Τα σενάρια για Εθνικό και Ορεστιάδα ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής της Volley League

Το θρίλερ στην Volley League συνεχίζεται και παρόλο που κάποιες θέσεις έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά μετά την 21η αγωνιστική, το ερχόμενο Σάββατο, οπότε διεξάγεται η 22η και τελευταία της κανονικής περιόδου, θα κριθούν τα πάντα όσον αφορά τις μάχες των πλέι οφ αλλά και αυτές των πλέι άουτ.

Ο Εθνικός κρατάει την είσοδο στην τετράδα στα χέρια του και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τρίτος εφόσον κερδίσει και θα παίξει στα ημιτελικά με Ολυμπιακό, ενώ η Ορεστιάδα οριστικά σώθηκε και θα είναι όγδοη ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, ωστόσο δίνει παιχνίδι εξαιρετικά κρίσιμο για τη μάχη της ουράς.

Πριν ξεκινήσουμε με την βοήθεια του sportsfeed να αναφέρουμε τα σενάρια που υπάρχουν για το δραματικό φινάλε, να θυμηθούμε το πρόγραμμα των αγώνων (όλοι ξεκινούν το Σάββατο 4/4 στις 17:00): ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός – ΓΣ Λαμία, Εθνικός Αλεξανδρούπολης – Φοίνικας Σύρου, Άρης Θεσσαλονίκης – Παμβοχαϊκός, ΜΕΝΤ – ΑΟ Κηφισιάς και ΑΕΚ – ΑΟ Ορεστιάδας.

