Φωτιά στην Super League από το μπλόκο της Ξάνθης στην επέκταση με τη Nova

Η Ξάνθη έσπασε το αρραγές μέτωπο των ομάδων για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών και είπε ξεκάθαρο “όχι” στην επέκταση του συμβολαίου με τη Nova ως το 2019.
Οι 13 ΠΑΕ υπέγραψαν συμφωνία, αλλά το ζήτημα είναι ότι η Ξάνθη δεν είναι η μόνη που διαφωνεί. Ο ΠΑΟΚ επίσης διαφώνησε, αλλά με πιο διπλωματικό τρόπο, αφού ήταν ωσεί παρών με τον Μάκη Γκαγκάτση που δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Επίσης, απών ήταν και ο Παναθηναϊκός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Δεδομένου ότι ΟΦΗ και Νίκη Βόλου έχουν αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, ουσιαστικά είπαν “όχι” οι δύο από τις τρεις πιο εμπορικές ομάδες του πρωταθλήματος μαζί με την Skoda.
Ουσιαστικά πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της Super League, αφού ναι μεν 13 ομάδες υπέγραψαν για την επέκταση της συμφωνίας ως το 2019, αλλά σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε η Ξάνθη. Και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται η ΑΕΚ που επίσης δεν μετέχει αυτήν την περίοδο στον συνεταιρισμό, όταν όμως ανέβει κατηγορία το πιο πιθανό είναι να αρνηθεί το συμβόλαιο με τη Nova και να ακολουθήσει δική της αυτόνομη πορεία.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι η Νova χάνει το σύνολο των ομάδων, δεν θα έχει κλειδωμένο το πρωτάθλημα στην συχνότητά της και άρα μπορεί και από την πλευρά της να υπαναχωρήσει. Επίσης, δεδομένα θα προσφέρει λιγότερα χρήματα, αφού πλέον δεν θα διαθέτει την αποκλειστικότητα και ακόμα πιο πολύ, δεν θα διαθέτει τις τρεις από τις τέσσερις πιο εμπορικές ομάδες (ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ΑΕΚ). Και κανείς δεν αποκλείει πλέον να τιναχθεί στον αέρα η κεντρική διαχείριση και κάθε ομάδα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον εαυτό της, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα έσοδά τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ξάνθη είχε σπάσει το μπλοκ της κεντρικής διαχείρισης μαζί με τον Ολυμπιακό και πριν περίπου πέντε χρόνια, παραχωρώντας τα δικά της δικαιώματα στην κρατική τηλεόραση. Η κίνηση εκείνη είχε τελικά φέρει περισσότερα χρήματα στην θρακιώτικη ΠΑΕ αλλά και επιπλέον κέρδη από το γεγονός ότι οι αγώνες της προβάλλονταν από ελεύθερη συχνότητα και όχι κλειδωμένοι σε μια συνδρομητική τηλεόραση. 

Μεγάλο ζήτημα υπάρχει όμως και με την χορηγία του ΟΠΑΠ, που είναι τα άλλα πολλά χρήματα που λαμβάνουν οι ομάδες. Όλα δείχνουν ότι ο συνεταιρισμός κινδυνεύει με διάλυση, κάτι που εφόσον συμβεί, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις μη υγειείς οικονομικά ομάδες που περιμένουν ουσιαστικά για να βγάλουν την χρονιά τα έσοδα που τους δίνει η Nova και ο ΟΠΑΠ μέσω της κεντρικής διαχείρισης. Η Ξάνθη όμως είναι νοικοκυρεμένο μαγαζί και αναλαμβάνει το ρίσκο, χωρίς φυσικά να αποκλείεται τελικά να υπογράψει και αυτή με τη Nova, αλλά έχοντας διαπραγματευτεί πιο πριν τους δικούς της όρους