Με 3 μετάλλια επέστρεψε το σκακιστικό τμήμα του Εθνικού από την Καβάλα

Διακρίσεις σε τρεις κατηγορίες είχαν τα παιδιά του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού στα Νεανικά Πρωταθλήματα Σκακιού Παίδων-Κορασίδων (8-16 ετών) ΑΜΘ, που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα από τις 14 έως τις 18 Απριλίου 2015.

Πιο αναλυτικά:

O Ορέστης Μπλίτσας, στην κατηγορία κάτω των 12ετών, κατέλαβε την 3η θέση με 5/7 (4νίκες, 2 ισοπαλίες, 1ήττα) και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.O Νάσος Βαλέριος στην κατηγορία κάτω των 10ετών,κατέλαβε την 3η θέση με 3,5/5, σε ισοβαθμία με τον 2ο, και η θέση κρίθηκε στην ελάχιστη διαφορά των κριτηρίων και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Για τον παίκτη του Εθνικού ήταν ο 1ος επίσημος αγώνας σκακιού 1,5 ώρας και ήδη κατάφερε νόρμες!!!, νικώντας παίκτες εμπειρότερους με Διεθνή και υψηλά Εθνικά ΕΛΟ. Όταν συμπληρώσει τον αριθμό των επίσημων παρτίδων αναμένεται σύντομα να βγάλει Διεθνές και Ελληνικό ΕΛΟ.H Άρτεμις Μπλίτσα έπαιξε με κορίτσια της κατηγορίας της κάτω των 8ετών άλλα και μεγαλύτερα κάτω των 10 ετών. Όπως αποτυπώθηκε το αποτέλεσμα ήρθε 3η στην γενική κατάταξη και 2ηστην κατηγορία της, με 4 νίκες και 2 ήττες. Έχασε την 2η θέση , όταν η αντίπαλος της στον 1ο αγώνα και συνομήλική της Γιόλαντα Καλαμούκου του ΟΦΣΚ Καβάλας, έκανε αντικανονική κίνηση (κούνησε το πιόνι με την κίνηση του αλόγου) την στιγμή που έχανε τον αγώνα, ανατρέποντας τον υπέρ της, την ώρα που η Άρτεμις Μπλίτσα κατέγραφε την κίνησή στο παρτιδόφυλλό της και δεν είχε στραμμένη την προσοχή της στην σκακιέρα. Την αντικανονικότητα αυτή θα έπρεπε να είχε εντοπίσει ο επόπτης διαιτητήςΣάββας Μανελίδης (προπονητής του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας) που όπως υποστήριξε την κρίσιμη εκείνη στιγμή δεν ήταν παρών αν και στην αίθουσα αγώνων είχαν ήδη τελειώσει όλοι οι υπόλοιποι παίκτες τις παρτίδες τους.

(ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ FIDE ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 01/07/2014 άρθρο 12.3 Ο διαιτητής πρέπει να παρακολουθεί τις παρτίδες, ειδικότερα όταν οι παίκτες έχουν πίεση χρόνου, πρέπει να καθιστά ισχυρές τις αποφάσεις που έχει πάρει, και να επιβάλλει ποινές στους παίκτες, όπου απαιτείται, άρθρο 12.2 Ο διαιτητής πρέπει να: α) εξασφαλίζει το έντιμο αθλητικό παιχνίδι,12.1 Ο διαιτητής πρέπει να φροντίζει για την αυστηρή τήρηση των Κανόνων του Σκακιού). Η αντικανονική κίνηση που προκύπτει ξεκάθαρα από το παρτιδόφυλλο, επιβεβαιώθηκε, αφού είχε λήξη ο αγώνας και είχε καταγραφεί το αποτέλεσμα, από τον διαιτητή κ .Σάββα Μανελίδη, παρουσία του επικεφαλής διαιτητή κ.Χρήστου Ζησιάδη, του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΟ κ. Βασίλη Θεοδωρίδη που παρευρίσκονταν στον χώρο των αγώνων, των γονέων της παίκτριας και άλλων.

Έτσι χάθηκε μια νίκη για την 8χρόνη παίκτρια του «Εθνικού», που αντιμετώπισε την όλη κατάσταση με ωριμότητα, με σεβασμό και πλήρη αποδοχή των κανόνων του αθλήματος, συνέχισε με απόλυτη συγκέντρωση και κατέληξε ισόβαθμη με την δεύτερη στην γενική κατάταξη Γιολάντα Καλαμούκου.

Αξίζει να τονιστεί πως στην κατηγορία παίδων κάτω των 16ετών συμμετείχε και Νάσος Κωνσταντίνος του Εθνικού που κατέβαλε την 6η θέση.

Λόγω της μικρής συμμετοχής στους αγώνες, πολλές κατηγορίες συγχωνεύθηκαν, δημιουργήθηκαν 7 όμιλοι και δόθηκαν 21 μετάλλια. Συμμετείχαν 43 παιδιά από Καβάλα (14 μετάλλια), 2) από Σέρρες(1 μετάλλιο), 3) από Ξάνθη (3 μετάλλια) και 4) από Αλεξανδρούπολη (3 μετάλλια). Τα τελικά Ατομικά Πανελλήνια θα διεξαχθούν στο Ρίο της Πάτρας από 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2015.