Πρώτο (μεγάλο) θετικό βήμα για δικαίωση του Κώστα Μπανιώτη, έστω 15 μήνες μετά

Έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες ζώντας μία ενδιάμεση κατάσταση που δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά αθλητής, στα παγκόσμια χρονικά. Αγωνίζεται, αλλά την ίδια ώρα περιμένει να κρίνουν την τύχη του για ένα θετικό δείγμα.

Για τον Κώστα Μπανιώτη, αυτές τις ημέρες έγινε ένα πρώτο βήμα προς το τέλος αυτής της παράλογης ιστορίας και μάλιστα με την εξέλιξη να είναι πολύ θετική για τον ίδιο, καθώς αναγνωρίστηκε ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις.

Ο πρωταθλητής του ύψους είχε βρεθεί θετικός στην ουσία φουροσεμίδης, της κατηγορίας των διουρητικών, σε έλεγχο που είχε γίνει το Νοέμβριο του 2013. Αν και από τον περασμένο Ιούνιο τερματίστηκε η περίοδος διαθεσιμότητας που του είχε επιβληθεί και του επέτρεψαν να επιστρέψει σε αγώνες, εκκρεμούσε μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση της IAAF που θα έκρινε το πώς θα πέσει η αυλαία σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Η ουσία που βρέθηκε στο δείγμα του, ανήκει σε μία κατηγορία στην οποία αν αποδειχθεί ότι υπήρχαν ειδικές περιστάσεις, οι μοναδικές στις οποίες γίνεται δεκτό το επιχείρημα ότι η ουσία ελήφθη εν αγνοία ή χωρίς δόλο, τότε η ποινή μπορεί να είναι μειωμένη ή ακόμη και δημόσια επίπληξη. Βέβαια, για να γίνει αυτό, το πράσινο φως πρέπει να το δώσει το αρμόδιο όργανο της IAAF, το antidoping review body, όπως και έγινε στην περίπτωση του Μπανιώτη.

Όπως αποκαλύπτει το stivoz.com, στην απάντηση που έστειλε στην ελληνική ομοσπονδία στίβου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις σε αυτή την υπόθεση. Κάτι που μόνο ως βήμα προς μία θετική κατάληξη για τον αθλητή μπορεί να μεταφραστεί. Έτσι, σήμερα, Πέμπτη, η Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ συγκεντρώθηκε ξανά για αυτή την υπόθεση, αλλά δεν κατέληξε σε απόφαση, καθώς θα συνεδριάσει εκ νέου τη Μεγάλη Τρίτη.

Στη συνέχεια, η Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ θα λάβει μία απόφαση για την υπόθεση και θα την στείλει στην IAAF. Σε περίπτωση που η διεθνής ομοσπονδία διαφωνεί, έχει το δικαίωμα να παραπέμψει το θέμα στο CAS, όπως έχει δικαίωμα να κάνει και ο Μπανιώτης, αν δεν τον ικανοποιήσει η ετυμηγορία.

Το ερώτημα βέβαια είναι και πάλι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνουν και αυτά τα, τελευταία βήματα. Όπως ξαναγράφει το stivoz.com, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η υπόθεση είναι ήδη ανοιχτή για 15 μήνες, με τον άλτη μάλιστα να έχει επιστρέψει στους αγώνες παρότι προφανώς δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στις αθλητικές υποχρεώσεις του, κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως κατά κάποιο τρόπο είναι ακόμη στον «αέρα».