Ο Ντέμης μετά την ΑΕΚ: οι συναυλίες, η “Αγιά Σοφιά”, ο Κοντονής και ο…Μάνταλος

Η ΑΕΚ ήταν κομμάτι της ζωής του… από πάντα. Κατάφερε να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο, στην… κιτρινόμαυρη βερσιόν. Ένας φανατικός οπαδός, που όχι απλά φόρεσε τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, αλλά έγινε το απόλυτο είδωλο και στην συνέχεια ο διοικητικός της ηγέτης.

Από τον Νοέμβριο του 2008 ο Ντέμης Νικολαϊδης βρίσκεται μακριά από την Ένωση. Κι όχι μόνο σε… «θεσμικό» επίπεδο.

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ πέρασε την περασμένη Πέμπτη την πόρτα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, προκειμένου να συναντηθεί με τον Σταύρο Κοντονή και να συζητήσουν για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο ξέρει όσο λίγοι (από τη στιγμή που το έχει βιώσει με όλες σχεδόν τις ιδιότητες), όμως έπειτα από την αποχώρησή του από την Ένωση είχε κρατήσει συνειδητά μια… σχετική απόσταση από αυτό. Όπως έκαναν και οι άλλοι συνιδρυτές της Super League, Πέτρος Κόκκαλης και Γιάννης Βαρδινογιάννης, μετά την αποχώρησής τους από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Το SDNA καταγράφει τη σχέση του Ντέμη Νικολαϊδη με την ΑΕΚ στην πορεία του χρόνου, μετά την παραίτησή του από την προεδρεία της, την ζωή του μακριά από αυτήν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει αυτό το νέο ξεκίνημα της Ένωσης, όπως και την προσπάθειά της για να αποκτήσει ξανά το δικό της γήπεδο.

Στροφή στη μουσική

Με την αποχώρησή του από την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Ντέμης Νικολαΐδης επέλεξε να μην έχει καμία… επαφή με τις εξελίξεις στην ομάδα. Για πολύ σημαντικό διάστημα «απείχε» ακόμη και από το γήπεδο, ενώ όταν μετά από καιρό αποφάσισε να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ, το έκανε σε άλλη θύρα και όχι σε αυτή των VIP του Ολυμπιακού Σταδίου. Το ίδιο μακριά αποφάσισε να μείνει γενικά και από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Καταπιάστηκε με μια άλλη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική, με την οποία μέχρι τότε η ενασχόληση του ήταν σε ρόλο ακροατή ή και dj όποτε αποφάσιζε να κάνει την… τρέλα του στο κλαμπ που διατηρούσε. Ίδρυσε την εταιρεία Group Eleven (ο αριθμός φανέλας που σημάδεψε την καριέρα του και πάντα επέλεγε να υπάρχει στην καθημερινότητά του, από τις πινακίδες του αυτοκινήτου του, μέχρι το νούμερο του κινητού του), η οποία αρχικά έριξε το βάρος της στην διοργάνωση συναυλιών και στα χρόνια που ακολούθησαν έφερε στην Ελλάδα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής, όπως Beyonce, Rihanna, Aerosmith, Bon Jovi, Santana, 50 Cent, Evanescence κ.α.

Πλέον η εταιρεία του πρώην προέδρου της ΑΕΚ ασχολείται περισσότερο με το ticketing και το marketing (έχει εμπορική συνεργασία μεταξύ άλλων με τον ΟΤΕ), αλλά και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Φυσικά, εξακολουθεί να επιμελείται και τις εμφανίσεις της συζύγου του Δέσποινας Βανδή.

Του άφησε… πληγές

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Νικολαϊδης ασχολείται και με τις… πληγές που του άφησε η διοικητική ενασχόλησή του με την ΑΕΚ. Έπειτα από την απόφαση να οδηγηθεί η «προηγούμενη» ΠΑΕ σε πτώχευση, όλοι οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι απέκτησαν ζητήματα με τη δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά στα χρέη που αναλογούν στην δική τους περίοδο. Βέβαια, τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ντέμης είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτά προέδρων που ακολούθησαν, όπως ο Σταύρος Αδαμίδης και ο Ανδρέας Δημητρέλος, που είναι αντιμέτωποι με κακουργήματα, από τη στιγμή που ο νόμος για χρέη προς το δημόσιο άλλαξε επί των ημερών τους.

