Στα έδρανα της Βουλής ο Γ. Γκιρτζίκης! Όσα υποστήριξε ο Ξανθιώτης παράγοντας για το αυτοδιοίκητο

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης έδωσε το “παρών” στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και κοινοποίησε τη θέση της ΕΠΟ για το νομοσχέδιο που αφορά την αθλητική βία και τη διαφορά, επαναλαμβάνοντας τον κίνδυνο αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επικαλέστηκε δηλώσεις του Μισέλ Πλατινί για το αδιαπραγμάτευτο του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, το οποίο δεν έχει κάνει με την Ελλάδα ή τη Γαλλία.

Κατόπιν, και αφού διαμαρτυρήθηκε για το λιγοστό χρόνο που ειχε στην διάθεσή του για να αναπτύξει τις θέσεις της Ομοσπονδίας (επτά λεπτά που αποδείχθηκαν λίγα για να διαβάσει το πολυσέλιδο κείμενο που είχε ετοιμάσει), υποστήριξε ότι ο υπό ψήφιση νόμος καταργεί το αυτοδιοίκητο, το οποίο “δεν είναι προνόμιο της ΕΠΟ, προβλέπεται”. Σημείωσε επίσης ότι “η ΕΠΟ δεν λαμβάνει καμία επιχορήγηση από την Πολιτεία, αντίθετα η ίδια χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο”.

“Η έκδοση κανονισμών και αποφάσεων, ο πειθαρχικός έλεγχος ανήκουν αποκλειστικά στην ΕΠΟ χωρίς να επιτρέπεται η παρέμβαση τρίτου, ακόμα και της Πολιτείας. Τα ποινικά αδικήματα, η νομιμότητα των ποδοσφαιρικών σωματείων και ο φορολογικός έλεγχος είναι ευθύνη της Πολιτείας”, προσέθεσε και αναφέρθηκε στο άρθρο 13 του καταστατικού της FIFA, που προβλέπει την αποβολή μέλους σε περίπτωση παραβίασης του καταστατικού της.

“Οποιοδήποτε ζήτημα λειτουργίας ρυθμίζεται αυτονόμα. Η ΕΠΟ είναι η μόνη αρμόδια για τους κανονισμούς. Οι κανονισμοί αυτοί δεν μπορούν να υπάγονται σε κανέναν Υπουργό”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κλείνοντας πως “με άλλοθι την άσκηση της βίας προβλέπονται ποινές όπως η απαγόρευση τέλεσης αγώνων, η απαγόρευση συμμετοχής ομάδων στην Ευρώπη, ποινές που επιβάλλονται κατά παράβαση του καταστατικού της ΕΠΟ.

Ανέφερε τέλος ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο έχει ζητήσει για την Τετάρτη (μεταξύ 10:30 – 14:00) συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής για να εκθέσει τις απόψεις της UEFA.