Το άρθρο που αθώωσε τον Μπανιώτη και το παρασκήνιο των αποφάσεων IAAF-SEGAS

Μετά την IAAF και ο ΣΕΓΑΣ σφράγισε την απόφαση για τον Κώστα Μπανιώτη τιμωρώντας τον με επίπληξη για την υπόθεση ντόπινγκ του 2013, αν και η ομοσπονδία στίβου, ανακοίνωσε όπως έγραψε το ThrakiSportS επίσημα αθωωτική απόφαση για τον αθλητή σχετικά με τη γνωστή υπόθεση ντόπινγκ.


Πριν από περίπου δέκα ημέρες είχαν έρθει τα πρώτα χαρμόσυνα νέα για τον Κώστα Μπανιώτη και πλέον, μετά από 1,5 χρόνο από την υπόθεση ντόπινγκ, ξεκαθάρισαν όλα και μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται στους στίβους.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε βρεθεί θετικός τον Νοέμβριο του 2013 στην ουσία φουροσεμίδη. Ο Έλληνας άλτης επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, τον περασμένο Ιούνιο ύστερα από συνεννόηση της IAAF με τον ΣΕΓΑΣ για διακοπή της διαθεσιμότητας, έως να τελεσιδικήσει η απόφαση.

Στις 8 Απριλίου το Adidoping Review Body της IAAF με επίσημη γνωμάτευση του αναγνώρισε την ύπαρξη ειδικών περιστάσεων στην περίπτωση του Κώστα Μπανιώτη, αποδεχόμενο το σκεπτικό της Δικαστικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ. Μετά από αυτή την εξέλιξη την Τετάρτη (22/4) το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ επικύρωσε την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής για την περίπτωση του αθλητή Κώστα Μπανιώτη.

Η δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, μετά την γνωμάτευση του Adidoping Review Body της IAAF, ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις και σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 40.4 των κανονισμών της IAAF και του ΣΕΓΑΣ και στο άρθρο 10.4 της Υ.Α 3956/17.2.2012, αποφάσισε την επίπληξη.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το σχετικό άρθρο 10.4 της Υ.Α 3956/17.2.2012:

“Μείωση της ποινής του αποκλεισμού λόγω ειδικών περιστάσεων
Όταν ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο αποδείξει τον τρόπο, κατά τον οποίο η ουσία ειδικής αναφοράς εισήλθε στο σώμα του ή περιήλθε στη κατοχή του, καθώς και ότι η συγκεκριμένη ουσία ειδικής αναφοράς δεν αποσκοπούσε στη βελτίωση ή την ενίσχυση της αθλητικής του επίδοσης ή στη κάλυψη της χρήσης ενισχυτικής της επίδοσης ουσίας, τότε η περίοδος αποκλεισμού που προβλέπεται στο άρθρο 10.2 θα αντικαθίσταται με, κατ’ ελάχιστο, αυστηρή επίπληξη, χωρίς επιβολή περιόδου αποκλεισμού από τις μελλοντικές διοργανώσεις, και, κατά μέγιστο, με αποκλεισμό δύο (2) ετών.
Για την επίκληση βάσιμου λόγου εξάλειψης ή μείωσης της πειθαρχικής ποινής, ο αθλητής ή άλλο πρόσωπο πρέπει να επικαλεσθεί αποδείξεις ενισχυτικές των ισχυρισμών του, οι οποίες θεμελιώνουν, κατά την δικανική πεποίθηση του δικαιοδοτικού οργάνου, την απουσία πρόθεσής του να ενισχύσει την αθλητική του επίδοση ή να συγκαλύψει τη χρήση ενισχυτικής της επίδοσης ουσίας. Ο βαθμός υπαιτιότητας του αθλητή ή άλλου προσώπου αποτελεί το κριτήριο αξιολόγησης οιασδήποτε μείωσης της περιόδου αποκλεισμού”.