Όταν ένας Σπανούλης (της γνωστής οικογενείας) έπαιζε στη Θράκη και έβγαινε πρώτος σκόρερ

Από το βράδυ της Παρασκευής ολόκληρη η μπασκετική Ευρώπη συζητά το όνομα του Βασίλη Σπανούλη (φωτό του Μάρκου Χουζούρη από τα επινίκεια και στο βάθος αριστερά πανό από την Αλεξανδρούπολη). Ο “V-Span” σήκωσε στην πλάτη του τον Ολυμπιακό, παίρνοντας και τα τέσσερα τελευταία σουτ, ανέτρεψε την εις βάρος των Πειραιωτών κατάσταση και τους οδήγησε σε άλλη μια μεγάλη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την πρόκριση στον τελικό της Κυριακής με την Ρεάλ.

Πόσοι όμως θυμούνται ότι οκτώ χρόνια πριν, ένας άλλος Σπανούλης, που έχει σχέσεις αίματος με τον “Kill Bill”, έβγαζε το ψωμί του αγωνιζόμενος στην Θράκη; Ο λόγος για τον Δημήτρη Σπανούλη, αδελφό του μεγάλου αστέρα του Ολυμπιακού, που αγωνίστηκε στην (πάλαι ποτέ) ομάδα της Ξάνθης. Αυτό είχε συμβεί την σεζόν 2006-2007, όταν ο (μεγάλος αδελφός) Βασίλης έβγαζε το ψωμί του στις Ηνωμένες Πολιτείες και το NBA αγωνιζόμενος με τους Χιούστον Ρόκετς.

 />Όπως <a href=είχαμε θυμηθεί και πριν από δύο χρόνια, στο αντίστοιχο επίτευγμα του Ολυμπιακού στο Λονδίνο, ο Δημήτρης Σπανούλης (φωτογραφία αριστερά) είχε έρθει για έναν χρόνο στην Ξάνθη και είχε αποτελέσει τον πρώτο σκόρερ της θρακιώτικης ομάδας εκείνη την σεζόν με 794 πόντους σε 29 αγώνες. Μάλιστα, τότε είχε βγει πρώτος σκόρερ όλης της Α2 Κατηγορίας, έχοντας μέσο όρο 24,5 πόντους ανά αγώνα.

Πιο πριν είχε αγωνιστεί μόνο στην Λάρισα, τόπο καταγωγής των Σπανούληδων, ενώ μετά το πέρασμά του από την Ξάνθη, ο Δημήτρης Σπανούλης συνέχισε αγωνιζόμενος για μια χρονιά στην ΜΕΝΤ, δυο σεζόν στην Ολυμπιάδα Πατρών και στην συνέχεια τον Αρκαδικό της Τρίπολης.

Ο Σπανούλης είχε αποτελέσει μέλος μιας από τις καλύτερες ομάδες που εμφάνισε η Ξάνθη στην Α2 Κατηγορία, στην οποία μετείχαν ακόμα ως πλέι μέικερ ο Δημήτρης Μασλαρινός και οι αρκετά έμπειροι Γιάννης Στεφανίδης και Θανάσης Σουφλιάς. Μάλιστα, είχε αποτελέσει αφορμή να επισκεφθεί την Ξάνθη και ο αδερφός του Βασίλης Σπανούλης, σε ένα μικρό μέρος του διαστήματος που είχε έρθει τότε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Σίγουρα όσοι αγωνίζονταν σε εκείνη την ομάδα της Ξάνθης αισθάνονται τυχεροί που τον γνώρισαν και που έπαιξαν μαζί με τον αδερφό ενός από τους κορυφαίους ευρωπαίους μπασκετμπολίστες…