Ο (αμφιλεγόμενος) νέος χορηγός του Εθνικού και το έργο του σε διάφορες ομάδες

Γράφει ο Κουτσοballης

–  Σαν κεραυνός έπεσε σε πολλούς το βράδυ της Τρίτης η είδηση πως ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης είναι ένα βήμα από μια συμφωνία με τον Απόστολο Τσιπίδη, ώστε ο τελευταίος να αναλάβει επιτελικό ρόλο στο τμήμα βόλεϊ. Πρόκειται για πληροφορία που μεταδόθηκε από το thrakisport.gr και αναμφισβήτητα αποτελεί επιτυχία της συντάκτριας του δημοσιεύματος Μαρίας Σταθάκη το γεγονός ότι φιλοξενεί και δηλώσεις του νέου επενδυτή.

Χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση από τον Εθνικό, το γεγονός της παρουσίας του κ. Τσιπίδη στο παιχνίδι του Εθνικού με την Μπενφίκα και μάλιστα δίπλα στον πρόεδρο του ΤΑΑ Εθνικός Γιάννη Τζίμα, δείχνει αν μη τι άλλο ότι η πληροφορία ευσταθεί, έστω και αν από τον επίσημο Εθνικό δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση (αλλά δεν υπάρχει και διάψευση).

Ο Τσιπίδης υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι  «Υπάρχει καλή χημεία με τον Γιάννη Τζίμα, και φυσικά με έναν τέτοιο κόουτς μπορούμε να κάνουμε θαύματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Η σχέση μου με τον Εθνικό πλέον είναι κάτι παραπάνω από φιλική. Ο λόγος που βρίσκομαι κοντά στο σύλλογο ονομάζεται Χρήστος Φουντουκίδης και Σάκης Μουστακίδης. Μαζί με την υπάρχουσα διοίκηση έχουμε συμφωνήσει να πάμε ένα βήμα παραπάνω την ομάδα στη νέα χρονιά».

Δύο δηλώσεις του, ωστόσο, σε αυτήν την συνέντευξη, ήδη προκαλούν σχόλια και συζητήσεις. Καταρχήν, δηλώνει  «αθεράπευτα Ηρακλής», αν και σε άλλα παρελθοντικά δημοσιεύματα εμφανίζεται να έχει δηλώσει οπαδός του ΠΑΟΚ. Το πιο σημαντικό; Υποστηρίζει ότι «η σχέση μου με το βόλλεϋ τώρα αρχίζει ουσιαστικά, φιλοδοξία είναι μια και μοναδική. Να έχει ο σύλλογος χορηγική υποστήριξη ανάλογου επιπέδου, ώστε να γίνει πρωταγωνιστής παντού!!!».

Κι όμως! Κάθε άλλο παρά τώρα ξεκινά η σχέση του με το βόλεϊ. Έχουν περάσει μόλις 15 μήνες από την παρουσίασή του ως χρυσού χορηγού των Εθνικών Ομάδων Βόλεϊ, μέσω της εταιρείας Cosmos Club, στην οποία ήταν ιθύνων νους. Η χορηγική συμφωνία είχε ανακοινωθεί από την ΕΟΠΕ με τυμπανοκρουσίες στις 22/12/2013 (δείτε ΕΔΩ) και μάλιστα αντιπροσωπία της Εθνικής Ανδρών είχε παραστεί πέντε μέρες μετά σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Ωστόσο, 15 μήνες μετά, είναι αμφίβολο αν υφίσταται η συμφωνία, βάσει της οποίας η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης θα λάμβανε 120.000 ευρώ, καθώς ουδέποτε είδαμε κάποια σχετική διαφήμιση στη φανέλα των Εθνικών Ομάδων.

Γενικά, μια απλή αναζήτηση του ονόματος του Απόστολου Τσιπίδη βγάζει πολλά “λαυράκια”. Στο άρθρο της Μαρίας Σταθάκη αναφέρεται ότι “έχει ήδη αποδείξει πως αγαπάει τον αθλητισμό και έχει ήδη αποφασίσει να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο χώρο από το μετερίζι του Εθνικού”, ενώ προστίθεται: “Να θυμίσουμε πως ο Απόστολος Τσιπίδης έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή, που κατάφερε να τον ανεβάσει στην Α1 το 2010”.

