Το χρονικό της πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά υπόθεσης του Κώστα Μπανιώτη

Το πρώτο βήμα για το τέλος της παράλογης ιστορίας που έχει αφήσει επί 15 μήνες τον κομοτηναίο άλτη του ύψους Κώστα Μπανιώτη σε μία ενδιάμεση κατάσταση που δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά αθλητής, στα παγκόσμια χρονικά, έγινε με την αναγνώριση από την IAAF των ειδικών περιστάσεων που αθωώνουν τον θρακιώτη πρωταθλητή.

Την είδηση μετέδωσε το ThrakiSportS ήδη από το βράδυ της Πέμπτης και τα σπουδαία τα περιμένουμε πλέον τη Μεγάλη Τρίτη, αλλά μέχρι τότε, αξίζει να θυμηθούμε το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης (όπως το κατέγραψε το stivoz.com).

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2013, ο ΣΕΓΑΣ ανακοινώνει ότι υπάρχει θετικό δείγμα αθλητή του στίβου, χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του Κώστα Μπανιώτη, καθώς εκκρεμούσε η εξέταση του δεύτερου δείγματος.

Πέντε ημέρες αργότερα, μέσω της ιστοσελίδας της ομοσπονδίας, ο πρωταθλητής του ύψους δηλώνει ότι δεν έχει κάνει συνειδητά χρήση της απαγορευμένης ουσίας, αναφερόμενος στη φουροσεμίδη που βρέθηκε και στα δύο δείγματά του, από τον αιφνίδιο έλεγχο του ΕΣΚΑΝ που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν ίσως και η μοναδική δημόσια τοποθέτηση του Μπανιώτη για το θέμα από τότε, καθώς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ, περιμένοντας να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Στη συνέχεια ο αθλητής κλήθηκε σε απολογία από τη Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, η οποία περίπου τρεις μήνες αργότερα αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο συμβούλιο επιθεώρησης ντόπινγκ της IAAF, προκειμένου να αποφανθεί με τη σειρά του αυτό αν κρίνει ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις. Ουσιαστικά τότε η δικαστική επιτροπή είχε αναγνωρίσει ότι ο αθλητής απέδειξε πως δεν υπήρχε δόλος στη λήψη της απαγορευμένης ουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μπανιώτης είχε στείλει τα συμπληρώματα που λάμβανε στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ για ανάλυση, στα οποία και βρέθηκε η ουσία που είχε εντοπιστεί και στο δείγμα του, παρότι αυτή δεν αναφερόταν στα συστατικά του σκευάσματος.

Αν και οι επόμενες κινήσεις έγιναν άμεσα, με το φάκελο να αποστέλλεται στο Μονακό έστω και μετά από τρεις μήνες, πήρε στην IAAF πολύ περισσότερο από ό,τι θα φανταζόταν κανείς για να κρίνει αν πράγματι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις σε αυτή την υπόθεση.

Πριν γίνει αυτό, στις 25 Ιουνίου του 2014 το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ σε συνεννόηση με τη διεθνή ομοσπονδία στίβου, αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή της διαθεσιμότητας του Μπανιώτη, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφασή του. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.

Ο Μπανιώτης λοιπόν επέστρεψε στους αγώνες, πήγε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου τον περασμένο Αύγουστο, όπου πέρασε τα 2,15 μ. στον προκριματικό του ύψους και αποκλείστηκε, ενώ αυτό το χειμώνα έχασε από ατυχία τη συμμετοχή στον τελικό της αντίστοιχης διοργάνωσης κλειστού, έχοντας περάσει τα 2,24 μέτρα.