικούς Αγώνες να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και αθλητές οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στους αγώνες. Οι Νικόλαος Παρασχάκης (πρώτος από αριστερά), Δημήτριος Κίτσος (τρίτος από αριστερά), Ευστράτιος Σκαπαριώτης (δεύτερος από δεξιά) και Δημήτριος Πιπλίδης (πρώτος από δεξιά) θυμήθηκαν και νοστάλγησαν όλα όσα έζησαν στους αγώνες και τις επιτυχίες που πέτυχαν σε αυτούς.

Όπως είπε ο Ευάγγελος Αλμπανίδης η έκθεση και οι φωτογραφίες αποτελούν τη μαγιά ενός αθλητικού μουσείου που βρίσκεται στα σκαριά και που θα δημιουργηθεί μέσα στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Για το λόγω αυτό ζητάει τη συνδρομή των κατοίκων της Θράκης και όχι μόνο, από τους οποίους θέλει αν έχουν κάτι στην κατοχή τους που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή να δοθεί στο υπό ίδρυση μουσείο για να εκτεθεί προς το κοινό. Το μουσείο αυτό θα είναι το πρώτο αθλητικό μουσείο της Θράκης και οι θρακιώτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλη την αθλητική ιστορία της περιοχής.

Η έκθεση φωτογραφίας είναι ανοιχτή και την Κυριακή στο χώρο της Καπναποθήκης το πρωί από τις 11:00-13:00 και το απόγευμα από τις 19:00-22:00.