Όμως δεν ήταν μόνο στον Ηρακλή, στον οποίο βρέθηκε και ως άτυπος διευθυντής της ΠΑΕ επί προεδρίας Αντώνη Ρέμου (ο οποίος κατέληξε να χρεοκοπήσει και να διώκεται και ποινικά για τα χρόνια της εμπλοκής του με την ομάδα), ενώ ξαναπροσπάθησε να μπει τα επόμενα χρόνια τόσο τόσο στην ΚΑΕ αλλά πολύ πρόσφατα και στο γυναικείο τμήμα, χωρίς όμως επιτυχία. Μια σύντομη αναζήτηση τον δείχνει ως… γυρολόγο ομάδων ανά την Επικράτεια, καθώς μετά τον Ηρακλή και πριν τον Εθνικό και τις Εθνικές Βόλεϊ φέρεται να έχει εμπλακεί με τουλάχιστον άλλους τρεις συλλόγους σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών. Ο λόγος για το Παγκράτι, την Καστοριά και την Λαμία.

Το καλοκαίρι του 2013 φημολογήθηκε έντονα ότι θα αναλάβει την ομάδα της Λαμίας, που φέτος διεκδικεί με αξιώσεις άνοδο στην Super League. Είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις Τύπου, αλλά τελικά μετά από πολλές συζητήσεις απέσυρε το ενδιαφέρον του για την Λαμία, κατηγορώντας την διοίκηση της ομάδας για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, 

Πιο πριν, το 2009,  ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει την ομάδα της Καστοριάς και μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει ότι στόχος είναι σε ορίζοντα τριετίας η επιστροφή της ομάδας στην Super League. Σήμερα η Καστοριά βολοδέρνει στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Γ’ Εθνικής και του χρόνου, όπως όλα δείχνουν, ο ιστορικός σύλλογος που έχει κατακτήσει Κύπελλο Ελλάδος και έχει παίξει και Ευρώπη, θα συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα.

Η σχέση Τσιπίδη – Καστοριάς έμελλε να είναι ολιγόμηνη, καθώς στις 9/12/2009 με κοινή δήλωσή τους οι παράγοντες της ομάδας Βασίλης Χριστόπουλος και Γιώργος Ευθυμιάδης ανακοίνωναν«Με ορατό τον κίνδυνο της διάλυσης, η προοπτική της εμπλοκής του “επιχειρηματία” Τσιπίδη φαινόταν σαν η καλύτερη λύση. Με το ενδιαφέρον κάποιων κοινών γνωστών έγιναν οι επαφές και συζητήσεις, οι πληροφορίες και οι πρώτες εντυπώσεις από το περιβάλλον της αθλητικής Θεσσαλονίκης ήταν κάτι παραπάνω από θετικές, όμως η εξέλιξη των γεγονότων σύντομα μας γέμισε με αμφιβολίες και απογοήτευση. Τόσο για τις προθέσεις του κ. Τσιπίδη, όσο και για τις οικονομικές του δυνατότητες. Δυστυχώς, από ότι φαίνεται για άλλη μια φορά, ακόμη ένας άνθρωπος εμφανίστηκε για να πάρει πέντε λεπτά δημοσιότητας. Επειδή δεν μας δεσμεύει πλέον τίποτα από όλα αυτά τα οποία εξήγγειλε και δημοσιοποίησε, δηλώνουμε ότι αποσύρουμε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του και σταματάμε να έχουμε οποιαδήποτε σχέση με την κίνηση αυτή. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής αποδεικνύει με την στάση του και με τις πράξεις του ότι δεν είναι ικανός να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί».

Και κάπως έτσι, φτάνουμε και στην περίπτωση του Παγκατίου, εν έτει 2012. Και εκεί ο Τσιπίδης εμφανίστηκε έχοντας ένα όραμα, το οποίο ανέλυσε βάζοντας ως στόχο την επιστροφή της ομάδας στην Α1 Κατηγορία. Ο στόχος είναι προφανές ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, ωστόσο υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για την εμπλοκή του στην ομάδα, αλλά το σημαντικό είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση η παρουσία του επιχειρηματία ήταν βραχύβια. Ήταν 6/9//2012 όταν ανακοινωνόταν από το Παγκράτι το τέλος του Απόστολου Τσιπίδη από την ομάδα με μια άκρως επιθετική ανακοίνωση του διοικητικού του συμβουλίου

