Η Νομική Θράκης πρώτη σε επιτυχίες στην Εθνική Σχολή Δικαστών

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, προκηρύσσεται εισαγωγικός διαγωνισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για τις ακόλουθες κατευθύνσεις: α) Διοικητικής Δικαιοσύνης, β) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και γ) Εισαγγελέων. Στην προκήρυξη ορίζεται, εκτός των άλλων, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε κάθε κατεύθυνση, ο αριθμός των εκπαιδευομένων που θα κατανεμηθούν στα τμήματα των δικαστηρίων, ο τόπος και ο χρόνος έναρξης του διαγωνισμού, καθώς και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί μεταξύ άλλων όσοι: Έχουν την ιδιότητα του ειρηνοδίκη ή έχουν ή είχαν διετή άσκηση δικηγορίας ή είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικού τμήματος, με μονοετή άσκηση δικηγορίας, ή είναι δικαστικοί υπάλληλοι με πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής και πενταετή υπηρεσία στη θέση αυτή. Έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 45ο της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός. Η επιλογή των εκπαιδευομένων κάθε σειράς πραγματοποιείται με τρεις παράλληλους, αλλά διαφορετικούς διαγωνισμούς και η Νομική Σχολή Κομοτηνής είναι η πρώτη σε επιτυχίες στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 17 Μαρτίου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ νομικής Κομοτηνής, με θέμα: «Μετά τη Νομική τι;». Η δικηγορία, ο δημόσιος τομέας, αλλά και το δικαστικό σώμα απορροφούν τους αποφοίτους της νομικής, ανέφερε ο κ. Κυμπαρίδης ωστόσο οι επιλογές είναι πολλές και αυτό τόνισε προς τους φοιτητές κατά την ομιλία του. «Μετά τη νομική τι; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται έντονα σε δύσκολες εποχές, στις οποίες ο υπερκορεσμός και η υπερ-πληθώρα νέων συναδέλφων είναι αυτή που πολλές φορές οδηγεί σε αδιέξοδα νέους ανθρώπους, χωρίς να μπορούν να προσανατολιστούν για το τι τελικά πρέπει να κάνουν, πως πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι της δικαιοσύνης και περαιτέρω θα πρέπει να γνωρίζουν τις διεξόδους που έχουν από ένα επάγγελμα το οποίο τελικά ως λειτούργημα λένε ότι είναι η επιστήμη των επιστημών».

Κατά τον Γιώργο Κυμπαρίδη αδιέξοδα δεν μπορούν να δημιουργούνται από τη νομική επιστήμη, καθώς είναι αυτή η επιστήμη που μπορεί να δώσει λύσεις στην απασχόληση του κάθε νέου ανθρώπου, «όμως υπάρχει και δικαιολογημένα νομίζω στη χώρα μας μία οπτική που λέει: γιατρός ή δικηγόρος. Εκεί καθορίζουμε στενά τα πλαίσια ενασχόλησης ενός νέου ανθρώπου γιατί τον κατευθύνουμε στη δικηγορία. Δεν είναι μόνο αυτή. Είναι το δικαστικό σώμα, η συμβολαιογραφία, το διπλωματικό σώμα, είναι ακόμα και το δημόσιο ως στέλεχος. Αντικείμενα που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα ανεργίας που μαστίζουν σήμερα τη νεολαία της χώρας».

Η ενεργή δικηγορία αλλά και η ακαδημαϊκή καριέρα απορρόφησε την Ισμήνη Στεργιαννίδου λέκτορα Νομικής του ΔΠΘ. Πάντως σήμερα οι δυνατότητες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, εκτίμησε. «Δεν υπάρχουν πλέον προκηρύξεις νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και ήδη υπάρχουν πολλοί επιστήμονες με διαμορφωμένα προσόντα, οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν μία θέση. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα για το μέλλον αυτών των ανθρώπων που θα επιθυμούσαν ενδεχομένως μία ακαδημαϊκή καριέρα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Υπάρχουν βέβαια προοπτικές σε πανεπιστήμια ή άλλων χωρών ή και ιδιωτικά. Στο ελληνικό πανεπιστήμιο όχι γιατί οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες». Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις τους, οι δύο δικηγόροι άκουσαν τις απορίες των νέων συναδέλφων τους και απάντησαν δείχνοντας τις προοπτικές που έχει σήμερα ένα πτυχίο νομικής. Είναι πολλές και ανοίγονται όλες μπροστά τους.

Πηγή: http://www.xronos.gr