Επέτειος: Όταν ο (απλήρωτος) Νίκος Σαμαράς πανηγύριζε την άνοδο του Εθνικού

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Η φωτογραφία – ντοκουμέντο είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν από την περίοδο που ο Νίκος Σαμαράς αγωνιζόταν στον Εθνικό. Πέντε χρόνια πριν, ήταν ο πρωτεργάτης της ανόδου της ομάδας ξανά στα σαλόνια της Volley League, έτσι ώστε να μπορεί σήμερα η ομάδα της Αλεξανδρούπολης να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 

Μόλις έχει ολοκληρωθεί το τελευταίο παιχνίδι και ο Σαμ πανηγυρίζει ημίγυμνος την άνοδο, μαζί με τους Γρηγόρη Σιδηρόπουλο και Δημήτρη Γραμματικάκη, που επίσης εικονίζονται σε πρώτο πλάνο. Από τον ενθουσιασμό του έχει βγάλει την φανέλα, αυτήν  που είχε ως κεντρική διαφήμιση αυτήν των “Χρυσωρυχείων Θράκης”. Την διαφήμιση που δίχασε την τοπική κοινωνία και αποξένωσε τον Εθνικό από τον κόσμο του.

Ελάχιστοι ίσως γνώριζαν τότε ότι ο Νίκος Σαμαράς την ώρα που πανηγύριζε, ήταν απλήρωτος από την ομάδα, παρά την χρυσή αυτή χορηγία. Πέντε χρόνια μετά, το χρέος από εκείνη την σημαντική συμβολή του στην (επ)άνοδο του Εθνικού στην Α1 Κατηγορία ακόμα ουσιαστικά δεν έχει εξοφληθεί προς την οικογένειά του. Και όχι μόνο αυτό! Το πρωί της Τρίτης (10/3) έχει προγραμματιστεί το πρώτο από μια σειρά δικαστηρίων που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν, με αντικείμενο αυτήν την αντιδικία.

Όπως έχει γράψει το ThrakiSportS, η πλευρά του αθλητή διεκδικεί το ποσό των 8.350 ευρώ περίπου (εκεί έχει φτάσει μαζί με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα ενώ το αρχικό κεφάλαιο είναι περίπου 6.500) αποδεχόμενη ότι έχει πληρωθεί ήδη 3.600 ευρώ. Αφού είδε και απόειδε η χήρα του Νίκου Σαμαρά και το ανήλικο παιδί της ότι όχι απλά δεν λαμβάνουν τα χρωστούμενα, αλλά ούτε ένα… τηλέφωνο, αναγκάστηκε να προβεί σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου προς την ΕΣΑΠ, ώστε να δεσμευθεί το ποσό από τις επικείμενες χορηγίες που θα λάβει ο Εθνικός (κατά βάση από ΟΠΑΠ και Nova).

Και ενώ ο Εθνικός δεν κατέθεσε αρχικά αίτημα ανακοπής και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης (καθώς υπάρχει και δικαστική απόφαση βάσει της οποίας οφείλει να πληρώσει τα χρωστούμενα ο Εθνικός), όταν η Έλενα Δούκα – Σαμαρά επέδωσε στις 19 Ιανουαρίου στον Εθνικό  επιταγή με τα ποσά που οφείλονται, μετά το κατασχετήριο στην Λίγκα το ΤΑΑ Εθνικός απάντησε με αίτηση ανακοπής, αναφέροντας (με… δυο χρόνια καθυστέρηση)  ότι το ποσό που οφείλεται είναι πολύ μικρότερο από αυτό που διεκδικείται. Αυτή η αίτηση ανακοπής του Εθνικού κατά της οικογένειας Σαμαρά ουσιαστικά, έχει οριστεί για τις 10 Μαρτίου και εκεί τα δικαστήρια αναμένεται να δώσουν τη λύση. 

«Δύο χρόνια με κοροϊδεύουν και δεν με έχουν πάρει ένα τηλέφωνο παρά μόνο βρίσκουν νομικά τερτίπια για να μην πληρώσουν», φέρεται να δήλωσε πριν ένα μήνα η Έλενα Δούκα – Σαμαρά. Κρίμα και για το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να γίνεται μια τέτοια δήλωση και για το γεγονός ότι καταλήγει στα δικαστήρια μια διαμάχη ομάδας της Θράκης με την οικογένεια του κορυφαίου ίσως βολεϊμπολίστα που ανέδειξε το θρακιώτικο βόλεϊ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υπόθεση να γίνει κύριο θέμα σε αρκετές αθλητικές ιστοσελίδες (όχι μόνο του βόλεϊ), “τσαλακώνοντας” καί την μνήμη του Νίκου Σαμαρά καί την έξωθεν καλή εικόνα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Η αντιδικία του Εθνικού με την οικογένεια του Νίκου Σαμαρά αποτέλεσε μάλιστα την ανάρτηση που έχει διαβαστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο ThrakiSportS τον προηγούμενο μήνα. 

Δυστυχώς έφτασε η ημερομηνία της 10ης Μαρτίου και από την πλευρά του Εθνικού, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, το μόνο που είχαμε δημοσίως σε σχέση με τον Νίκο Σαμαρά ήταν η ανάρτηση στο facebook της ομάδας ενός βίντεο, 5 χρόνια πριν, με το σχόλιο ότι πρόκειται από την εποχή, “όταν οι τότε πολύ μικροί του Εθνικού (Παίδες & Παμπαίδες) Κουμεντάκης, Ανέστης & Κώστας Δαλακούρας, Κυριακίδης, Κοντοστάθης, μαζί με τους μεγάλους, τον “ΑΕΤΟ” Νίκο Σαμαρά, τον Άκη Σιδηρόπουλο, τον Γραμματικάκη, τον Φλετούρη, τον Κίτσιο κ.α, ανέβαζαν ξανά την ομάδα από την Α2 στα μεγάλα σαλόνια της Volleyleague!!!”.

Ο “ΑΕΤΟΣ” αναγράφεται με κεφαλαία από τον ίδιο το Εθνικό. Η οικογένεια του οποίου όμως ακόμα ταλαιπωρείται και διεκδικεί δικαστικά το δίκιο της.

Η φωτογραφία, πέντε χρόνια πριν, αποδεικνύει ότι ο Νίκος Σαμαράς αγάπησε την ομάδα και άξιζε την τιμή της ανάρτησης της φανέλας με το Νο9 στο Κλειστό (έτερον εκάτερον αν αυτή κατέβηκε πέρυσι από εκεί).

Στο δικαστήριο δυστυχώς θα φανεί προς όλους η στάση του ίδιου του Εθνικού απέναντι στη μνήμη του πρώην παίκτη του και την οικογένειά του.

Πάντως, λεφτά στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, είναι δεδομένο ότι υπήρξαν στην ομάδα, ώστε να εξοφληθεί το χρέος της. Το αποδεικνύει η φανέλα από τα “Χρυσωρυχεία”, την οποία έχει βγάλει για να πανηγυρίσει ο Σαμ. Δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια τώρα, έξι από τα δεκάδες χιλιάρικα που δόθηκαν όλο αυτό το διάστημα ως χορηγίες στην ομάδα, να πάνε για την εξόφληση αυτού του ντροπιαστικού για την ιστορία του Εθνικού χρέους;