Αυτοί που θεωρητικά κοιμούνται ήσυχοι στην κορυφή είναι ο ΠΑΟΚ (σίγουρα πρώτος) κι ο Ολυμπιακός (σίγουρα δεύτερος) όμως αμφότεροι ανησυχούν γιατί δεν ξέρουν ποιον θα αντιμετωπίσουν στους ημιτελικούς. Αν το πρωτάθλημα είχε τελειώσει την προηγούμενη αγωνιστική τότε τα ζευγάρια στους «4» (η πρόκριση στις τρεις νίκες) θα ήταν:
ΠΑΟΚ (1) – Φοίνικας Σύρου (4)
Ολυμπιακός (2) – Παναθηναϊκός (3).
Η μοναδική περίπτωση για να μείνουν ως έχουν τα συγκεκριμένα ζευγάρια είναι να κερδίσουν με το ίδιο σκορ ο Παναθηναϊκός και ο Φοίνικας. Σε διαφορετική περίπτωση ο Χίτσκοκ θα είχε υλικό να γράψει πολλές ταινίες.
Παναθηναϊκός, Φοίνικας Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ΑΟ Κηφισιάς διεκδικούν (άλλος με περισσότερες κι άλλος με λιγότερες πιθανότητες) τις δύο θέσεις.
Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν βαθμό (δύο σετ) από τον ΠΑΟΚ για να εξασφασλίσει την είσοδο του στην 4αδα.
Εάν ο Παναθηναϊκός ηττηθεί 3-0 ή 3-1 σετ από τον ΠΑΟΚ για να περάσει στην 4αδα πρέπει το αποτέλεσμα του αγώνα Εθνικός – Φοίνικας να τελειώσει με «καθαρή» νίκη (3-0 ή, 3-1 σετ) είτε του Εθνικού είτε του Φοίνικα.
Εάν ο Παναθηναϊκός ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ με 3-0 ή 3-1 σετ και ο αγώνας Εθνικός – Φοίνικας κριθεί στο τάι μπρέικ για μία από τις δύο ομάδες δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσει ο Παναθηναϊκός στην 4αδα.
Ο Παναθηναϊκός έχει μειονέκτημα σε διπλή ισοβαθμία είτε με τον Εθνικό είτε με τον Φοίνικα, αλλά έχει πλεονέκτημα σε διπλή ισοβαθμία με την Κηφισιά.
Ο Παναθηναϊκός έχει μειονέκτημα και στα δύο σενάρια τριπλής ισοβαθμίας (Εθνικός, Παναθηναϊκός, Κηφισιά) και (Κηφισιά, Παναθηναϊκός, Φοίνικας). Στην πρώτη περίπτωση ο Εθνικός θα είναι στην 4η θέση, ο Παναθηναϊκός στην 5η θέση και ο Φοίνικας στην 6η θέση. Στην δεύτερη περίπτωση η Κηφισιά θα είναι στην 4η θέση, ο Παναθηναϊκός στην 5η θέση και ο Φοίνικας στην 6η θέση.
Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης προκρίνεται σίγουρα στην 4αδα εάν νικήσει με οποιοδήποτε σκορ τον Φοίνικα.
Εάν ο Εθνικός χάσει με 3-2 σετ από τον Φοίνικα προκρίνεται στην 4αδα μόνο εφόσον ο Παναθηναϊκός δεν πάρει βαθμό από τον ΠΑΟΚ.
Ο Εθνικός έχει πλεονέκτημα σε διπλές ισοβαθμίες με Παναθηναϊκό και Κηφισιά και σε τριπλή ισοβαθμία με Παναθηναϊκό και Κηφισιά. Σε αυτή τη περίπτωση ο Εθνικός θα τερματίσει 4ος, ο Παναθηναϊκός 5ος και η Κηφισιά στην 6η θέση. Δεν υπάρχει περίπτωση ισοβαθμίας του Εθνικού με τον Φοίνικα, ούτε τριπλή ισοβαθμία του Εθνικού με τον Φοίνικα και άλλη ομάδα.
Ο Φοίνικας Σύρου προκρίνεται σίγουρα στην 4αδα εάν νικήσει με οποιοδήποτε σκορ τον Εθνικό. Επίσης προκρίνεται υπό προυποθέσεις και με ήττα με 3-2 σετ. Οι προϋποθέσεις είναι να μην πάρει βαθμό ο Παναθηναϊκός από τον ΠΑΟΚ και να μην νικήσει με τρίποντο η Κηφισιά τη ΜΕΝΤ.
Ο Φοίνικας στη διπλή ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό έχει πλεονέκτημα, ωστόσο, εάν υπάρξει τριπλή ισοβαθμία με Παναθηναϊκό και Κηφισιά τότε η Κηφισιά θα πάρει την πρόκριση στην 4αδα, ο Παναθηναϊκός θα τερματίσει 5ος και ο Φοίνικας 6ος.
Ο ΑΟ Κηφισιάς προκρίνεται στην 4αδα μόνο με ένα σενάριο. Να νικήσει 3-0 ή 3-1 σετ τη ΜΕΝΤ, να χάσει ο Παναθηναϊκός από τον ΠΑΟΚ 3-0 ή 3-1 σετ και να νικήσει ο Εθνικός τον Φοίνικα 3-2 σετ. Σε αυτή την περίπτωση θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία Κηφισιάς, Παναθηναϊκού και Φοίνικα και η Κηφισιά θα είναι στην 4η θεση, ο Παναθηναϊκός στην 5η θέση και ο Φοίνικας στην 6η θέση.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι φινάλε πρωταθλήματος, αλλά διαγώνισμα για μαθητές στο μάθημα των πιθανοτήτων που αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τα σενάρια της ουράς. Εκεί όπου Παμβοχαϊκός (7ος), Ορεστιάδα (8η) είναι οι σίγουροι και μετά αρχίζει η διακεκομμένη κόκκινη γραμμή.
Ο Άρης θα είναι 9ος όμως θέλει να πάρει έναν βαθμό για να φτάσει στο +12 από την ΑΕΚ pου θα σημάνει την οριστική του σωτηρία και τον υποβιβασμό της Ένωσης. Σ’ αυτήν την περίπτωση ΜΕΝΤ και Λαμία που διεκδικούν την 10η θέση θα παλέψουν μεταξύ τους για να αποφύγουν το δρόμο προς την Α2.
Ουσιαστικά στη μάχη του υποβιβασμού η ΑΕΚ κρατάει τα κλειδιά αφού αν κερδίσει με οποιοδήποτε σκορ την Ορεστιάδα παίζει πλέι άουτ ενώ αν χάσει χάνεται και υποβιβάζεται.

Κι όπως λέει το τρέιλερ της Nova το ερχόμενο Σάββατο θα ζήσουμε μια… όμορφη μέρα.