Επιτυχία στους αγώνες σκάκι του Εθνικού με το πλήρωμα του ρωσικού ιστιοφόρου Kruzenshtern

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν οι ακαδημίες και τα μέλη του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, που το απόγευμα της Δευτέρας (20/4) έδωσαν φιλικό αγώνα με το πλήρωμα του ιστορικού ρώσικου ιστιοφόρου Kruzenshtern στο σαλόνι του πλοίου, ενώ στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στα άδυτα του τετρακάταρτου μυοδρώμονα.

Το ρώσικο ιστιοφόρο κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 18 Απριλίου και παρέμεινε έως στις 20 Απριλίου, προσελκύοντας πλήθος κόσμου. Η υποδοχή των παικτών και των μελών του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού από το πλήρωμα και τον καπετάνιο ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια.

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 4 το απόγευμα και διήρκησαν δύο ώρες. Οι παίκτες εναλλάσσονταν, ανταλλάσοντας τις σκακιστικές τους εμπειρίες και απολαμβάνοντας την χαρά του παιχνιδιού. Εδώ δεν ήταν το ζητούμενο από καμία πλευρά η νίκη, αλλά η επικοινωνία μέσω του σκακιού. Ήταν μια γιορτή και μια ευκαιρία να κατανοήσουν οι μικροί παίχτες πως το σκάκι μπορεί να φέρει κοντά και να ενώσει ανθρώπους από άλλες χώρες με διαφορετική κουλτούρα που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλους τους συμμετέχοντες στους αγώνες μοιράστηκαν αναμνηστικά διπλώματα. Με την ολοκλήρωση των αγώνων, ο έφορος του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού Ηλίας Δόβρης τιμώντας τον καπετάνιο του πλοίου Ναύαρχο Μικαΐλ Ερεμτσένκο, παρουσία του Πρόξενου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη Κώστα Γκαμπαερίδη (ο οποίος μεσολάβησε για την διοργάνωση των αγώνων) δώρισε πίνακα με φωτογραφίες του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού και της πρωταθλήτριας ομάδας του, που θα αγωνισθεί το καλοκαίρι στα τελικά της Α΄ Εθνικής, την φανέλα του τμήματος και ένα βιβλίο με τους μουσικούς και την ιστορία της μουσικής της Θράκης καθώς και cd με θρακιώτικα παραδοσιακά τραγούδια. Ευχαρίστησε τον καπετάνιο για την φιλοξενία και εκείνος με την σειρά του ανταπέδωσε δωρίζοντας ένα βιβλίο με την ιστορία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του ιστιοφόρου.

Στην συνέχεια έγινε ξενάγηση των σκακιστών στα ενδότερα του πλοίου και στο μουσείο που διαθέτει.

Στο μουσείο αυτό υπάρχει φωτογραφική έκθεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σημαία του Κόκκινου Στρατού που κατέλαβε το Ράιχσταγκ το 1945 και η οποία αποτελεί το Σύμβολο Νίκης,μια τεράστια υδρόγειος σφαίρα με την διαδρομή του ρώσου θαλασσοπόρου Kruzenshtern, από τον οποίο πήρε το όνομα και το ιστιοφόρο καθώς και πλήθος αναμνηστικών δώρων από πολλά μέρη της γης όπου ταξίδεψε το πλοίο.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1926 στη Γερμανία, για τον γερμανικό εμπορικό στόλο. Αρχικά ήταν ρυμουλκό και στην συνέχεια μετατράπηκε σε εμπορικό καράβι. Το 1946 στα πλαίσια των γερμανικών αποζημιώσεων, δόθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση. Σήμερα χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του πληρώματος. Έχει μήκος 115μέτρα, πλάτος 14μ και βάθος 7μ. Το πλήρωμά του αποτελείται από 175άτομα συνολικά, εκπαιδευόμενοι και μόνιμο προσωπικό. Για το άνοιγμα και το κλείσιμο των πανιών, οι ναύτες χρειάζεται να σκαρφαλώσουν στα τέσσερα κατάρτια του πλοίου, που το ύψος, του μεγαλυτέρου φθάνει τα 40μ.!

Το σκακιστικό τμήμα του Εβρίτικου συλλόγου με ανακοίνωση του ευχαρίστησε θερμά τον Επίσημο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη και το «Ρωσικό Σπίτι» της Αλεξανδρούπολης για την πολύτιμη βοήθειά τους στην διοργάνωση των αγώνων.