Επίσης, υπάρχει και η γνωστή υπόθεση των πλαστών ενημεροτήτων, που περιλαμβάνει και την ΑΕΚ της εποχής Νικολαϊδη, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ. Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το συγκεκριμένο θέμα, τόνιζε στο περιβάλλον του πως η ΑΕΚ τις επίμαχες οικονομικές χρήσεις μπορούσε να εκδώσει κανονικά ενημερότητα, συνεπώς -εύλογα- δεν είχε κανένα λόγο να καταθέσει στην ΕΠΟ πλαστές. Κάτι που πράγματι βεβαιώνεται από την ΦΑΕ Αθηνών και στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι επαφές με Τίγρη

Όσον αφορά τη σχέση του με την ΑΕΚ, όσο περνούν τα χρόνια από τη μέρα της αποχώρησής του από τον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ, φαίνεται να γίνεται… πιο θερμή. Πολλοί θα περίμεναν ότι σε μια νέα εποχή με επικεφαλής τον Δημήτρη Μελισσανίδη, η… απόσταση του Νικολαΐδη από την ΑΕΚ θα μεγάλωνε, με δεδομένο ότι η σχέση των δύο ανδρών είχε «λαβωθεί» από τις εκλογές της Ερασιτεχνικής το 2005, αλλά και την υπόθεση του… περιβόητου τηλεφωνήματος το 2008. Όμως, οι εξελίξεις την τελευταία διετία τους διέψευσαν.

Πριν επισημοποιηθεί η ανάληψη των ηνίων της Ένωσης από τον Τίγρη (και ενώ ήταν… κοινό μυστικό η απόφαση της επιστροφής του), έγινε γνωστή μια τηλεφωνική τους συνομιλία, στην οποία ο Ντέμης -σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής- μετέφερε στον Μελισσανίδη πως δεν επεξεργάζεται κάποιο (άλλο) σχέδιο για την ΑΕΚ και ότι κι ο ίδιος θεωρούσε ως μόνη ρεαλιστική λύση για την ομάδα την επανεμπλοκή του με τα διοικητικά της. Μάλιστα, ο Μελισσανίδης από την πλευρά του φέρεται να τόνισε στον Νικολαΐδη ότι θεωρεί σημαντική αυτή την ηθική στήριξη.

Η εν λόγω συνομιλία, που έγινε γνωστή, δεν ήταν η μόνη. Υπήρξαν και άλλες επαφές μεταξύ των δύο ανδρών που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας (και αφορούσαν διάφορα θέματα), τόσο κατά το διάστημα που ο Μελισσανίδης προετοιμαζόταν για το… επίσημο μπάσιμο στην ΑΕΚ, όσο και στη συνέχεια.

Παρών στην παρουσίαση

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία του Ντέμη στην επίσημη παρουσίαση των σχεδίων για την «Αγιά Σοφιά». Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε προσκαλέσει στην λαμπρή εκδήλωση που έγινε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όλες τις μεγάλες δόξες της ΑΕΚ και η ανταπόκριση ή μη του Ντέμη στο κάλεσμα που δέχθηκε ήταν αυτή που απασχόλησε περισσότερο, με βάση το παρελθόν και κυρίως το γεγονός ότι ως πρόεδρος της ΠΑΕ (σε άλλες εντελώς συνθήκες, βέβαια) είχε στηρίξει τη λύση της κατασκευής γηπέδου εκτός Ν. Φιλαδέλφειας.

Ο Νικολαϊδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση, είχε θερμό τετ α τετ με τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας και έδειξε εμπράκτως ότι και αυτός στηρίζει την συνολική προσπάθεια της οικογένειας της ΑΕΚ να αποκτήσει (επιτέλους) και πάλι το δικό της σπίτι. Μάλιστα, αυτή δεν ήταν η μοναδική… έμμεση τοποθέτηση που έχει κάνει ο Ντέμης την τελευταία διετία, σχετικά με την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς». Υπήρξε και… άμεση.

Θέση για… Βασιλόπουλο

Τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια περίοδο που η κόντρα της ΑΕΚ (και κυρίως των οπαδών της) με τον Άρη Βασιλόπουλο είχε φουντώνει για τα καλά, ο Νικολαϊδης δεν δίστασε να πάρει θέση μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησης στο Facebook, στην οποία στήριζε ανοιχτά την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της Ένωσης και άφηνε σαφέστατες αιχμές για τους χειρισμούς που γίνονταν (και γίνονται) από τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας.