«Το ΔΣ του ΑΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ανακοινώνει , όπως κατ’απόλυτη πλειοψηφία αποφάσισε, την διακοπή της οποιασδήποτε συνεργασίας με τον επίδοξο “επενδυτή” κο Απόστολο Τσιπίδη. Στο σύντομο , ευτυχώς, χρονικό διάστημα που ο κος Τσιπίδης λειτούργησε ως επικεφαλής και μοναδικός χρηματοδότης της επιτροπής μπάσκετ πρόλαβε να κλείσει σημαντικές συμφωνίες με παίκτες, προπονητές και στελέχη διοικητικής υποστήριξης φροντίζοντας παράλληλα να δίνει και τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα σε κάθε του κίνηση. Δυστυχώς όμως μέρος των συμφωνιών αυτών αφορούσαν και τις υποχρεώσεις του ιδίου προς κάθε αντισυμβαλλόμενο, υποχρεώσεις τις οποίες παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις του για άμεση τακτοποίηση ουδέποτε υλοποίησε. Επειδή λοιπόν η συνεργασία μας με τον κο Τσιπίδη είχε ως μοναδικό σκοπό την ωφέλεια του συλλόγου κι επειδή από τα ως τώρα δεδομένα , και παρά τις συνεχείς πιστώσεις χρόνου που του δόθηκαν, ήταν φανερό πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αποφασίσαμε την διακοπή της συνεργασίας σεβόμενοι την ιστορία του συλλόγου μας, και την ΤΕΡΑΣΤΙΑ αγάπη των φιλάθλων μας προς την ομάδα , και το Ελληνικό μπάσκετ που εθελοντικά υπηρετούμε άλλά και τους εαυτούς μας που ως ερασιτέχνες παράγοντες ασχολούμαστε με τον σύλλογο της συνοικίας μας και της καρδιάς μας για να δώσουμε και ΟΧΙ για να πάρουμε απ’αυτόν. Από αυτή την δυσάρεστη εμπειρία βγαίνουμε πιο δυνατοί και απόλυτα ενωμένοι. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιο λογικοί και πιο προσεκτικοί στηριζόμενοι κατ’αποκλειστικότητα στο μεράκι και στην αγάπη των Παγκρατιωτών για να διατηρήσουμε τον Α.Ο ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ζωντανό και δυνατό. ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ Α.Ο ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ».

Αυτός λοιπόν εμφανίζεται, με βάση μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο, να είναι ο γεννημένος στην Θεσσαλονίκη Απόστολος Τσιπίδης, ο οποίος μετά τους Ηρακλή, Καστοριά, Λαμία, Παγκράτι και την Εθνική Βόλεϊ, φέρεται να έχει βάλει πλώρη για να αναλάβει την χορηγική υποστήριξη του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και παρακολούθησε τον αγώνα με την Μπενφίκα δίπλα ακριβώς από τον πρόεδρο του ΤΑΑ Εθνικός Γιάννη Τζίμα. Οι πρώτες του δηλώσεις, ως νέου βασικού χορηγού της ομάδας, θυμίζουν ωστόσο πολύ τις προηγούμενες ιστορίες και επειδή αφενός “ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός”, αφετέρου “η ιστορία ενίοτε επαναλαμβάνεται σαν φάρσα”, ενώ στην προκειμένη περίπτωση έχει ήδη επαναληφθεί πολλές φορές, ελπίζουμε οι διοικούντες του Εθνικού να έχουν μελετήσει προσεκτικά  και θα έχουν λάβει τα απαραίτητα εχέγγυα για να προχωρούν σε αυτήν την κίνηση.

Είναι αλήθεια ότι ο Εθνικός έχει ανάγκη από έναν χρηματοδότη και εφόσον αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του κ. Τσιπίδη, πρόκειται για βήμα προς την θετική κατεύθυνση (παρά τους προβληματισμούς που δημιουργεί το παρελθόν του). Αρκεί φυσικά να φέρει χρήματα στην ομάδα.  Πάντως, υπάρχει ο τρόπος για να το διαπιστώσουμε και άμεσα. Είναι τα χρέη του συλλόγου , που δεν είναι και λίγα, με κορυφαίο φυσικά αυτό προς την οικογένεια του Νίκου Σαμαρά. Όποιος σκοπεύει να αναλάβει τον Εθνικό, αυτονόητα φανταζόμαστε, θα αναλάβει πρώτα από όλα να εξοφλήσει αυτές τις υποχρεώσεις, που μόνο κακό κάνουν στο κύρος και την προσπάθεια του συλλόγου και η ύπαρξή τους υποθηκεύει το μέλλον του.