«Η άποψη μου για το γήπεδο της ΑΕΚ είναι γνωστή και την έχω εκφράσει δημόσια κατά καιρούς. Το σημαντικό όμως τώρα είναι ότι η διοίκηση της ομάδας έχει τη θέληση, την πρόθεση και τον νόμο για να κατασκευάσει το γήπεδο εκεί. Οι απαραίτητες κινήσεις έχουν ήδη γίνει και πλέον αυτό που περίμενα είναι να γίνονται συνεχώς συζητήσεις από τις δύο πλευρές, του Δήμου και του συλλόγου για την κατασκευή του γηπέδου, δουλεύοντας για τα περισσότερα οφέλη και για τους δύο. Ο δήμαρχος στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας, βλέπουμε να προβάλει σθεναρή αντίσταση στο να προχωρήσει το έργο του γηπέδου. Προσπαθώ λοιπόν να καταλάβω τους λόγους που το κάνει.

Αν στόχος του είναι να καλλιεργήσει ένα προφίλ ενός ανερχόμενου αριστερού επαναστάτη κόντρα στον «μεγιστάνα» Μελισσανίδη, ως ένα βαθμό τα πάει καλά: Προκαλεί εντάσεις και «παγιδεύει» με τον τρόπο αυτό τους φανατικούς οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι βλέποντας το όνειρο τους να καταστρέφεται, ξεφεύγουν όσον αφορά στην συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα όλο αυτό να του προσδίδει, όπως πιστεύει, δημοσιότητα. Αν είναι ένας άνθρωπος με πραγματικές αριστερές ιδέες, που εξετάζει το συμφέρον των πολιτών, κατά την γνώμη μου το χειρίζεται εντελώς λανθασμένα», είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Μάνταλος και… Ολυμπιακός

Ειδικά τη φετινή αγωνιστική περίοδο, ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει εκφράσει αρκετές φορές την άποψή του και για την ποδοσφαιρική ομάδα. Με δύο… παρεμβάσεις του να ξεχωρίζουν. Μόλις τη δεύτερη αγωνιστική, έπειτα από το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα, στο ΟΑΚΑ, έγραψε ένα αρκετά κολακευτικό σχόλιο στο Facebook, για τον Πέτρο Μάνταλο. «Μετά από καιρό, και αφού η εξέλιξη του είναι η λογική, βρήκε η ομάδα μας ηγέτη να χτίσει ομάδα γύρω του», τόνισε.

Η πιο πρόσφατη -και μάλιστα διπλή- τοποθέτησή του έγινε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο Καραϊσκάκη. Στο ημίχρονο του αγώνα έκανε ένα δεικτικό σχόλιο, επισημαίνοντας: «Εντυπωσιακή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο. Ένας προσπαθεί από την πλευρά των αντιπάλων να γυρίσει το ματς και αυτός φοράει μαύρα», ενώ μετά τη λήξη έγραψε: «Συγχαρητήρια στον προπονητή μας και σε όλους τους ποδοσφαιριστές μας, για την συγκλονιστική εμφάνιση στο σημερινό ματς. Αυτό που κρατάω από την εμφάνιση σήμερα, είναι η νοοτροπία που έδειξε η ομάδα μας».Η σχέση του με τον Δέλλα

Ο Ντέμης διατηρούσε και εξακολουθεί να διατηρεί φιλική σχέση με τον Τραϊανό Δέλλα. Η οποία ξεκίνησε, φυσικά, μέσα από το ποδόσφαιρο, όπως… επεκτάθηκε σε κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο (πολύ καλές σχέσεις διατηρούν και η Δέσποινα Βανδή με την Γωγώ Μαστροκώστα) μέχρι και σήμερα. Συν τοις άλλοις, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ πιστεύει στον πρώην συμπαίκτη του όσον αφορά τις προπονητικές του ικανότητες. Και δεν το έχει κρύψει.

Πρόσφατα, σε …έκτακτη παρουσία του στον ραδιοφωνικό σταθμό Galaxy, είχε μιλήσει μεταξύ άλλων και για την ΑΕΚ, τονίζοντας ότι: «Χαίρομαι γιατί προπονητής είναι ένας σπάνιος τύπος. Τον λένε Τραϊανό Δέλλα, φίλος μου. Αποδεικνύει φέτος ότι κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του. Η ομάδα έχει σχέδιο και βλέπουμε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Ως φίλαθλος της ΑΕΚ είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη νοοτροπία και την εικόνα της ομάδας φέτος. Τόσο απλά, ως φίλαθλος μιλάω τώρα. Και χαίρομαι πραγματικά για τον Δέλλα, γιατί είναι σπάνιο παιδί, σπάνιος άνθρωπος»…